Nieuws

Familiale volstaat voor kleine elektrische voertuigen

28 mei 2019

Vanaf 1 juni is voor kleine elektrische voertuigen zoals fietsen, steps, monowielen, hoverboards en segways geen burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto meer nodig.

Elektrische voertuigen zoals fietsen en steps hebben de wind in de zeilen. De overheid wil deze duurzame transportmiddelen nog een duwtje in de rug geven. Op 1 juni wordt een nieuwe wet van kracht die de verzekering regelt.

Voortaan worden deze voertuigen, hoewel aangedreven door een motor, vrijgesteld van de BA-verzekering auto en vallen ze automatisch onder de familiale verzekering.

Er zijn enkele uitzonderingen. Elektrische fietsen die een snelheid van meer dan 25 km/u kunnen bereiken zonder trappen, vallen niet onder de nieuwe regel. Ook voor andere elektrische voertuigen die meer dan 25 km/u kunnen rijden, geldt de regel niet. Als je dit soort voertuig huurt, is de verzekering overigens geen zaak voor jou maar voor de eigenaar of verhuurder.

Betere bescherming

Wie zich voortbeweegt met een klein elektrisch voertuig dat onder de nieuwe wet valt, wordt beschouwd als zwakke weggebruiker. Je geniet dus meer wettelijke bescherming. Dat is belangrijk, want de verkeersregels verplichten je om met zo’n voertuig de rijbaan te gebruiken als je sneller dan stapvoets rijdt. En op straat loop je nu eenmaal meer risico op ongevallen met wagens.

Bij gebrek aan een familiale verzekering

De meeste mensen zijn gedekt door een familiale verzekering. Maar deze polis is niet verplicht. Wat als je wordt aangereden door iemand die deze verzekering niet heeft afgesloten? De nieuwe wet bepaalt dat je dan het Gemeenschappelijk Waarborgfonds mag aanspreken, net als bij ongevallen waarbij een onverzekerde auto is betrokken. Het Gemeenschappelijk Waarborgfonds kan vervolgens zijn uitgave terugeisen bij de verantwoordelijke van het ongeval.