Nieuws

Kan ik met € 1 000 al op de beurs beleggen?

Dat kan zeker, je hoeft echt niet over schatten te beschikken om je eerste stappen op de beurs te zetten. Volg onze handleiding.

24 augustus 2021
beleggen op de beurs met 1 000 euro

Nu een spaarrekening amper nog iets opbrengt en de pandemie de spaarpot van velen alleen maar heeft aangedikt, wil jij misschien net als vele andere Belgen op de beurs beleggen. Het risico dat daaraan gekoppeld is, neem je ze erbij. Maar hoe begin je daaraan als je het nog nooit eerder hebt gedaan én slechts over beperkte middelen beschikt, laten we zeggen € 1 000?

Eerste vereiste: je moet hoe dan ook een buffer op je spaarrekening behouden. Kwestie van stress te voorkomen als er zich een probleem voordoet, bijvoorbeeld omdat je een andere auto moet aanschaffen, en het niet het juiste moment is om je beleggingen van de hand te doen.

Kan het met slechts € 1 000? 

Jazeker, dat bedrag volstaat. En wel om drie redenen: 

  • Je zult vanaf dan geneigd zijn om de financiële actualiteit, meer bepaald het beursnieuws, aandachtiger op te volgen. Hoe meer financiële kennis je opdoet, hoe makkelijker het je zal vallen om goede beleggingen uit te kiezen.
  • Je zult een effectenrekening moeten openen. En als je die eenmaal hebt, zal die later hoe dan ook van pas komen als je goed gelanceerd bent en grotere bedragen begint te beleggen. 
  • Je zult weliswaar niet rijk worden van een belegging van € 1 000, maar het is een manier om ervaring op te doen. Als je eens een fout maakt, iets wat beginnelingen nu eenmaal soms overkomt, zullen de gevolgen hoe dan ook niet dramatisch zijn. En ondertussen bouw je verder ervaring op, wat je alleen maar vertrouwen kan geven de dag waarop je een groter bedrag zult willen beleggen.

Wat moet je daarmee aan?

Gezien de bescheiden inleg hou je het beter eenvoudig en kies je het best voor een goed gediversifieerd beleggingsfonds. We denken heel specifiek aan een gemengd fonds, dus met een combinatie van aandelen en obligaties van over de hele wereld. Als je een fonds kiest zonder al te veel risico, mag je hopen op een jaarlijks rendement van zowat 4 à 5 %. Let wel: we kunnen je dat rendement niet garanderen en het is ook niet helemaal zeker dat je niets van je inleg zult verliezen.

Je kunt bij elke bank terecht om deelbewijzen te kopen van zo'n gemengd fonds. Maar veel zijn duur en brengen amper iets op.

Je vertrouwt beter op de experts van Test Aankoop invest. Volgens hun analyse is Xtrackers Portfolio UCITS ETF een fonds waar de kosten nog beperkt zijn en dat het de laatste jaren goed doet. Je kunt deelbewijzen kopen op de beurs van Frankfurt. Je kunt het op het beursplatform van je bank terugvinden met de ISIN-code LU0397221945. Behoort dat fonds niet tot het aanbod van jouw bank? Dan kun je terecht bij Keytrade Bank, DeGiro en SaxoInvestor, drie goede beursplatformen die minder duur uitvallen dan die van de grootbanken.

Wil je het toch spannender?

Dacht je eigenlijk veeleer aan een belegging rechtstreeks in aandelen, goud of cryptomunten zoals de bitcoin? Heel wat mensen voelen zich daar inderdaad toe aangetrokken. Maar het is geen goed idee om daarmee te beginnen.

  • Ten eerste omdat de kosten hoger zullen liggen, en dat weegt des te meer door naarmate je inleg klein is.
  • Ten tweede omdat € 1 000 niet volstaat om voldoende spreiding in je beleggingsportefeuille te verkrijgen (het is nooit goed om al je eieren in dezelfde mand te leggen).

Kun je toch niet weerstaan aan de verleiding? Probeer het dan eerst virtueel uit. Je kunt dat gratis op de website van Test Aankoop invest

NAAR DE VIRTUELE PORTEFEUILLE VAN TEST AANKOOP INVEST