Nieuws

Lion Account gaat van gratis naar niet goedkoop

28 juni 2021

De Lion Account van ING werd ooit voorgesteld als “serieus gratis”. Nu wordt deze onlinerekening toch betalend. ING is ook de eerste bank die geldafhalingen in zijn eigen automaten betalend maakt. Niet tevreden? Stap over naar een andere bank.

Bij de lancering van de Lion Account werd deze onlinerekening nog aangeprezen als “serieus gratis”. Maar begin 2019 voerde ING een tarief van € 0,50 in voor geldafhalingen aan de geldautomaat van een andere bank. Wij uitten toen felle kritiek op die beslissing, want een geldafhaling is een courante handeling en zo kunnen de kosten ongewild aardig oplopen.

Alles betalend

ING gaat nu nog een stap verder. Vanaf 1 juli zal de Lion Account niet meer gratis zijn. De onlinerekening zal € 22,80 per jaar kosten, behalve voor jongeren tot en met 25 jaar. Mocht je een ING Lion Account hebben die je al 13 maanden niet meer hebt gebruikt en waar geen positief saldo op staat, dan zal die rekening op 30 juli 2021 automatisch zonder kosten worden afgesloten, tenzij je er vóór 20 juli wat geld op stort (een miniem bedrag volstaat). 

Bovendien zullen geldafhalingen aan eender welke geldautomaat (ook die van ING) € 0,50 kosten vanaf de vierde afhaling in een maand. In de periode van 1 juli tot 31 december 2021 zullen 36 afhalingen kosteloos zijn.

Tegelijk verhoogt ook het tarief van de Groene Rekening van € 44 naar € 54 per jaar.

Vreemde motieven

ING is niet de enige bank die haar tarieven optrekt. Net als de andere banken verantwoordt ze deze beslissing door de lage rentetarieven aan te halen.

ING zegt ook dat ze grote investeringen moet doen in “in diensten met toegevoegde waarde die in de pakketten voor dagelijks bankieren zijn inbegrepen”. De bank doelt hier op kleine voordelen die rekeninghouders kunnen krijgen als ze aankopen doen bij commerciële partners. Ze verwijst ook naar een nieuwe dienst waarmee klanten een abonnement kunnen opzeggen via de bank-app.

Met andere woorden, ING maakt haar bankdiensten duurder om niet-bankdiensten aan te bieden die veel klanten wellicht nooit zullen gebruiken.

Niet tevreden? Doe de overstap

Ben je een ING-klant en gaan je bankkosten omhoog door de recente beslissing, dan kun je overwegen naar een andere bank over te stappen. Raadpleeg onze tariefvergelijker voor zichtrekeningen.

Naar de tariefvergelijker