Dossier

Welke zijn de fiscale gevolgen van een tweede eigendom?

05 september 2022
Tweede verblijf en fiscus

Als je een tweede woning bezit, in eigen land of in het buitenland, moet je daar jaarlijks belasting op betalen, op verschillende manieren zelfs. Voor een buitenlands goed moet je de fiscus dit jaar bovendien bijkomende inlichtingen verschaffen zodat hij een kadastraal inkomen kan vastleggen.

Je wordt op diverse manieren belast

Denk je eraan om een appartement aan de Belgische kust te kopen als vakantieverblijf, een chalet in de Ardennen of een studentenkamer in Gent? Of misschien heb je het meer voor een appartement aan de Costa Brava of een huisje in de Provence? Dan heb je waarschijnlijk al eens berekend hoeveel dat je jaarlijks zou kosten en hoeveel die eigendom je zou kunnen opbrengen indien je hem zou verhuren. Je moet daarbij echter niet alleen rekening houden met de onderhoudskosten en de eventuele gemeenschappelijke en andere lasten. Er is immers nog een post die een grote impact heeft op je investering: de belastingen.

Als het een tweede eigendom in eigen land is, kan de belastingrekening maar liefst drie aspecten omvatten.

Met een tweede eigendom in het buitenland moet je van twee kanten een fiscale rekening verwachten:

  • In principe zul je door de plaatselijke fiscus worden belast.
  • Ook de Belgische fiscus wil zijn deel van de koek. Maar dan alleen via je jaarlijkse belastingaangifte, je zult dus geen aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing ontvangen.

Het is moeilijk om een bedrag te kleven op wat je elk jaar in totaal aan de Belgische fiscus zult moeten afstaan als je een tweede eigendom hebt. Maar voor een tweede woning in eigen land gaat het al gauw om € 2 000 à € 3 000.