Nieuws

Vaak krijg je voor je woonkrediet niet wat de bank je eerst aanbood

17 februari 2022
woonkrediet: eerste aanbod niet altijd realistisch

Als je een hypotheeklening zoekt, blijkt er al te vaak een aanzienlijk verschil tussen wat de bank je aanvankelijk aanbiedt en het uiteindelijke kredietaanbod. Er wordt bij het begin geregeld een te laag all-intarief voorgespiegeld doordat voor de verzekeringen te vaak van te lage premies wordt uitgegaan. Dat ondervonden wij bij onze mystery shopping.

Om een goede keuze te maken voor een woonkrediet moet je diverse gedetailleerde offertes kunnen vergelijken. Twee elementen kunnen je daarbij helpen: 

  1. Het JKP, het jaarlijkse kostenpercentage. Dat is het all-intarief van de hypotheeklening, dus het percentage dat weergeeft op hoeveel de intrestvoet voor de lening en alle kosten samen neerkomt. Het gaat onder meer om de dossierkosten, de kosten voor de inschrijving van de hypotheek, en eventueel de kosten voor de nevenproducten die verplicht erbij moeten worden genomen om de lening te kunnen krijgen (schuldsaldoverzekering, woningverzekering ...). 
  2. De ESIS, de gestandaardiseerde informatiefiche. Daarop staan de essentiële kenmerken van de lening: het JKP, het maandelijkse afbetalingsbedrag, de verzekeringen die eventueel vereist zijn en de premie ervoor …

In theorie althans. Want sommige banken geven bij het eerste contact in de praktijk al te vaak te weinig info of info die niet nauwkeurig is. 

Onnauwkeurige of onvolledige info

Enkele voorbeelden van wat wij bij onze recente mystery shopping ondervonden. Er was een bank die de premie van de woningverzekering niet meedeelde, hoewel die verzekering verplicht was om de lening tegen de opgegeven intrestvoet te kunnen krijgen. Een andere bank berekende de premie voor de schuldsaldoverzekering voor een niet-roker, terwijl de aanvrager wel degelijk rookte. Een derde bank baseerde de premie voor de woningverzekering op een andere woning dan het pand in kwestie. Maar als de verzekeringspremies te laag zijn, is ook het opgegeven JKP te laag. 

Waarom doet een kredietgever dat? Omdat, als zijn nevenproducten aan de dure kant zijn, hij liever niet heeft dat je zijn aanbod bij het begin van je zoektocht exact kunt vergelijken met wat de concurrentie biedt.

Bij de mystery shopping bleek ook dat de ESIS meestal veel te laat wordt gegeven.

Hoe kun je kredietaanbiedingen goed vergelijken?

  • Ga nooit alleen af op het JKP.
  • Eis reeds bij het eerste contact een JKP dat rekening houdt met jouw precieze gegevens, de ESIS, de premie van de woningverzekering voor de woning in kwestie en de premie van de schuldsaldoverzekering voor jouw profiel.
  • Vergelijk alle kosten en tel ze bij voorkeur zelf bij elkaar op. 
  • Vind je de kosten van de nevenproducten niet duidelijk, vraag dan meer uitleg.

Wij helpen je bij je zoektocht naar woonkrediet

Wij beschikken over een Koopwijzer Hypotheekleningen die je op weg helpt. Het is de bedoeling dat je de resultaten als onderhandelingsbasis gebruikt om nog beter te verkrijgen.

NAAR ONZE KOOPWIJZER HYPOTHEEKLENINGEN