Dossier

Welke zijn de fiscale gevolgen van een tweede eigendom?

30 juni 2021
Tweede verblijf en fiscus

Als je een tweede woning bezit, in eigen land of in het buitenland, moet je daar jaarlijks belasting op betalen, op verschillende manieren zelfs. Voor een buitenlands goed moet je de fiscus dit jaar bovendien bijkomende inlichtingen verschaffen zodat hij een kadastraal inkomen kan vastleggen.

Je wordt op diverse manieren belast

Denk je eraan om een appartement aan de Belgische kust te kopen als vakantieverblijf, een chalet in de Ardennen of een studentenkamer in Gent? Of misschien heb je het meer voor een appartement aan de Costa Brava of een huisje in de Provence? Dan heb je waarschijnlijk al eens berekend hoeveel dat je jaarlijks zou kosten en hoeveel die eigendom je zou kunnen opbrengen indien je hem zou verhuren. Je moet daarbij echter niet alleen rekening houden met de onderhoudskosten en de eventuele gemeenschappelijke en andere lasten. Er is immers nog een post die een grote impact heeft op je investering: de belastingen.

Als het een tweede eigendom in eigen land is, kan de belastingrekening maar liefst drie aspecten omvatten.

Met een tweede eigendom in het buitenland moet je van twee kanten een fiscale rekening verwachten:

  • In principe zul je door de plaatselijke fiscus worden belast.
  • Ook de Belgische fiscus wil zijn deel van de koek. Maar dan alleen via je jaarlijkse belastingaangifte, je zult dus geen aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing ontvangen.

Het is moeilijk om een bedrag te kleven op wat je elk jaar in totaal aan de Belgische fiscus zult moeten afstaan als je een tweede eigendom hebt. Maar voor een tweede woning in eigen land gaat het al gauw om € 2 000 à € 3 000. 

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

41 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2021

Een praktische vraag : ik ben lid ( Francis Ramboux ) en word automatisch aangemeld op de site .
Nu , de tweede stap ( formulier downloaden en invullen ) : dit lukt niet .

Er komt melding : ben je lid , ... : ik ben lid maar de link wordt niet gemaakt of is er een andere verklaring ?
Dank mij toe te laten dit formulier te downloaden .

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Beste Francis, we willen je hier graag mee helpen. Zou het mogelijk zijn om ons even te bellen op het rechtstreeks nummer 025423232 (vandaag nog tot 17u) zodat we de nodige begeleiding kunnen bieden? ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Hallo,

voor het dossier bij testaankoop zelf, welk document precies nodig voor bewijs van eigendom te leveren?

Mvg,

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Antwoord op de brief ivm belasting op tweede verblijf in Koksijde ontvangen.
Wordt onderzocht door Provincie en Gemeente.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Top, bedankt voor de update! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Als tweede verblijver in Koksijde kan ik mij aansluiten aan de opmerkingen van Linda Mintiens. In Oostduinkerke (Koksijde) hebben we maanden 5 Km moeten omrijden omdat er werken waren van "De lijn". Door 50 meter in de verkeerde richting te rijden konden we ook aan onze flat geraken. We probeerde bij het gemeentebestuur enig begrip te krijgen door een logisch en veilig voorstel te doen maar dit hielp niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2021

Ook wat parkeren betreft denken ze tweedeverblijvers te kunnen blijven melken. Tot enkele maanden geleden kon je 2 nummerplaten opgeven per parkeer-bewonerskaart.
Dit was onvoldoende voor de geldwolven. In Koksijde kan je nu nog maar één nummerplaat laten noteren. M.a.w. : In een familie is de prijs voor parkeren met meer dan 125 procent gestegen op één jaar want de prijzen hebben ze nog opgetrokken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2021

Zoals alle belastingen in Belgie zijn er ongelijkheden.
Zal Test aankoop een klacht indienen omdat de woonbonus is afgeschaft maar er op federaal vlak wel nog aftrek is voorzien voor leningen op 2 de verblijven?? Voor taks op een caravan kan ik de kritiek van de mensen begrijpen, voor appartementen is dit beschamend. De lokale jongen mensen kunnen hier niets meer kopen en moeten hun geboortestreek verlaten omdat de prijzen hier nog meer dan in het binnenland zijn opgedreven door de bouw van tweede verblijven die compleet uit verhouding is met de vaste verblijven, zal test aankoop een klacht neerleggen ?? als er één taks is die vermogende mensen het meest belast en dus eerlijk is het wel de taks op tweede verblijven, iedereen die kan 250.000 tot 600.000 euro uitgeven aan een tweede verblijf is gezegend dit te kunnen en zou over deze taks niet moeten zeuren. Het gros van de belgen kan dit niet en kan zelfs geen eerste eigen woning betalen.
Nog een doordenkertje : ik stel voor dat alle vaste bewoners ook gemeentebelasting betalen voortaan, gaan de eigenaars van de tweede verblijven dan beter slapen voortaan?? het resultaat in hun portemonnee is dan hetzelfde , ze blijven evenveel betalen maar hebben voortaan het gevoel dat eerlijkheid is geschied in de Belgische staat.
Of gaat het over meer , nog meer , meest ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

In Nieuwpoort van hetzelfde laken een pak 985 € 2de verblijfstaks en als klap op de vuurpijl vrijdag nog een “extraatje” van de provincie West-Vlaanderen….126€….dit is echt te veel van het goede. Ook wij zullen een bezwaarschrift indienen

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

Beste An

Op jouw aanraden betaal ik morgen mijn gemeentetaks voor tweedeverblijf in de gemeente Koksyde. Aanvankelijk wou ik dit eerst niet doen. Ik dien mijn bezwaarschrift vandaag, aangetekend in en hoop op een teruggave ...
Ik vermoed dat dit de te volgen piste is ... ook al staat in het bezwaarschrift onderaan: " ... tenslotte vragen wij om uw Ontvanger te verzoeken om af te zien van alle inningsmaatregelen in afwachting van de beslissing".

Ik mijn beslissing de goede?!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Dag Rudi, 40 000 eigenaars van een tweede verblijf in Koksijde, De Panne en Knokke-Heist betalen ten onrechte een verblijfstaks. Zo kun je ertegen in beroep gaan ... 

We raden aan om de belasting in eerste instantie te betalen. Daarna teken je binnen de drie maanden bezwaar aan bij de gemeente. Daarvoor kun je onze modelbrief gebruiken. De termijn begint op de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Je stuurt het bezwaar beter aangetekend.

De gemeente heeft zes maanden de tijd om een antwoord op je bezwaarschrift te geven. Ze zal verklaren dat ze niet bevoegd om is de wettigheid van haar belastingen te beoordelen. Dat antwoord heb je nodig om de belasting aan te vechten in de rechtbank. Je hebt drie maanden vanaf de beslissing van de gemeente om naar de rechtbank te stappen. Heb je geen antwoord gekregen, dan begint de termijn te lopen na het verstrijken van die zes maanden.

Voor onze leden bieden wij juridische bijstand aan in deze zaak. Heb je vragen over de verblijfstaks of over onze juridische bijstand, neem dan met ons contact op : 02 542 33 97, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

Dit bezwaarschrift dient echter bij de gemeente toe te komen binnen de drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de verzending van het aanslagbiljet.
Dus wachten op aanslagbiljet 2021. Die van 2020 hebben we in september 2020 ontvangen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Dag Eddy, dan kan je inderdaad even wachten. Is de bezwaartermijn in het andere geval echter al verstreken, dan kun je volgend jaar het aanslagbiljet van 2022 betwisten. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/07/2021

waarom moet de belasting eerst toch betaald worden vooraleer bezwaar wordt ingediend? wat als we niet betalen?
wat met de betaalde belastingen van de vorige jaren? kunnen die nog teruggevorderd worden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/07/2021

kunnen we de tweedeverblijfsbelasting van de vorige jaren ook terug vorderen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Nee, jammer genoeg niet, Gunther, zo'n bezwaar werkt niet met terugwerkende kracht ... ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

Hoe zit het voor Oostende? Wij betalen daar ook 1000€ per jaar

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Vero, het gaat het erom dat inwoners van de gemeenten De Panne, Koksijde en Knokke-Heist geen aanvullende gemeentebelasting betalen. Eigenaars van een tweede verblijf in deze gemeenten moeten echter wel tweedeverblijfsbelasting betalen. Dit is een schending van het gelijkheidsbeginsel volgens de rechtspraak, en zowel het hof van beroep in Gent als het Hof van Cassatie hebben dit al meermaals veroordeeld. ^An  

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

In middelkerke wordt de personenbelasting in 4 jaar naar 0% gebracht terwijl de tweedeverblijfstax en de OV 'en stoemelings' van 600 naar 800€ werd doorgevoerd (een begeleidbrief vol redenen waarom er geen korting kon gegeven worden met de lockdown, maar geen woord gerept over de verhoging).
Ik heb geen probleem dat eigenaars en bewoners belastingen betalen/bijdragen aan de gemeente uitgaven maar wel met het feit dat een gemeentebestuur waar wij niet voor kunnen kiezen, beslist om onze belastingen te verhogen en tegelijkertijd haar kiezers beloont en paait met het afbouwen van de belastingen tot nul. Effectief rede en gelijkheidsbeginsel ! (Als jullie actie aanslaat, brengen ze het misschien toch niet tot nul maar tot 1% om zo te ontsnappen aan dezelfde argumentatie van bezwaar).
Maar wat met 'No taxation without representation' ?
Wat zou hen kunnen stoppen om er niet ineens 1000€ bij te doen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Martine, hoewel we je frustratie kunnen begrijpen, hebben we uiteraard geen glazen bol met het oog op eventuele toekomstige beslissingen in bepaalde gemeenten. In het geval van De Panne, Koksijde en Knokke-Heist is er wel degelijk sprake van een schending van het gelijkheidsbeginsel volgens de rechtspraak. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

Heb antwoord gevonden, pas vanaf 2024 is er geen gemeentebelasting meer in Middelkerke, maar vanaf 2020 zakt het ieder jaar met 1 %, dus wellicht betalen tweedeverblijvers nu al meer belasting dan inwoners

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

waarom staat Middelkerke niet in deze lijst met gemeenten? daar betalen inwoners toch ook geen gemeentebelasting?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021

waarom staat Middelkerke niet in deze lijst met gemeenten? daar betalen inwoners toch ook geen gemeentebelasting?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

Inderdaad, ik had dezelfde vraag : vorig jaar is er reeds een serieuze verhoging van de 2deverblijfsbelasting doorgevoerd.
Zie communicatie 2019 : "MIDDELKERKE - Met een groot investeringsprogramma en de geleidelijke afschaffing van de personenbelasting maakt het gemeentebestuur van Middelkerke duidelijke keuzes. Er zijn hoge ambities en uit de meerjarenplanning blijkt dat er een nieuwe wind waait. “De belastingen komen op de sterkste schouders terecht.”
Middelkerke is na Knokke, Koksijde en De Panne de vierde kustgemeente waar straks geen personenbelasting moet worden betaald.
=> sterkste schouders ??? denk niet dat iemand met bv. kleine studio die daarvoor nog lening heeft aangegaan kan gecatalogeerd worden als sterkste schouders. Bovendien kunnen 2de verblijvers maar sporadisch genieten van al die investeringen (waar trouwens niemand om gevraagd heeft) t.o.v. de inwoners.
Ook hier is bezwaar zeker aan de orde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021

Belasting tweede verblijf ziet er interessant uit. Ik doe mee en zal een bezwaarschreft indienen. Ik betaal deze belasting reeds 10 jaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021

Wat als ik tweedeverblojfstaks al heb hetaalt? Kan ik dan nog bezwaar aantekenen en terugbetaing eisen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

Beste Michel, als je onlangs een aanslagbiljet voor de tweedeverblijfsbelasting (soms ook “belasting op de wooneenheden zonder domicilie” of “belasting op toeristische verblijfplaatsen” genoemd) van de gemeente De Panne, Koksijde of Knokke-Heist ontvangen hebt, dan raden we aan om de belasting in eerste instantie te betalen.

Daarna teken je binnen de drie maanden bezwaar aan bij de gemeente. Daarvoor kun je onze modelbrief gebruiken. De termijn begint op de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Je stuurt het bezwaar beter aangetekend. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

Duidelijk, bedankt An.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/07/2021
, Gereageerd:

Geachte An, als ik het goed lees is het aan te raden om de belastingen tweede verblijf Koksijde 2021 toch te betalen en ook een bezwaarschrift in te dienen? Bovenaan de model brief staat "de belastingen op de tweede verblijven of de belastingen op de woonheden zonder domicilie". Wij hebben geen domicilie in ons tweede verblijf in Koksijde, de belastingen op de tweede verblijven invullen zeker?? Dank bij voorbaat voor een antwoordje.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021
, Gereageerd:

Dag Hugo, de onterechte tweedeverblijftaks geldt inderdaad voor personen die niet gedomicilieerd zijn in betrokken gemeenten. En we raden inderdaad aan om de belasting in eerste instantie te betalen. Daarna teken je binnen de drie maanden bezwaar aan bij de gemeente. Daarvoor kun je onze modelbrief gebruiken. De termijn begint op de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Je stuurt het bezwaar beter aangetekend. Dus ja: invullen en aangetekend bezwaar indienen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021

geldt dit ook voor inwoners van Koksijde die eigenaar zijn van een tweede verblijf?
Volgens de gemeente is dit inderdaad zo.
graag jullie advies

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Willy, Knokke, De Panne en Koksijde vallen binnen dit bezwaar. Met name dat tweedeverblijvers meer belasting betalen dan eigen inwoners. Oostduinkerke is hierin inbegrepen. We raden aan in elk geval aan om de belasting in eerste instantie te betalen en daarna binnen de drie maanden bezwaar aan te tekenen bij de gemeente. Daarvoor kun je onze modelbrief gebruiken. De termijn begint op de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Je stuurt het bezwaar beter aangetekend. Meer info vind je via deze link:  https://www.test-aankoop.be/geld/belastingen/nieuws/taks-tweede-verblijf  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021

Wat in ons geval wij zijn inwoners van Oostduinkerke ( Koksijde )?
Dient er dan geen andere formulering van het bezwaar te gebeuren?
Bedankt voor jullie reactie.
Willy Volckaert