Nieuws

Afschaffing Maestro op bankkaarten: wat je moet weten

30 mei 2023

Vele jaren hadden heel wat Belgen een bankkaart waar ook het logo van Maestro op stond. De Maestrofunctie diende om betalingen of geldafhalingen in het buitenland te doen. Moederbedrijf Mastercard heeft nu beslist om te stoppen met Maestro. Wat kan je verwachten als je nog een Maestro-kaart hebt?

Wat is Maestro?

Maestro is een functie die op heel wat betaalkaarten voorkwam en dient om betalingen of geldafhalingen in het buitenland te doen. Het equivalent van Maestro voor binnenlandse betalingen of geldafhalingen is Bancontact. In 2021 vervingen BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank! de Maestrofunctie op hun debetkaarten voor consumenten al door Visa Debit.

Wat betekent de afschaffing van Maestro?

De afschaffing van Maestro betekent een ingrijpende verandering voor veel consumenten. Alle kaarten met een Maestrofunctie zullen immers vervangen moeten worden. Het is niet ondenkbaar dat fraudeurs daarvan zullen proberen gebruik te maken om bankgegevens te bemachtigen. Wees dus erg voorzichtig en houd altijd in het achterhoofd dat banken nooit je inloggegevens vragen of je geheime bankcode en ze zullen dat in dit geval ook niet doen. Bij twijfel contacteer je best rechtstreeks je bank.

Wanneer zal de afschaffing van Maestro plaatsvinden?

In principe worden debetkaarten die aangevraagd of vervangen worden vanaf 1 juli 2023 niet meer uitgerust met de Maestrofunctie maar met een andere internationale betaaldienst. Heb je een betaalkaart die vervalt vóór juli 2023, dan kan hier nog het Maestrologo op prijken. Voor die kaarten zou de Maestrofunctie actief blijven tot en met 2027. Uit onze rondvraag blijkt dat de datum van 1 juli niet overal even strikt zal worden toegepast.

Als je een debetkaart hebt die vervalt voor de datum waarop je bank begint met de vervanging van Maestro zal je nieuwe kaart ook na 1 juli nog een Maestro-logo bevatten.

Bij Keytrade bank is de vervangingsoperatie bijvoorbeeld al opgestart. Argenta en Europabank voorzien de vervanging dan weer pas vanaf september 2023. Bij bpost bank worden wel nog kaarten met Maestro uitgegeven in 2023 maar worden alle kaarten versneld vervangen begin 2024.

Bij ING worden de kaarten vervangen in 2023 maar meer concrete informatie delen, wilden ze bij ING niet doen wegens “te confidentieel”. Bij Axa, Crelan en banque CPH vinden ze het nog te vroeg om al een exacte datum te plakken op de start van de vervangingsoperatie.

Wordt jouw kaart niet meteen vervangen door je bank? Geen paniek: Maestro als betalingsdienst blijft nog een vijftal jaar bestaan tot alle Maestrokaarten vervangen zullen zijn.

Wat zijn de alternatieven voor Maestro?

Het is de bank die dit beslist, als klant kan je die keuze niet maken. Op zich is er ook geen probleem aangezien zowel Visa als Mastercard wereldwijd worden aanvaard.
Argenta, Belfius, Banx, Deutsche bank, ING, KBC – CBC en Nagelmackers gaan in zee met Debit Mastercard, het alternatief voor Maestro dat door Mastercard zelf aanbiedt.

Axa-Crelan, bpost bank, banque CPH, Europabank, Keytrade bank, NewB en vdk bank, schakelen over op Visa Debit. Voor particuliere klanten van BNP Paribas Fortis, Fintro en Hellobank! verandert niets aangezien ze de switch al gemaakt hebben. Ook voor klanten van Aion, Nickel, N26 en Revolut blijft alles status quo, aangezien hun debetkaart geen Maestrofunctie heeft.

Huidig aanbod betaalkaarten in België

 

Moet je zelf iets doen of betalen als je Maestrokaart wordt vervangen?

Als klant zal je ten gepaste tijde door je bank geïnformeerd worden wanneer je debetkaart vervangen wordt en hoe je je nieuwe kaart moet activeren (bijvoorbeeld door een betaling uit te voeren of geld af te halen en dit te bevestigen met een PIN). Voor de vervanging van de kaart worden geen kosten aangerekend door de banken. Mastercard heeft ons bevestigd dat de kosten die zij aanrekenen voor het gebruik van het Maestrosysteem dezelfde zijn als die voor Debit Mastercard. Voor jou als rekeninghouder zou deze operatie dus kostenneutraal moeten zijn.

Indien de vervanging toch tot bepaalde prijsstijgingen zou leiden ligt dit aan de prijszetting van andere partijen in het betaalsysteem. Nu zien we bijvoorbeeld dat klanten bij Belfius en Banx de mogelijkheid hebben om een Debit Mastercard als afzonderlijke kaart aan te vragen (Mastercard Debit New of Mastercard Debit Star). Geldafhalingen met deze kaart worden aanzien als geldafhaing met een kredietkaart: binnen de Eurozone kost dit € 5 + 1% van het afgehaalde bedrag. Een geldafhaling met de Debit Mastercardfunctie op de Bancontactkaart in de Eurozone kost echter evenveel als een geldafhaling in België.

Zul je makkelijker of moeilijker kunnen betalen na afschaffing Maestro?

Kopen in een fysieke winkel: vooral buiten de eurozone zul je met het nieuwe Debit Mastercard op meer plaatsen kunnen betalen, net zoals dat het geval is met Visa Debit. Bij de omschakeling van Maestro naar Visa Debit bij BNP Fortis Paribas bleek dat niet alle betaalterminals Visa Debit als debetkaart herkenden en weigerden de betaling uit te voeren. Volgens Mastercard zou dit probleem zich nu niet stellen en zou het enkel bij bepaalde buitenlandse handelszaken en ook enkel met business-betaalkaarten kunnen voorkomen. We zullen dit uiteraard opvolgen.

Voor wie echt zeker wil zijn en meerdere betaalkaarten heeft, al dan niet bij verschillende banken, kan het nuttig zijn om één kaart met Maestro een tijdje als back-up te behouden. Check de vervaldag van je kaarten en hou rekening met de timing van de vervangingsoperatie van de verschillende banken. Eventueel kan je ook wat spelen met de activatieperiode van de nieuwe kaart. Tijdens deze periode kan je dan bij je gebruikelijke winkeliers testen of een vernieuwde kaart geaccepteerd wordt. Werkt dit nog niet, kan je nog terugvallen op de kaart met Maestro.

Online kopen: Op een Bancontact/Maestro kaart ontbreken veelal gegevens om online betalingen mogelijk te maken (bijvoorbeeld geen CVC/CVV code op de achterkant). Dit is wel het geval bij een Visa Debit en Mastercard Debit. Je kan de kaart in principe dus vaker gebruiken voor online-aankopen. Je moet daarbij klikken op het Visa- of Mastercardlogo, dat zowat altijd aanwezig is.

Geld afhalen: Betaal je bijvoorbeeld € 0.5 per geldafhaling aan een automaat in België met de Bancontact-functie, dan zal de bank je dit bedrag ook aanrekenen voor een geldafhaling in een ander land van de eurozone. Als een buitenlandse geldautomaat kosten aanrekent, dan zal je bank deze ook blijven doorrekenen naar zijn klanten. Denk eraan dat bij een geldafhaling met een kredietkaart er meestal fikse kosten zijn.

Chargeback: Chargeback betekent dat je van de bank je geld kunt terugkrijgen als je een probleem hebt met een onlineaankoop (niet-levering, niet-conforme levering, faillissement van de handelaar enz.). Dit principe geldt ook voor Visa Debit en Debit Mastercard betalingen.