Nieuws

Ik heb een fout gemaakt in mijn belastingaangifte, wat moet ik doen?

11 juli 2023
belastingfout

Wat moet je doen als je een fout in je belastingaangifte hebt ontdekt? Hoe kun je dit corrigeren en financiële gevolgen vermijden? In dit artikel lees je hoe je stap voor stap eventuele fouten snel kunt rechtzetten en zo de negatieve gevolgen op je fiscale situatie minimaliseert.

Fout in mijn belastingaangifte: wat als de deadline nog niet is verstreken?

Je hebt je belastingaangifte al online ingediend, maar je merkt een fout op en de deadline (15 juli 2023) is nog niet verstreken? Je kunt je aangifte eenmalig wijzigen via Tax-on-web.

Zelfs als je je aangifte per post hebt ingediend, kun je deze nog laten wijzigen. Neem contact op met je belastingkantoor via het algemeen nummer 02/572 57 57.

belastingen fout

Fout in mijn belastingaangifte: wat als de deadline al is verstreken?

Na 15 juli kun je je aangifte niet meer zelf aanpassen via Tax-on-web.

Afhankelijk van het soort fout heb je verschillende opties.

Eenvoudige fout in de belastingaangifte 

Het kan zijn dat je een administratieve fout hebt gemaakt. Bijvoorbeeld bedragen die je verkeerd hebt opgeteld of bedragen die verkeerd zijn overgemaakt. In dit geval kan de inspecteur je aangifte eenvoudig corrigeren.

Neem hiervoor contact op met je belastingkantoor via het algemeen nummer 02/572 57 57. In principe vind je daarna de gecorrigeerde bedragen terug op het aanslagbiljet. 

Grote fout in de belastingaangifte

Gaat het eerder over een fundamenteel rechtzetting? Dan is een eenvoudige correctie niet (meer) mogelijk. In dit geval moet je wachten tot je het aanslagbiljet ontvangt en heb je een jaar de tijd om een bezwaarschrift in te dienen.

Hoe dien ik een bezwaarschrift in over het aanslagbiljet? 

Je kunt op twee manieren een bezwaarschrift indienen: online via MyMinFin of schriftelijk.

Het schriftelijke bezwaar moet je naar het adres op de achterkant van de eerste pagina van het aanslagbiljet versturen. Je doet dit beter aangetekend. De brief moet basisinformatie bevatten zoals het artikelnummer en de exacte redenen waarom de aangifte moet worden herzien. Onderteken de brief.

Gebruik onze modelbrief voor je bezwaarschrift

Je kunt onze modelbrief gebruiken om een bezwaar aan te tekenen. Meer informatie over de procedure vind je in ons dossier “Overhoop met de fiscus".

Wat zijn de gevolgen van een fout in mijn belastingaangifte?

Heb je een belastbaar inkomen niet aangegeven? Dan kan de belastingdienst je een boete opleggen, al dan niet in combinatie met een belastingverhoging.

De boete varieert van 50 tot 1 250 euro. De belastingverhogingen komen overeen met een bepaald percentage van de belasting die is berekend op het niet aangegeven inkomen. De verhoging kan variëren van 10 % tot 200 %. Er is geen belastingverhoging als het niet aangegeven inkomen minder is dan € 2 500.

Natuurlijk ben je ook de aanvullende belasting op inkomen verschuldigd dat je niet hebt aangegeven.

Twijfels of vragen over je belastingaangifte?

Zit je met vragen of twijfels? Neem dan zeker contact op met de experts van de Adviesdienst op 02 542 33 97 van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

bel 02 542 33 97