Dossier

Ook u kunt uw werkelijke kosten inbrengen

09 mei 2017
Ook u kunt uw werkelijke kosten inbrengen

U hoeft geen zelfstandige te zijn om in uw jaarlijkse aangifte voor de personenbelasting uw werkelijke beroepskosten aan te geven. Ook als werknemer kunt u er soms baat bij hebben. Onze Belastinggids en onze fiscale software Multitax helpen u uitmaken of het voor u de moeite kan lonen.

U moet boven het forfait uitkomen

De fiscus neemt aan dat iedereen met beroepsinkomsten kosten maakt voor zijn beroep. Daarom trekt hij van dat inkomen sowieso een kostenforfait af. Het bedrag varieert volgens de beroepsinkomsten, maar er geldt hoe dan ook een maximum, dat jaarlijks wordt geïndexeerd.
U hoeft dat bedrag evenwel niet zomaar aan te nemen. U mag desgewenst uw werkelijke beroepskosten inbrengen. Dat wordt echter pas interessant als het totaal ervan hoger uitvalt dan het forfait dat de fiscus automatisch voor u zou toepassen, vermeerderd met uw eventuele vrijstelling voor de kosten van uw woon-werkverkeer. Die laatste valt immers weg zodra u voor de werkelijke beroepskosten opteert.

Let wel: doordat het wettelijke kostenforfait sinds het inkomstenjaar 2016 fors is verhoogd, zult u heel wat meer werkelijke kosten moeten kunnen inbrengen dan in de voorgaande jaren om boven het forfait uit te komen.

Woon-werkverkeer: de grote slokop

Voor een werknemer zijn de kilometers van het woon-werkverkeer meestal de grootste kostenpost. Hoe verder u van uw werk woont, hoe interessanter het kan worden om de werkelijke kosten in te brengen. En denk vooral niet dat u die kilometers per se met uw eigen auto moet afleggen, elke kilometer telt!
Maar er zijn ook andere kosten die u in mindering kunt brengen. Als u bv. telewerkt of na de uren werk meeneemt naar huis om presentaties te maken, vergaderingen voor te bereiden, huiswerk te verbeteren enz., kunt u een deel van uw woning beroepsmatig inbrengen. Het hoeft zelfs niet uw eigen woning te zijn, u mag het pand ook huren.

Wij helpen u

  • In onze Belastinggids besteden we veel aandacht aan de beroepskosten. U vindt er tevens voorbeeldbijlagen waarop u zich kunt baseren voor de aangifte van uw werkelijke beroepskosten.
  • Met onze fiscale software Multitax kunt u verschillende simulaties doen en komt u heel makkelijk te weten of u beter opteert voor het kostenforfait dan wel voor de werkelijke beroepskosten.