Nieuws

Nu staan de leningen laag voor wie wil verbouwen

01 maart 2021
renovatielening

Batibouw 2021 is door corona alleen een virtuele beurs. Maar wat niet verandert, is dat die beurs voor heel wat banken net als andere jaren het moment is waarop ze het tarief voor hun renovatieleningen doen zakken. Wij vergeleken de markt en hebben enkele tips voor jou. 

Batibouw kan door de COVID-19-pandemie niet als een fysiek salon in de Brusselse Heizelpaleizen plaatsvinden. Maar de meeste kredietgevers hanteren wel "Batibouwvoorwaarden" voor hun renovatieleningen, en dat tot eind april 2021.

Voor het tarief wordt dikwijls een onderscheid gemaakt tussen:

  • een gewone renovatielening;
  • een ecokrediet of groene lening.

Vaak is de lening in het eerste geval bijna dubbel zo duur als in het tweede. Vraag vooral waarvoor je allemaal een ecokrediet kunt krijgen. Het is immers niet altijd zo dat de lening per se moet dienen voor energiebesparende maatregelen. Je kunt er misschien ook kosten mee financieren voor het aanbrengen van beveiliging. Verder is het bij heel wat banken niet verplicht om het volledige geleende bedrag aan energiebesparende werken te besteden, misschien volstaat het dat bijvoorbeeld 50 of 70 % van de lening daarvoor dient. 

Er is geen reden om je te overhaasten

Indien je € 20 000 wilt lenen gespreid over 48 maanden, kun je vandaag voor een ecokrediet het laagste JKP (jaarlijks kostenpercentage) vinden bij CPH (0,99 %), BNP Paribas Fortis (1,25 %) en Belfius (1,25 %). Voor een gewone renovatielening kun je nu terecht bij CPH (2,29 %) en KBC/CBC (2,40 %).

Maar je hoeft je niet te overhaasten. Bij de vroegere edities van Batibouw stelden we vast dat bepaalde banken hun tarieven nog tijdens het salon naar beneden herzagen.

Wij helpen je alvast in je zoektocht met onze Koopwijzer Renovatielening.

NAAR ONZE KOOPWIJZER RENOVATIELENING

Er zijn ook alternatieven

Je hoeft niet per se een renovatielening aan te gaan, je kunt het benodigde geld ook via een ander kanaal vinden: 

  • Aangezien een spaarrekening amper iets opbrengt, kun je dat geld gebruiken voor je verbouwing.
  • Je kunt heel goedkoop lenen bij het gewest.
  • Als je een huis koopt dat direct of snel moet worden gerenoveerd, is een hypotheeklening de beste optie. Met onze Koopwijzer Hypotheeklening kun je een interessante lening vinden.
  • Als je nog een hypotheeklening hebt lopen voor de woning, kun je een "wederopname" vragen.
  • Als je een levensverzekering hebt, kun je als je niet meer te jong bent, daar soms een voorschot op vragen om een renovatie te financieren.

Voor meer details verwijzen we naar ons dossier daarover.

Zit je met vragen?

Je kunt met je vragen over krediet elke werkdag terecht bij de experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 33 44, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.

BEL 02 542 33 44