Waak over de kosten van je beleggingen door de juiste broker te kiezen
Bij een belegging moet je er altijd rekening mee houden dat diverse kosten een impact hebben op het uiteindelijke rendement. Dat is nog meer het geval als je niet online belegt. Wees daarom kieskeurig qua financiële tussenpersoon ("broker").

Wanneer je een belegging koopt, kunnen allerlei kosten in rekening worden gebracht. De twee belangrijkste zijn de transactiekosten en de bewaarkosten. Met een goede keuze qua broker (financieel tussenpersoon) kun je besparen op die kosten.
De transactiekosten
Telkens wanneer je iets koopt of verkoopt op de beurs, brengt je financieel tussenpersoon voor die verhandeling kosten in rekening. Soms zijn die proportioneel, dus in verhouding tot het bedrag dat je belegt, maar steeds vaker gaat het om een vast bedrag.
De kosten verschillen volgens de beurs waarop je belegt. Zo rekenen de banken in ons land minder aan voor een verrichting op de beurs van Brussel, Amsterdam en Parijs dan op een andere beurs omdat ze daar rechtstreeks toegang toe hebben, zonder dat er een tussenpersoon aan te pas moet komen.
Als je belegt in een vreemde munt, mag je ook de wisselkosten niet vergeten.
Je bent dikwijls goedkoper af bij een onlinebank of een onlinebroker.
Doorgaans valt de rekening het zwaarst bij een grootbank, maar ook daar kun je besparen op de kosten door er online te beleggen.
De bewaarkosten
Een beursbelegging wordt op een effectenrekening ingeschreven. Daar worden jaarlijks bewaarkosten aangerekend. In ruil mag je rekenen op de opvolging, dus onder meer de uitbetaling van de coupons en dividenden.
Bij de grootbanken is dat bewaarloon proportioneel: dikwijls gaat het om 0,25 % van het totale belegde bedrag. Maar soms is er een degressief tarief: hoe méér je belegt, hoe lager het kostenpercentage. In sommige gevallen wordt een korting aangeboden: zodra de kosten een bepaalde drempel overschrijden, wordt een deel terugbetaald.
Bij de onlinebrokers ontsnap je meestal aan bewaarkosten.
Als je eenmaal een effectenrekening hebt, valt het niet mee om de inhoud ervan naar de concurrentie te versluizen. Enerzijds omwille van de administratieve rompslomp, anderzijds omwille van de zware kosten (€ 25 tot € 150 per aandelenpost). Sommige banken bieden aan om je deels te vergoeden voor die kosten, in de hoop je zo naar hen te lokken.
Met een goede broker kun je de kosten beperken
Bij welke broker je het best af bent, hangt af van je beleggingsgewoonten.
- Beleg je geregeld in aandelen? Kies dan voor een platform dat gebruiksvriendelijk is én dat meevalt qua kosten. Wij denken aan DeGiro (lage kosten), Bolero (gebruiksvriendelijk, iets duurder dan DeGiro maar wel goedkoper dan de grootbanken) en Keytrade Bank (echte bank, dus je kunt er ook beleggen in beleggingsfondsen, een zichtrekening en een spaarrekening openen, gebruik maken van gratis betaalkaarten).
- Beleg je veeleer in beleggingsfondsen? Dit zijn de banken waar je kunt beleggen in de beste fondsen: MeDirect, Saxo Bank en Keytrade Bank. Ook Deutsche Bank heeft een heel gamma aan fondsen maar de laatste jaren is het er flink duurder geworden (instapkosten en bewaarkosten). Het voordeel van laatstgenoemde bank in vergelijking met de drie andere is dat je in een kantoor kunt langsgaan voor een persoonlijk advies.
De experts van Test Aankoop invest analyseren geregeld de voorwaarden van de financiële tussenpersonen en helpen je kiezen welke voor jou het meest geschikt is.