Nieuws

Bestuurdersverzekering kan nuttig zijn

27 oktober 2020

Als je gewond raakt in een auto-ongeval dat je zelf hebt veroorzaakt, ben je voor deze letsels niet gedekt door je BA-autoverzekering of je omnium. Wel door een bestuurdersverzekering.

Als je een auto-ongeval krijgt waarvoor je aansprakelijk bent of waarbij geen andere auto betrokken is (bv. wanneer je auto op ijs slipt en tegen een muur knalt), dekt je BA-autoverzekering enkel de schade van anderen: je passagiers, inzittenden van andere voertuigen, voetgangers ... Lichamelijke schade die je als bestuurder oploopt, wordt niet gedekt. Een omnium dekt wel de schade aan je voertuig, maar niet de letsels die je oploopt.

Nochtans kan lichamelijke schade je tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro's kosten. Stel je voor dat je verlamd raakt en daardoor je woning moet aanpassen en dagelijks bijstand nodig hebt.

Een bestuurdersverzekering dekt juist de lichamelijke schade van de bestuurder die aansprakelijk is voor het ongeval of als enige bij het ongeval betrokken is. Meestal is deze verzekering als optie verkrijgbaar bij de verplichte BA-autoverzekering. De jaarlijkse premie varieert van enkele tientallen euro’s tot iets meer dan € 100, althans voor een dertiger met enkele jaren rijervaring. De premies kunnen verschillen naargelang van het bestuurdersprofiel, al worden ze minder gesegmenteerd dan bij de BA-autoverzekering.

Grote verschillen in kwaliteit

Kies echter niet blindelings voor de optionele bestuurdersverzekering van je BA-autoverzekeraar. Uit onze vergelijking van een dertigtal bestuurdersverzekeringen – gepubliceerd in ons magazine Budget & Recht van november – blijkt namelijk dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan tussen de polissen. Sommige bieden bijvoorbeeld geen vergoeding voor tijdelijk loonverlies als gevolg van het ongeval of weigeren elke tussenkomst als de bestuurder op het moment van het ongeval geen veiligheidsgordel droeg, te snel reed, versleten banden had enzovoort.

Geen Beste Koop

We duiden geen van de geanalyseerde bestuurdersverzekeringen aan als Beste Koop, omdat je niet alleen rekening moet houden met de kwaliteit van de dekking, maar ook met de totale premie van de BA-autoverzekering in combinatie met een bestuurdersverzekering.

Als je een bestuurdersverzekering overweegt, is dit het moment om na te gaan of je BA-autoverzekering (nog) wel de meest geschikte is in jouw geval. Maak daarvoor gebruik van onze koopwijzer autoverzekeringen BA en omnium.

naar de koopwijzer autoverzekeringen BA en omnium