Dossier

Tweede verblijf en fiscus

24 januari 2020
Tweede verblijf en fiscus

Als je een tweede verblijf bezit, moet je daar jaarlijks belasting op betalen. Maar de regels verschillen al naargelang het goed in België gelegen is of in het buitenland. 

Drie mogelijke belastingen

Denk je eraan om een appartement aan de Belgische kust te kopen als vakantieverblijf, een chalet in de Ardennen of een studentenkamer in Gent? Of misschien heb je het meer voor een appartement aan de Costa Brava of een huisje in de Provence? Dan heb je waarschijnlijk al eens berekend hoeveel dat je jaarlijks zou kosten en hoeveel die eigendom je zou kunnen opbrengen als je hem zou verhuren. Je moet daarbij echter niet alleen rekening houden met de onderhoudskosten en de gemeenschappelijke en andere lasten. Er is immers nog een post die een grote impact heeft op je investering: de belastingen.

De belastingrekening kan maar liefst drie aspecten omvatten.

  • Ten eerste zul je elk jaar onroerende voorheffing moeten betalen als je tweede verblijf in België ligt. Voor een tweede verblijf in het buitenland riskeer je een soortgelijke belasting verschuldigd te zijn  aan de fiscus van het land in kwestie.
  • Daarnaast zul je in sommige gevallen ook nog eens belasting moeten ophoesten op het lokale vlak.
  • Tot slot zal elk jaar belasting worden geheven op grond van je belastingaangifte voor de personenbelasting. De Belgische fiscus pakt daarbij zowel je verblijf in België als dat in het buitenland aan, maar de spelregels verschillen. 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Belastingen van onze community Geld & verzekeringen .

 1 reacties

Nuttig
User name Moderator
Antoine D. | Moderator
28/02/2019
Nuttig

Hoi,

Bedankt voor uw post. In dit geval kan u best even onze fiscale dienst contacteren. We zijn vandaag tot 16u te bereiken op het nummer 02 542 33 97.

Mvg,