Dossier

Een levensverzekering vervroegd beëindigen

11 februari 2021
mettre fin assurance vie

Heb je nu geld nodig en wil je daarom af van je levensverzekering? Of ben je ontevreden over de opbrengst van die belegging en wil je iets anders aanvangen met het geld? Wat zijn de mogelijkheden?

Inleiding

Je denkt beter twee keer na alvorens een levensverzekering te sluiten (individueel of groepscontract, spaarverzekering zonder belastingvoordeel, pensioenspaarverzekering, “gewone” levensverzekering, schuldsaldoverzekering). Zowel over het soort contract als over de noodzaak, want wie eenmaal een slecht contract heeft, zit daar in de praktijk zo goed als aan vast gezien het grote aantal obstakels. Het is financieel veelal niet interessant om vervroegd een punt te zetten achter zo’n contract.

Veelgestelde vragen

In wat volgt, vind je het antwoord op deze tien vragen.

 1. Ik heb pas een contract getekend voor een individuele levensverzekering en heb er al spijt van ...
 2. Ik wil verbouwen en heb geld nodig Kan ik de spaarpot die met mijn individuele levensverzekering al is opgebouwd, nu volledig opvragen?
 3. Mijn individueel contract liep al enige tijd toen ik het afkocht. Hoe komt het dat ik toch zo weinig kreeg?
 4. Kan ik me ertoe beperken om slechts een deel van het geld nu op te vragen?
 5. Mijn pensioenspaarverzekering brengt veel minder op dan jullie Beste Koop. Kan ik het geld naar dat contract overdragen, waar het beter lijkt te worden belegd?
 6. Kan ik gewoon stoppen met premies te betalen, zonder geld op te vragen?
 7. Mag ik het aanvullend pensioen van mijn groepsverzekering op mijn 60e al opnemen?
 8. Ik stort zelf ook bijdragen voor mijn groepsverzekering. Die mag ik toch op elk ogenblik tijdelijke stopzetten?
 9. Ik ga scheiden. Wat nu met de schuldsaldoverzekering die aan onze hypotheeklening is gekoppeld?
 10. Zou ik niet beter mijn geld opnemen al ik lees dat een bepaalde verzekeraar in slechte papieren zit?

 

Versta ons goed

Een korte verduidelijking bij enkele vaak terugkerende termen.  

 

 • Klassiek contract: je bent in principe verplicht om elk jaar een vaste premie te storten op een vooraf vastgelegde datum, en op de einddatum zul je een vooraf vastgelegd minimumkapitaal krijgen.
 • “Soepel” contract: je bepaalt zelf wanneer en hoeveel premie je stort (vaak is er wel een minimum). Hoeveel je op de einddatum zult krijgen, hangt af van je spaarinspanning en de intrestvoet die werd toegekend (die wordt vaak herzien voor toekomstige stortingen).
 • “Gewone” levensverzekering: dat is een contract dat belastingvoordeel kan opleveren, maar volgens andere spelregels dan die van het pensioensparen.  Velen spreken van het "langetermijnsparen". Een belangrijk verschilpunt is bv. dat je een hoger bedrag fiscaal kunt inbrengen.