Nieuws

Als je eraan denkt om in goud te beleggen

Goud wordt als dé vluchtwaarde beschouwd. Het is een manier om je te beschermen tegen sterke dalingen op de beurs. Maar het is zeker niet zonder risico.

06 april 2022
Als je eraan denkt om in goud te beleggen

Goud is altijd al een vluchtwaarde geweest. Dat betekent dat het een manier is om je geld veilig te stellen tegen de grote risico's op de financiële markten. 

Goud is in geen geval een alternatief voor een spaarrekening. Ook al brengt een spaarrekening nog amper iets op, de grote troef ervan is dat er geen risico aan vasthangt. Dat laatste gaat helemaal niet op voor goud, want de koers kan heel fors op- en neergaan. De goudkoers evolueert wel anders dan die van beursgenoteerde aandelen, in de regel stijgt hij wanneer het slecht gaat in de wereld en daalt hij wanneer alles kalm is. 

Maar "vluchtwaarde" is dus iets helemaal anders dan "risicoloze belegging".

Moet iedereen goud kopen?

Neen, gezien het speculatieve aspect is het gele metaal niets voor jou als je slechts een kleine beleggingsportefeuille hebt. 

Maar zodra je totaal belegd vermogen een zekere omvang heeft, kun je ervoor kiezen om een klein percentage ervan uit te trekken voor een belegging in goud: 5 à 10 % al naargelang je risicoprofiel en je ingesteldheid. Om het risico te spreiden.

Wanneer koop je het best goud?

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de goudkoers fors doen stijgen. Sinds half 2020 zijn we weer niet meer ver meer af van de historische recordprijzen: de prijs per ounce schommelt tussen $ 1 700 en $ 2 000, terwijl dat in 2017-2018 nog zowat $ 1 200-1 300 was. 

Je moet de prijs die je betaalt, vooral zien als een allriskverzekering tegen economisch en politiek onheil. Als blijkt dat het gevaar uiteindelijk minder groot is dan verwacht, zal de waarde van het goud zakken. Maar zodra de risico's toenemen, komt de rol van vluchtwaarde weer naar boven en dat doet de prijs stijgen.

Hoe kun je in goud beleggen?

Je kunt goud in fysieke vorm kopen, dus baren en munten, bij een handelaar gespecialiseerd in goud. Ga echter niet met de eerste de beste in zee, vergelijk de prijs, zodat je weet of je goed zit of niet. Het nadeel van die formule is dat je het goud op een veilige plaats moet bewaren, wat vaak zal betekenen dat je daarvoor een safe huurt bij een bank.

Het is gemakkelijker om onrechtstreeks in goud te beleggen. Er zijn fondsen met een portefeuille die uitsluitend bestaat uit goud in fysieke vorm. De experts van ons financieel magazine Test Aankoop invest kiezen daar de beste uit.

NAAR DE SELECTIE VAN GOUDFONDSEN VAN TEST AANKOOP INVEST