Nieuws

Eerste vonnis in het dossier rond de medische vragenlijsten

10 november 2017
medische vragenlijsten

10 november 2017
De Brusselse rechtbank van koophandel heeft een tussenvonnis geveld over de medische vragenlijsten van Belfius, AG en AXA die wij illegaal achten. Ze wil het oordeel van de Bemiddelingscommissie Ziektekostenverzekering afwachten alvorens een definitief oordeel te vellen.

Definitief vonnis in de wacht

De Brusselse rechtbank van koophandel velde op 25 oktober een tussenvonnis over de medische vragenlijsten van Belfius, AG en AXA die ze laten invullen bij het afsluiten van schuldsaldoverzekeringen. Wij gaven eerder te kennen dat die volgens ons de privacy, de vertrouwelijkheid van gegevens en de verzekeringswet niet respecteren en daarom dus illegaal zijn. De rechtbank wil echter het oordeel van de Bemiddelingscommissie Ziektekostenverzekering afwachten alvorens een definitief vonnis te vellen. 

Onafhankelijkheid in vraag

Wij hebben echter twijfels bij de onafhankelijkheid van deze commissie, aangezien zij is aangesteld binnen de Ombudsman van de Verzekeringen. De bevoegdheid van deze instelling is trouwens beperkt tot het medisch-sociaal niveau. Uitspraken doen over de privacyrechten en de vertrouwelijkheid van gegevens vallen dus niet onder hun expertise. 

Ondanks onze twijfels, hebben wij de Commissie uitgenodigd om voor 31 december 2017 zijn standpunt uit de doeken te doen. Indien zij nalaten om binnen deze termijn te antwoorden, zullen we de zaak opnieuw aanhangig maken bij de rechtbank.

Illegaliteit erkend?

Toch heeft onze gerechtelijke procedure al vruchten afgeworpen. Verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben hun vragenlijsten al aangepast. Een impliciete erkenning van de illegaliteit van hun vragenlijst ? Zo heeft AXA bijvoorbeeld zijn vraag over angsten laten vallen en heeft Belfius zijn vragen met betrekking tot eventuele malocclusie van de tanden en aandoeningen aan ligamenten en pezen geschrapt.  Ook AG verwijst in zijn vragenlijsten niet langer naar aandoeningen aan lucht- en urinewegen, alsook aandoeningen aan de nieren. De maatschappijen erkennen hiermee dat deze vragen of te onnauwkeurig waren, of niet relevant om een verhoogd risico van overlijden tijdens de loop van het contract in te schatten.


Afdrukken Versturen via e-mail