Nieuws

Petitie - Banken: aandeelhouders verwend, klanten bestraft

26 september 2016
Petitie banken

Terwijl het rendement op spaarrekeningen nog slechts het wettelijk minimum bedraagt, lanceren de grote banken een offensief en vragen ze aan de overheid om deze af te schaffen of de vergoeding tot nul te herleiden... Tegelijkertijd verhogen ze de kosten die aan de consument gefactureerd worden. Teken onze petitie en zeg STOP!

Het rendement op spaarrekeningen bedraagt nog slechts 0,11%, namelijk het wettelijk minimum. En net nu dreigen de grote banken om de vergoeding tot nul te herleiden. De banken vallen dit wettelijke minimum trouwens aan en vragen de regering om het af te schaffen... Tegelijkertijd zijn ze van plan om de bankkosten te verhogen. Sommige zijn zelfs al tot actie overgegaan!

Overduidelijke ongelijkheid 

Deze beslissingen zijn des te oneerlijker voor de consument omdat diensten die de banken aanbieden steeds meer worden beperkt, en consumenten worden gedwongen om zoveel mogelijk basisverrichtingen zelf uit te voeren. Het massale jobverlies bij ING en het sluiten van honderden kantoren die voor veel consumenten het eerste aanspreekpunt zijn, vormen de zoveelste slechte aflevering van het bankenfeuilleton. En dat terwijl banken goede financiële resultaten blijven aankondigen. Volgens onze schattingen zouden de vier grote banken van het land (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) bijna 7 miljard euro aan dividenden moeten uitkeren aan hun aandeelhouders. De houders van een spaarrekening moeten zich ondertussen tevredenstellen met zo’n 200 miljoen euro aan rente. Een kruimel die de grote banken graag van hun bord zouden willen halen.

Onze petitie “Banken: aandeelhouders verwend, klanten bestraft”

Het is uiteraard normaal dat aandeelhouders worden beloond voor het geld dat ze hebben geïnvesteerd in het kapitaal van banken. Maar het is even logisch dat klanten een minimumrendement behouden voor hun spaargeld, en niet worden blootgesteld aan een ongerechtvaardigde stijging van de kosten.

Test-Aankoop eist daarom een betere winstverdeling van de banken onder hun aandeelhouders en klanten. Met twee eisen voor de consument:

  1. VOOR het behoud van de wettelijke minimumrente voor spaarrekeningen (0,11%).
  2. TEGEN ongerechtvaardigde prijsverhogingen, terwijl de diensten in toenemende mate worden verminderd.

We hebben uw steun nodig om deze krachtige boodschap over te brengen aan de betrokken ministers van deze regering, K. Peeters (Consumenten) en J. Van Overvelt (Financiën). We zullen dit aanvullen met andere eisen die binnenkort worden geformaliseerd in een memorandum bedoeld om de consumenten en de spaarders te beschermen.

20087 mensen hebben de petitie getekend!

Deze petitie is nu afgesloten.