Nieuws

Welke beursbeleggingen zijn in deze coronatijden aan te bevelen?

Wij kiezen voor jou goede kwaliteitsvolle beleggingen. Want hoewel de aandelenbeurzen zich zes maanden nadat COVID-19 is losgebarsten in ons land, hebben herpakt, zitten de meeste nog altijd met negatieve rendementen.

14 september 2020

Beleggen op de beurs houdt risico’s in. Je hebt geen garantie noch met het bedrag dat je inlegt noch met wat het zal opbrengen.

Daarom trek je daar beter alleen geld voor uit dat je desnoods kunt verliezen zonder dat je daardoor qua levenscomfort moet inboeten. 

Ook beschik je liefst over een voldoende lange periode waarin je het geld kunt missen – ten minste 5 à 10 jaar – zodat je het risico op een groot verlies in de tijd kunt spreiden. 

Verder spreid je je beleggingen idealiter in de tijd. Zo voorkom je dat je al je spaargeld op het verkeerde moment belegt, bijvoorbeeld net voor een sterke daling.

Tot slot is het altijd aangewezen om een voldoende grote buffer aan te houden op een spaarrekening, voor onverwachte uitgaven. Meestal volstaat daarvoor drie à zes maanden loon. 

Met welke beleggingen kun je vandaag de dag, na zes maanden coronacrisis, een goede zaak doen?

Beleggen in Belgische aandelen

De Belgische aandelen zijn niet gespaard gebleven van de coronacrisis. Begin september noteerden we gemiddeld nog altijd een terugval met 16 % in vergelijking met januari 2020. 

Van de 61 Belgische aandelen die de experts van de afdeling Test Aankoop invest opvolgen, zijn er 13 koopwaardig. Eén voorbeeld: TINC.

TINC is een Belgische vennootschap die participeert in bedrijven die infrastructuurprojecten (privé en openbaar) uitbaten. Ze heeft 21 beleggingen in portefeuille waar ze een regelmatig en zeer voorspelbaar inkomen uit haalt. Daardoor is dat aandeel minder riskant dan vele andere. De koers van het aandeel is vrij stabiel, er is amper verschil met die van begin 2020. TINC heeft dus minder dan andere aandelen te lijden gehad van de crisis.

Dit aandeel is vooral interessant voor wie een hoog en stabiel dividend wil. Het dividendrendement bedraagt 3,9 % (zoals eerder gezegd: niet gegarandeerd).

Beleg zeker niet al je geld in dit ene aandeel, je spreidt het risico als je verschillende aandelen uitkiest. Test Aankoop invest kan je daarbij helpen: je kunt een maand lang gratis de analyses consulteren die hun experts elke dag op hun website publiceren.

IK WIL DE BELGISCHE AANDELEN ONTDEKKEN DIE WORDEN AANBEVOLEN

Beleggen in een gemengd wereldfonds

Rechtstreeks in aandelen beleggen vergt tijd en kennis. Als je die niet hebt, heb je met een gemengd wereldfonds een pasklare oplossing in handen. 

Zo’n fonds wordt door specialisten beheerd. Zij beleggen het geld dat jij aan hen toevertrouwt, in aandelen en obligaties uit de hele wereld. Daardoor geniet je automatisch een goede spreiding van het risico. Het enige wat jij moet doen, is nu en dan checken of het fonds nog altijd aan je verwachtingen beantwoordt.

De experts van Test Aankoop invest bevelen onder meer NN Dynamic Mix Fund III aan. 

Dat is een fonds dat fiftyfifty belegt in aandelen en obligaties. Terwijl veel andere fondsen momenteel nog altijd met een negatief rendement opgezadeld zitten, heeft dat fonds bijna weer het niveau van begin 2020 gehaald. Je kunt deelbewijzen kopen van NN Dynamic Mix Fund III bij de onlinemakelaars BinckBank en Bolero. 

Alle banken bieden gemengde fondsen aan. Er zijn er die minder riskant zijn dan het vermelde fonds. Andere houden méér risico in en zullen daardoor mogelijk op termijn een hoger rendement geven. Het is belangrijk dat je een fonds kiest dat geschikt is volgens jouw beleggersprofiel.

Op de website van Test Aankoop invest kun je checken of een bepaald fonds dat jouw bank aanbiedt, koopwaardig is of niet. De experts kennen aan de fondsen een score toe van 0 tot 100.

IK WIL WETEN OF FONDS X KOOPWAARDIG IS

Beleggen in een fiscaal voordelig fonds

We bedoelen daarmee de erg populaire pensioenspaarfondsen. Van je 18e tot je 64e kun je voor een aanvullend pensioen sparen en tegelijkertijd belastingvoordeel genieten. Je storting van 2020 geeft recht op 30 % belastingvoordeel als je maximaal € 990 belegt en op 25 % als je tussen € 990 en € 1 270 belegt.

Ook in dat geval heb je geen enkele garantie, noch met je inleg noch qua rendement. Daarom bevelen wij die formule alleen aan voor wie nog ten minste tien jaar van zijn pensioenleeftijd verwijderd is. Hoe méér jaren je nog te gaan hebt, hoe kleiner het risico op verlies en hoe groter de kans op een mooi rendement.

De experts van Test Aankoop invest analyseren ook de diverse pensioenspaarfondsen. Een van de beste beheerde is Argenta Pensioenspaarfonds.

Wil je weten of het pensioenspaarfonds van jouw bank koopwaardig is? Je kunt daar alles over lezen op de website van Test Aankoop invest.

IK WIL WETEN OF HET PENSIOENSPAARFONDS VAN MIJN BANK KOOPWAARDIG IS