Dossier

Welke zijn de fiscale gevolgen van een tweede eigendom?

30 juni 2021
Tweede verblijf en fiscus

Als je een tweede woning bezit, in eigen land of in het buitenland, moet je daar jaarlijks belasting op betalen, op verschillende manieren zelfs. Voor een buitenlands goed moet je de fiscus dit jaar bovendien bijkomende inlichtingen verschaffen zodat hij een kadastraal inkomen kan vastleggen.

Je wordt op diverse manieren belast

Denk je eraan om een appartement aan de Belgische kust te kopen als vakantieverblijf, een chalet in de Ardennen of een studentenkamer in Gent? Of misschien heb je het meer voor een appartement aan de Costa Brava of een huisje in de Provence? Dan heb je waarschijnlijk al eens berekend hoeveel dat je jaarlijks zou kosten en hoeveel die eigendom je zou kunnen opbrengen indien je hem zou verhuren. Je moet daarbij echter niet alleen rekening houden met de onderhoudskosten en de eventuele gemeenschappelijke en andere lasten. Er is immers nog een post die een grote impact heeft op je investering: de belastingen.

Als het een tweede eigendom in eigen land is, kan de belastingrekening maar liefst drie aspecten omvatten.

Met een tweede eigendom in het buitenland moet je van twee kanten een fiscale rekening verwachten:

  • In principe zul je door de plaatselijke fiscus worden belast.
  • Ook de Belgische fiscus wil zijn deel van de koek. Maar dan alleen via je jaarlijkse belastingaangifte, je zult dus geen aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing ontvangen.

Het is moeilijk om een bedrag te kleven op wat je elk jaar in totaal aan de Belgische fiscus zult moeten afstaan als je een tweede eigendom hebt. Maar voor een tweede woning in eigen land gaat het al gauw om € 2 000 à € 3 000. 

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

59 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021

In Koksijde doet men dit ook. Meld u aan bij Tweres.be en ze zullen uw dossier nazien en raad geven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/11/2021
, Gereageerd:

Het lijkt ons niet nodig om nog bij extra initiatieven aan te sluiten gezien Test-Aankoop al met de zaak bezig is

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021

De Panne ziet de tweedeverblijvers uitsluitend als een last.
Kan Test Aankoop ook eens de voordelen voor de kustgemeenten berekenen?
In ons geval: Wij hebben een oud appartement gekocht dat we volledig laten renoveren en bemeubelen hebben door bedrijven gevestigd in De Panne, kostprijs meer dan 100.000 euro.
Per dag dat we aan zee zijn spenderen we meer geld dan de gemiddelde vaste bewoner: we gaan gemiddeld minstens 1 keer om de 2 dagen op restaurant en dagelijks zijn we wel in een tea-room of café te vinden. Aan zee hebben we veel tijd om te winkelen, we kopen er niet alleen voeding maar ook kledij en accessoires.
Aangezien wij en onze kinderen samen jaarlijks slechts een 60-tal dagen in ons appartement verblijven, vervuilen wij veel minder dan de doorsnee bewoner.
Ook met onze auto veroorzaken wij een minimum aan overlast: wij gebruiken hem alleen om De Panne in- en uit te rijden, de rest van de tijd staat hij (meestal) op een 7 euro per dag kostende parkeerplaats, ver van het centrum.
Ik vermoed dat de vaste bewoners een gratis parkeerkaart hebben?
De meeste mensen weten misschien niet dat tweedeverblijvers al een serieuze bijkomende belasting bovenop het kadastraal inkomen dienen te betalen.
Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2021

het geld halen waar het nog is ? binnenkort ook voor spaargeld ? geef het maar aan de 'papers'-mannen en onze "volksvertegenwoordigers" ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/10/2021

Belasting op tweede verblijf in Koksijde. Ik heb de modelbrief van Test Aankoop per aangetekende ingedien bij de gemeente Koksijde ivm met mijn tweede verblijf aan zee. ingediend 1 Juli 2021.
Ik krege vandaag, 04/10/2021 een antwoord dat de vraag ontvankelijk is doch ongegrond en niet wordt aanvaard.
Waarom doet Test Aankoop zo een voorstel als het toch net wordt aanvaard??
Grtn, N. De Roose

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/11/2021
, Gereageerd:

Alles gedaan wat Test Aankoop ons aanraadde. Vandaag eindelijk reactie ontvangen van gemeente Koksijde. Ons bezwaarschrift is ontvankelijk, doch ongegrond. Test Aankoop???

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Beste Nicolas, bedankt om dit te melden. Zou u dit weerwoord kunnen doorsturen naar ons zodat we dit verder kunnen bekijken? Dat kan best via onze contactpagina of via Messenger. Alvast bedankt! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/11/2021
, Gereageerd:

Beste Bertrand, ik lees net het bericht van Nicolas. Ik ben juist de bezwaarbrief aan het invullen doch ik wacht met hem te verzenden (heb nog tijd) omdat ik hoop dat TA een juridische aanvulling aan het bezwaarschrift kan doen zodat de gemeente (hier Koksijde) het bezwaar niet zomaar kan verwerpen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Wij weten dat de gemeente Koksijde elk bezwaarschrift ongegrond zal verklaren. Daarom hebben wij een negatief antwoord van de gemeente op het ingediende bezwaarschrift nodig om een gerechtelijke procedure te kunnen instellen voor de rechtbank van eerste aanleg te Brugge. De argumenten gebruikt in het bezwaarschrift zijn dezelfde als deze die de rechtbank in andere dossiers reeds heeft aanvaard, vandaar. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2021

Wat de gedomicilieerde bewoners-eigenaars betreft, indien de tweede verblijven in prijs stijgen, dan stijgen ook hun woningen in waarde aub. Trouwens, aan alle kusten stijgen de prijzen van woningen overal, ongeacht of daar nu 2de verblijvers zijn of niet! Wat exclusief is, stijgt altijd en overal in waarde. Daar kan je niets aan veranderen. Zulke argumenten zijn dus waardeloos want ook zonder 2de verblijven zouden de woningprijzen blijven stijgen. Mocht je er zelf een woning bezitten zou je daar bij de verkoop ervan ook profiteren, heel zeker.
Mensen met vennootschappen kopen eigendommen met de vennootschap waardoor ze onder een heel voordelig fiscaal regime vallen waarbij zowat alle uitgaven mogen afgetrokken worden en waarbij later geen erfenisrechten op het vennootschapsbezit moeten betaald worden. Misschien kan men daar beter op reageren, dààr is echte ongelijkheid en profitarisme.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2021

Bedankt Testaankoop dat jullie hier een initiatief voor nemen. We nemen graag deel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2021
, Gereageerd:

Blij dit te lezen, twijfel niet om een bericht te schrijven indien je vragen zou hebben! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2021

Een praktische vraag : ik ben lid ( Francis Ramboux ) en word automatisch aangemeld op de site .
Nu , de tweede stap ( formulier downloaden en invullen ) : dit lukt niet .

Er komt melding : ben je lid , ... : ik ben lid maar de link wordt niet gemaakt of is er een andere verklaring ?
Dank mij toe te laten dit formulier te downloaden .

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Beste Francis, we willen je hier graag mee helpen. Zou het mogelijk zijn om ons even te bellen op het rechtstreeks nummer 025423232 (vandaag nog tot 17u) zodat we de nodige begeleiding kunnen bieden? ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Hallo,

voor het dossier bij testaankoop zelf, welk document precies nodig voor bewijs van eigendom te leveren?

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Antwoord op de brief ivm belasting op tweede verblijf in Koksijde ontvangen.
Wordt onderzocht door Provincie en Gemeente.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Top, bedankt voor de update! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Als tweede verblijver in Koksijde kan ik mij aansluiten aan de opmerkingen van Linda Mintiens. In Oostduinkerke (Koksijde) hebben we maanden 5 Km moeten omrijden omdat er werken waren van "De lijn". Door 50 meter in de verkeerde richting te rijden konden we ook aan onze flat geraken. We probeerde bij het gemeentebestuur enig begrip te krijgen door een logisch en veilig voorstel te doen maar dit hielp niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2021

Ook wat parkeren betreft denken ze tweedeverblijvers te kunnen blijven melken. Tot enkele maanden geleden kon je 2 nummerplaten opgeven per parkeer-bewonerskaart.
Dit was onvoldoende voor de geldwolven. In Koksijde kan je nu nog maar één nummerplaat laten noteren. M.a.w. : In een familie is de prijs voor parkeren met meer dan 125 procent gestegen op één jaar want de prijzen hebben ze nog opgetrokken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2021

Zoals alle belastingen in Belgie zijn er ongelijkheden.
Zal Test aankoop een klacht indienen omdat de woonbonus is afgeschaft maar er op federaal vlak wel nog aftrek is voorzien voor leningen op 2 de verblijven?? Voor taks op een caravan kan ik de kritiek van de mensen begrijpen, voor appartementen is dit beschamend. De lokale jongen mensen kunnen hier niets meer kopen en moeten hun geboortestreek verlaten omdat de prijzen hier nog meer dan in het binnenland zijn opgedreven door de bouw van tweede verblijven die compleet uit verhouding is met de vaste verblijven, zal test aankoop een klacht neerleggen ?? als er één taks is die vermogende mensen het meest belast en dus eerlijk is het wel de taks op tweede verblijven, iedereen die kan 250.000 tot 600.000 euro uitgeven aan een tweede verblijf is gezegend dit te kunnen en zou over deze taks niet moeten zeuren. Het gros van de belgen kan dit niet en kan zelfs geen eerste eigen woning betalen.
Nog een doordenkertje : ik stel voor dat alle vaste bewoners ook gemeentebelasting betalen voortaan, gaan de eigenaars van de tweede verblijven dan beter slapen voortaan?? het resultaat in hun portemonnee is dan hetzelfde , ze blijven evenveel betalen maar hebben voortaan het gevoel dat eerlijkheid is geschied in de Belgische staat.
Of gaat het over meer , nog meer , meest ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/11/2021
, Gereageerd:

Mijnheer Liebaut, u bezit blijkbaar geen tweede verblijf en u bent afgunstig op mensen die dat wel hebben. Weet dat in vele koppels beiden voltijds werken en er ook velen zijn die spaarzaam zijn. En ja, na 40 of meer jaren te sparen, kan men dan een tweede verblijf kopen (vaak met nog een lening!). U weet ook dat de meeste tweede verblijven heel oude appartementen betreffen waar dan nog eens ferm aan moet gerenoveerd worden. Vaak door eigen werk! En dat zijn dan profiteurs in uw ogen? Beschamend.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2021
, Gereageerd:

Mijnheer Liebaut,
Niet iedereen die aan de kust een tweede verblijf heeft, zwemt daarom in het geld. De meesten zijn ouderen, gepensioneerden, die met twee hun hele leven hard gewerkt en vooral gespaard hebben. Je kan hen dat toch niet kwalijk nemen... Zuinig zijn is geen misdaad. Zo'n mensen zouden we in de politiek nodig hebben. Kritiek komt er meestal uit de hoek van degenen die heel hun leven reizen, op restaurant gaan, dure auto's kopen, enz... en op het einde van de rit niets meer over hebben doch ze hebben goed geleefd. Dat is hun recht maar ze moeten dan niet afgunstig zijn op eigenaars van die tweede verblijven (ken je het verhaal van de 3 biggetjes nog?).
En wat de gedomicilieerde bewoners-eigenaars betreft, indien de tweede verblijven in prijs stijgen, dan stijgen ook hun woningen in waarde aub. Trouwens, aan alle kusten stijgen de prijzen van woningen overal, ongeacht of daar nu 2de verblijvers zijn of niet! Wat exclusief is, stijgt altijd en overal in waarde. Daar kan je niets aan veranderen. Uw argumenten zijn dus waardeloos want ook zonder 2de verblijven zouden de woningprijzen blijven stijgen. Mocht je er zelf een woning bezitten zou je daar bij de verkoop ervan ook profiteren, heel zeker.
Mensen met vennootschappen kopen eigendommen met de vennootschap waardoor ze onder een heel voordelig fiscaal regime vallen waarbij zowat alle uitgaven mogen afgetrokken worden en waarbij later geen erfenisrechten op het vennootschapsbezit moeten betaald worden. Misschien kan u daar beter op reageren, dààr is echte ongelijkheid en profitarisme.
Er zijn uiteraard burgers die financieel niet vooruit komen (door ziekte of tegenslag). Die krijgen terecht hulp van de overheid (sociale woning, energiekosten, …).
Werken en sparen loont altijd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

In Nieuwpoort van hetzelfde laken een pak 985 € 2de verblijfstaks en als klap op de vuurpijl vrijdag nog een “extraatje” van de provincie West-Vlaanderen….126€….dit is echt te veel van het goede. Ook wij zullen een bezwaarschrift indienen

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2021
, Gereageerd:

Tijd dat er een einde komt aan die provinciebesturen in zo'n klein landje. En die verslinden zelf veel geld. Van alle belastingen moeten zij een stukje hebben... Ook hier!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

Beste An

Op jouw aanraden betaal ik morgen mijn gemeentetaks voor tweedeverblijf in de gemeente Koksyde. Aanvankelijk wou ik dit eerst niet doen. Ik dien mijn bezwaarschrift vandaag, aangetekend in en hoop op een teruggave ...
Ik vermoed dat dit de te volgen piste is ... ook al staat in het bezwaarschrift onderaan: " ... tenslotte vragen wij om uw Ontvanger te verzoeken om af te zien van alle inningsmaatregelen in afwachting van de beslissing".

Ik mijn beslissing de goede?!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Dag Rudi, 40 000 eigenaars van een tweede verblijf in Koksijde, De Panne en Knokke-Heist betalen ten onrechte een verblijfstaks. Zo kun je ertegen in beroep gaan ... 

We raden aan om de belasting in eerste instantie te betalen. Daarna teken je binnen de drie maanden bezwaar aan bij de gemeente. Daarvoor kun je onze modelbrief gebruiken. De termijn begint op de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Je stuurt het bezwaar beter aangetekend.

De gemeente heeft zes maanden de tijd om een antwoord op je bezwaarschrift te geven. Ze zal verklaren dat ze niet bevoegd om is de wettigheid van haar belastingen te beoordelen. Dat antwoord heb je nodig om de belasting aan te vechten in de rechtbank. Je hebt drie maanden vanaf de beslissing van de gemeente om naar de rechtbank te stappen. Heb je geen antwoord gekregen, dan begint de termijn te lopen na het verstrijken van die zes maanden.

Voor onze leden bieden wij juridische bijstand aan in deze zaak. Heb je vragen over de verblijfstaks of over onze juridische bijstand, neem dan met ons contact op : 02 542 33 97, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

Dit bezwaarschrift dient echter bij de gemeente toe te komen binnen de drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de verzending van het aanslagbiljet.
Dus wachten op aanslagbiljet 2021. Die van 2020 hebben we in september 2020 ontvangen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Dag Eddy, dan kan je inderdaad even wachten. Is de bezwaartermijn in het andere geval echter al verstreken, dan kun je volgend jaar het aanslagbiljet van 2022 betwisten. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/07/2021

waarom moet de belasting eerst toch betaald worden vooraleer bezwaar wordt ingediend? wat als we niet betalen?
wat met de betaalde belastingen van de vorige jaren? kunnen die nog teruggevorderd worden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/07/2021

kunnen we de tweedeverblijfsbelasting van de vorige jaren ook terug vorderen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Nee, jammer genoeg niet, Gunther, zo'n bezwaar werkt niet met terugwerkende kracht ... ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

Hoe zit het voor Oostende? Wij betalen daar ook 1000€ per jaar

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Vero, het gaat het erom dat inwoners van de gemeenten De Panne, Koksijde en Knokke-Heist geen aanvullende gemeentebelasting betalen. Eigenaars van een tweede verblijf in deze gemeenten moeten echter wel tweedeverblijfsbelasting betalen. Dit is een schending van het gelijkheidsbeginsel volgens de rechtspraak, en zowel het hof van beroep in Gent als het Hof van Cassatie hebben dit al meermaals veroordeeld. ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

In middelkerke wordt de personenbelasting in 4 jaar naar 0% gebracht terwijl de tweedeverblijfstax en de OV 'en stoemelings' van 600 naar 800€ werd doorgevoerd (een begeleidbrief vol redenen waarom er geen korting kon gegeven worden met de lockdown, maar geen woord gerept over de verhoging).
Ik heb geen probleem dat eigenaars en bewoners belastingen betalen/bijdragen aan de gemeente uitgaven maar wel met het feit dat een gemeentebestuur waar wij niet voor kunnen kiezen, beslist om onze belastingen te verhogen en tegelijkertijd haar kiezers beloont en paait met het afbouwen van de belastingen tot nul. Effectief rede en gelijkheidsbeginsel ! (Als jullie actie aanslaat, brengen ze het misschien toch niet tot nul maar tot 1% om zo te ontsnappen aan dezelfde argumentatie van bezwaar).
Maar wat met 'No taxation without representation' ?
Wat zou hen kunnen stoppen om er niet ineens 1000€ bij te doen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Martine, hoewel we je frustratie kunnen begrijpen, hebben we uiteraard geen glazen bol met het oog op eventuele toekomstige beslissingen in bepaalde gemeenten. In het geval van De Panne, Koksijde en Knokke-Heist is er wel degelijk sprake van een schending van het gelijkheidsbeginsel volgens de rechtspraak. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

Heb antwoord gevonden, pas vanaf 2024 is er geen gemeentebelasting meer in Middelkerke, maar vanaf 2020 zakt het ieder jaar met 1 %, dus wellicht betalen tweedeverblijvers nu al meer belasting dan inwoners