Nieuws

Coronavirus: help, wat nu met mijn aandelen?

30 maart 2020
coronavirus en aandelenbeurzen

De verliezen op de aandelenmarkten bedragen sinds midden februari zowat 30%. Hoe overbrug je de periode tot alles weer in de plooi valt? Verkoop je beter bepaalde activa? Of is het nu juist het moment om van de lage koersen gebruik te maken om aandelen te kopen? 

De coronacrisis weegt zwaar op de beurzen. Toen het virus toesloeg, was de economie al niet in goeden doen (wereldwijde vertraging van de handel, vrees voor de gevolgen van de brexit) en de epidemie heeft dat alleen nog maar versterkt. 

Wij klopten aan bij onze collega’s van het financiële weekblad Test Aankoop invest voor advies aan de beleggers.

Zullen de beurzen blijven zakken?

Alles hangt af van hoe de epidemie verder evolueert. Vandaag is dat moeilijk te voorspellen. Er is alvast een sprankel hoop: In China zijn sommige bedrijven die wekenlang gedwongen waren geweest om hun activiteiten stil te leggen, weer aan het werk gegaan. Maar op dit ogenblik moeten we ervan uitgaan dat de aandelenmarkten nog wat verder kunnen dalen.

Verkoop je nu beter een deel van je portefeuille?

Een forse koersdaling is geen goede reden om te verkopen. Tenzij je denkt dat het bedrijf waarin je belegt, op het punt staat om failliet te gaan. Of wanneer je je er niet van bewust was dat je er bij een belegging in aandelen van moet uitgaan dat een aandeel altijd in waarde kan zakken. Maar in dat tweede geval heeft je bankier geen correct beleggersprofiel van jou opgesteld.

Wanneer je, zoals wij altijd aanbevelen, de risico’s binnen je portefeuille goed hebt gespreid, zul je de verliezen die je momenteel lijdt, na verloop van tijd inhalen. In paniek verkopen doe je dus beter niet. Anders zul je, wanneer de koersen weer zullen beginnen te stijgen, daar niet mee van kunnen profiteren.

Het is dus een kwestie van geduld. Dat is ook de reden waarom wij altijd een voldoende lange beleggingshorizon aanbevelen voor wie in aandelen wil beleggen. Op die manier heb je de tijd om te wachten tot het tij keert als het slecht gaat met je beleggingen. Een goed voorbeeld is de beurscrisis in 2008: de forse verliezen van toen zijn ondertussen al lang omgezet in winst.

Profiteer je nu beter van de lage koersen om je portefeuille aan te vullen?

Gezien de onzekerheid op de aandelenbeurzen beleg je beter niet overhaast een groot bedrag in één keer. Het is beter om je beleggingen in de tijd te spreiden. Zo beperk je het risico. Kies hoe dan ook alleen aandelen van betrouwbare bedrijven, want soms is er wel degelijk een objectieve verklaring voor het feit dat de koers is gezakt.

In plaats van rechtstreeks aandelen uit te kiezen kun je het jezelf ook makkelijker maken door te beleggen in deelbewijzen van fondsen. Een gemengd fonds is het best, met aandelen en obligaties van over de hele wereld. Onze collega’s van Test Aankoop invest helpen je daarbij op weg.

NAAR TEST AANKOOP INVEST

Is een spaarrekening niet veiliger?

Wanneer al je spaargeld op een spaarrekening staat, is de beurscrisis natuurlijk aan jou voorbijgegaan. Maar dan zie je toch iets over het hoofd. Wanneer je je geld tien jaar lang laat « slapen » op een spaarrekening die amper iets opbrengt, zal je geld in de veronderstelling van een  jaarlijkse inflatie van 2 % uiteindelijk zowat 20 % minder waard zijn geworden ... Je inleg zal er nog altijd zijn, maar je zult er veel minder koopkracht aan overhouden. 

Wij bevelen aan om het geld op een spaarrekening te beperken tot drie à zes maanden loon of maximaal een jaar. Als je dan nog spaargeld over hebt en niets staat je in de weg om daar enig risico mee te nemen, dan kun je overwegen om op de beurs te beleggen.