Dossier

Een levensverzekering vervroegd beëindigen

31 juli 2015
mettre fin assurance vie

31 juli 2015

Hebt u nu geld nodig en wilt u daarom af van uw levensverzekering? Of bent u ontevreden over de opbrengst van die belegging en wilt u iets anders aanvangen met het geld? Wat zijn de mogelijkheden?

Inleiding

U denkt beter twee keer na alvorens een levensverzekering te sluiten (individueel of groepscontract, spaarverzekering zonder belastingvoordeel, pensioenspaarverzekering, “gewone” levensverzekering, schuldsaldoverzekering). Zowel over het soort contract als over de noodzaak, want wie eenmaal een slecht contract heeft, zit daar in de praktijk zo goed als aan vast gezien het grote aantal obstakels. Het is financieel veelal niet interessant om vervroegd een punt te zetten achter zo’n contract.

Hiernaast vindt u het antwoord op tien veelgestelde vragen.

Terloops een korte verduidelijking bij enkele vaak terugkerende termen: 
  • Klassiek contract: u bent in principe verplicht om elk jaar een vaste premie te storten op een vooraf vastgelegde datum, en op de einddatum zult u een vooraf vastgelegd minimumkapitaal krijgen.
  • “Soepel” contract: u bepaalt zelf wanneer en hoeveel premie u stort (vaak is er wel een minimum). Hoeveel u op de einddatum zult krijgen, hangt af van uw spaarinspanning en de intrestvoet die werd toegekend (die wordt vaak herzien voor toekomstige stortingen).
  • “Gewone” levensverzekering: dat is een contract dat belastingvoordeel kan opleveren, maar volgens andere spelregels dan die van het pensioensparen. Een belangrijk verschilpunt is bv. dat u een hoger bedrag fiscaal kunt inbrengen.


Afdrukken Versturen via e-mail