Nieuws

Sommige handelaars communiceren gebrekkig over afronding

04 december 2019

Aan de kassa is het afronden van bedragen naar 5 cent alleen verplicht als de klant contant betaalt. Bij elektronische betalingen heeft de handelaar de keuze. Maar als hij kiest voor afronden, moet hij zijn klanten daar duidelijk over informeren en daar wringt het schoentje.

Sinds 1 december 2019 zijn handelaars verplicht om contante betalingen van hun klanten af te ronden naar een veelvoud van 5 cent. Deze regel vormt geen probleem voor zover we weten.

Via sociale media bereiken ons echter heel wat berichten in verband met elektronische betalingen. Daarvoor geldt inderdaad een andere regel. Handelaars hebben namelijk de keuze of ze de afronding toepassen voor betalingen met een bankkaart. Als ze kiezen voor afronding, moeten ze dit wel duidelijk vermelden en geldt de regel voor alle klanten.

Visuele boodschap

De FOD Economie heeft een visuele boodschap ontworpen waarmee de handelaars hun klanten kunnen inlichten. “Het totaalbedrag wordt altijd afgerond”, staat er te lezen.

Als je vaststelt dat een handelaar de bedragen voor elektronische betalingen afrondt zonder duidelijke vermelding, mag je ons dat laten weten. Wij verzamelen de getuigenissen en zullen indien nodig de economische inspectie verwittigen.

De afronding betekent overigens niet dat de muntjes van 1 en 2 cent niet meer geldig zijn. Je kunt ze nog steeds gebruiken voor contante betalingen. Je mag ze ook niet weigeren wanneer de handelaar je terugbetaalt met deze muntjes.

Dispuut met een handelaar?

Heb je een meningsverschil met een handelaar over de afronding? Bel even met een van onze financiële adviseurs.

Bel 02 542 33 44