Nieuws

De aktekosten van een herfinancieringslening zijn veel te hoog. Teken onze petitie!

29 augustus 2018

Wil je je hypotheeklening door een goedkopere vervangen bij een andere kredietgever? Dan moet je daar zoveel aktekosten voor ophoesten dat wat je denkt te winnen, momenteel vaak smelt als sneeuw voor de zon. Vadertje Staat melkt de consument uit. Laat horen dat ook jij daar niet mee akkoord gaat!

Een consument die zijn dure hypotheeklening door een goedkopere wil vervangen bij een andere kredietgever, is in ons land het slechtste af. Dat blijkt uit onze vergelijking van de aktekosten in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. We keken daarbij naar het totaal van de registratierechten, de administratieve lasten, de honoraria van de notaris, de tarieven voor de hypotheekvestiging en de btw.

Terwijl het gemiddelde in de andere landen zo’n €500 bedraagt, blijkt uit die studie dat je als Belg gemiddeld zo’n dertien keer méér betaalt!

Je wordt dus veel te zwaar aangepakt bij een herfinanciering. Je hebt al zoveel belasting moeten betalen op je eerste lening dat het niet verantwoord is om je nog méér uit te melken. Bovendien zit je door die kosten momenteel vaak vast aan je kredietgever

Wij hebben een open brief (pdf-bestand) gestuurd naar diverse parlementsleden om dat aan te klagen.

De aktekosten bij de herfinanciering van een hypotheeklening moeten worden beperkt tot zowat € 500, zodat kredietgevers de kredietnemers minder makkelijk kunnen gijzelen. 

Teken onze petitie

8255 handtekeningen

Ik zeg STOP tegen de torenhoge aktekosten bij een herfinanciering van een hypotheeklening!

Geef een correcte voornaam op
Geef een correcte naam op
Geef een geldig e-mailadres op
Geef een correct telefoonnummer op

Aangezien je niet ingelogd bent, zul je een e-mail ontvangen om je handtekening te bevestigen.

Hoe de concurrentie wordt gefnuikt

Vandaag de dag loont het zelden nog de moeite om je hypotheeklening te herfinancieren. Wij maakten de berekening voor iemand die vorig jaar € 200 000 had geleend tegen 1,90 %, op 20 jaar. Eind juni 2018 kon hij elders al lenen tegen 1,60 % met een looptijd van 19 jaar. In de praktijk had de consument in kwestie daar niets aan door alle kosten die erbij komen kijken. 

Gevolg: de klant zit vastgeketend aan zijn oude bank en de concurrentie tussen de financiële instellingen kan niet spelen. 

Als de aktekosten echter zouden dalen tot het gemiddelde van de andere landen waarmee we vergeleken (zo’n € 500), zou een herfinanciering wel interessant zijn en zou onze consument zo’n € 3 700 besparen. Een voordeel dat de huidige Belgische spelregels hem ontnemen.