Nieuws

Goudprijs bereikt nieuw record: tijd om te kopen?

31 juli 2020
goud

Sinds het begin van het jaar is de goudprijs met 28 % gestegen. Een ons goud (ongeveer 31,1 g) werd eind juli 2020 verhandeld voor $ 1 950, tegenover $ 1 520 begin januari. Daarmee is het record van 2011 gesneuveld. Is het nog niet te laat om in goud te beleggen?

Dat de prijs van goud de afgelopen maanden is gestegen, is vooral te wijten aan de angst die momenteel heerst. De coronacrisis treft niet alleen de gezondheid, maar ook de economie. Ook de angst voor een galopperende inflatie en de extreem lage rendementen op spaarrekeningen – waar we wellicht het einde nog niet van hebben gezien – spelen een rol in de goudprijs. Absolute zekerheid is er niet, maar naar alle verwachting zal de goudprijs nog verder stijgen.

Met de gebruikelijke ups en downs evenwel. Als er bijvoorbeeld een coronavaccin wordt ontdekt, dan is dat goed nieuws voor onze gezondheid maar wellicht niet voor de goudprijs. Hou dat zeker in je achterhoofd.

Beleg niet te snel in goud

Zie goud hoe dan ook geenszins als alternatief voor je spaarrekening. Ook al brengt een spaarrekening nog amper iets op, je geld is daar tenminste risicovrij belegd. Met goud daarentegen moet je altijd rekening houden met mogelijke sterke waardeschommelingen.

Goud is een vluchtwaarde, dus een belegging die normaliter stand houdt wanneer al de rest in de soep draait, maar dus niet zonder risico. De prijs stond in 2011 historisch hoog, maar verloor daarna in twee jaar tijd een derde van zijn waarde. En het heeft negen jaar geduurd om dat verlies volledig in te halen. 

Beleg het deel van je spaargeld waarmee je geen enkel risico wilt of kunt nemen, daarom niet in goud. Laat dat liever op je spaarrekening staan. Ontdek hier de spaarrekeningen met de hoogste rente.

Voor het deel van je vermogen waarmee je wel bereid bent om een zeker risico te nemen, is goud het overwegen waard. Als een soort van verzekering binnen je beleggingsportefeuille. Aangezien de goudkoers gewoonlijk stijgt wanneer de beurs daalt, zal die belegging je portefeuille deels beschermen tegen grote schommelingen.

Maar beleg niet al je geld in goud: dat zou te gevaarlijk zijn. Wij blijven geloven in diversificatie. De financiële experts van onze afdeling Test Aankoop invest hebben drie modelportefeuilles samengesteld (defensief, evenwichtig en dynamisch), verspreid over aandelen- en obligatiefondsen. Dat is de kern van hun beleggingsstrategie en je kunt aanvullend in goud beleggen, maar liever niet meer dan 5 tot 10 % van je spaargeld.

Je kunt op twee manieren in goud beleggen

Ofwel koop je gouden munten of goudstaven, ofwel koop je een goudtracker op de beurs.

 
Gouden munten of goudstaven kopen

Gouden munten of goudstaven kun je kopen bij eender welke gespecialiseerde tussenpersoon met een goede naam. Pas echter op met de aankoopprijs (of verkoopprijs) die deze voorstelt. Om zeker te zijn dat het een goede prijs, is steek je het best eerst je licht op bij meerdere tussenpersonen. Het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs is soms erg groot.

Het voordeel van deze methode is dat je het goud zelf in handen hebt. Dat kan een geruststellende gedachte zijn.

De keerzijde van de medaille is dat je dit bezit op een veilige plaats moet bewaren, thuis in een safe (met alle risico’s van dien) of in een bankkluis (daar zul je voor moeten betalen).

Onze experts van Test Aankoop invest beschikken over een rekenmodule waarmee je de prijs die men je voorstelt, kunt vergelijken met de officiële goudprijs.

 
Goud kopen op de beurs

Je kunt ook onrechtstreeks in goud beleggen, via de beurs. Een eenvoudige, snelle, efficiënte en goedkope manier daarvoor is deelbewijzen kopen van een tracker die zelf in goud belegt. Een goudtracker is een beleggingsfonds, maar in plaats van aandelen of obligaties te kopen, zoals de meeste fondsen doen, koopt het goud. De koers van de tracker volgt heel erg de goudprijs.

Er bestaan diverse trackers. De experts van Test Aankoop invest bevelen met name iShares Physical Gold ETC aan. De beheerskosten per jaar bedragen slechts 0,19 % (die worden rechtstreeks afgetrokken van de prijs). Om in die tracker te beleggen moet je een order plaatsen bij een bank. Wij raden aan om de versie in euro op de beurs van Londen te kopen bij de onlinebeursmakelaar BinckBank, omdat die weinig transactiekosten aanrekent. Je kunt de code "EGLN" intikken op de website van de bank om de tracker in kwestie gemakkelijk terug te vinden.