Nieuws

Verzekeraars moeten ernstige ziekte “vergeten”

06 september 2019

Mensen die kanker hebben gehad of lijden aan een chronische ziekte kunnen binnenkort een schuldsaldoverzekering afsluiten zonder een hogere premie te moeten betalen. Maar wie bijvoorbeeld diabetes heeft, blijft in de kou staan.

Patiënten die een ernstige ziekte zoals kanker of hepatitis hebben overwonnen, komen vervolgens vaak in het verdomhoekje van de verzekeraars terecht. Als ze een woonkrediet aangaan en een schuldsaldoverzekering afsluiten, moeten ze vaak een hogere premie betalen. Soms worden ze vierkant geweigerd.

Een schuldsaldoverzekering is een tijdelijke overlijdensverzekering waarbij de afbetaling van de hypotheek geheel of gedeeltelijk wordt gewaarborgd door de verzekeraar wanneer de verzekerde voortijdig overlijdt. De nabestaanden hoeven de hypotheek dus niet (volledig) af te betalen.

Wij pleiten er al jaren voor dat patiënten die al enige tijd zijn genezen van een ernstige ziekte, hun overwonnen aandoening niet hoeven te melden aan maatschappijen die een schuldsaldoverzekering aanbieden.

Het recht om te vergeten

Vanaf 1 februari 2020 hebben patiënten het “recht om te vergeten” dat ze kanker hebben gehad, op voorwaarde dat ze de ziekte minstens tien jaar geleden hebben overwonnen. Een verzekeraar mag een genezen kankerpatiënt geen hogere premie aanrekenen of weigeren hem te verzekeren.

Een koninklijk besluit dat op 1 april 2020 in werking treedt, gaat nog verder. Het KB noemt enkele kankertypes waarvoor de termijn van tien jaar wordt verkort (bv. tot één jaar voor sommige borstkankers). Het recht om te vergeten zal ook gelden voor enkele chronische aandoeningen zoals hepatitis C (vanaf 48 weken na het einde van de behandeling). Verzekeraars mogen deze patiënten niet weigeren en een verhoging van de premie is ofwel verboden, ofwel begrensd volgens een referentierooster.

Kritische noot

We zijn verheugd dat veel consumenten dankzij onze actie een schuldsaldoverzekering kunnen afsluiten tegen een redelijke prijs.

Toch een kritische noot: in tegenstelling tot sommige verklaringen van de uittredende ministers Kris Peeters (Consumentenzaken) en Maggie De Block (Gezondheid) geldt de nieuwe regeling niet voor medische aandoeningen die onder controle zijn, zoals bij sommige diabetici. Toch moeten deze patiënten in sommige gevallen ruim € 10 000 meer betalen dan anderen. Wij pleiten ervoor dat zij geen hogere premie moeten betalen zolang ze hun behandeling correct volgen en een gezonde levensstijl hebben.

Kies de juiste hypotheeklening

De schuldsaldoverzekering is gekoppeld aan een hypotheeklening. Onze koopwijzer voor hypotheekleningen helpt je om de goedkoopste lening te vinden in functie van jouw persoonlijke situatie. Die lening kun je gebruiken als startpunt voor onderhandelingen met je eigen bankier of andere financiële instellingen.

naar de koopwijzer hypotheekleningen