Nieuws

Keytrade geeft 1 % rente op spaargeld, zullen grootbanken volgen?

29 november 2022
spaarrekening, rentetarief, minimumrente

Vanaf 1 december biedt Keytrade Bank tot 1 % rente op haar spaarrekeningen. Dat is bijna tienmaal meer dan de armzalige 0,11% rente bij de meeste grootbanken. Bij een inflatie van 12 % blijven spaarrekeningen een verliespost.

Na enkele kleinere instellingen zoals CKV, NIBC, MeDirect en Santander, die al meer dan de wettelijke minimumrente van 0,11 % aanbieden op spaarrekeningen voor particulieren, is het nu de beurt aan Keytrade Bank om de tarieven van haar spaarrekeningen te verhogen.

Je kunt tot 1 % rente (0,30 % basisrente en 0,70 % getrouwheidspremie) krijgen op de High Fidelity-spaarrekening en 0,70 % (0,50 % basisrente en 0,20 %getrouwheidspremie) op de Azur-rekening.

Zullen grootbanken volgen?

Het is nu aan de grote banken om dit voorbeeld te volgen. Zij kunnen dat doen omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste tarieven heeft verhoogd en de banken een rendement van 1,50 % ontvangen op de fondsen die ze stockeren bij de ECB. In juli moesten ze nog een negatieve rente van 0,50 % betalen op dezelfde fondsen. Hun argument dat de lage marktrente voortvloeit uit een lage opbrengst gaat niet langer op.

Hoewel Belgen nog steeds grote tegoeden op hun spaarrekening hebben staan (in totaal zo'n 300 miljard euro), verliezen ze eraan: de armzalige rente die de banken geven, compenseert bijlange niet de inflatie van de laatste tijd. Een renteverhoging is essentieel om de schade te beperken.

Wij hebben de minister verzocht een hoger minimumtarief vast te stellen, aangepast aan de huidige marktomstandigheden.

Op zoek naar een spaarrekening?

Onze tariefvergelijker toont de meest interessante rekening voor jou volgens je profiel.

naar de tariefvergelijker