Nieuws

Consument wordt afgepoeierd door autoverzekeraars

25 februari 2021
autoverzekering en corona

Door COVID-19 hebben we in 2020 veel minder met de auto gereden. En dus waren er minder verkeersongevallen. Dan lijkt het toch logisch dat onze autoverzekering goedkoper zou worden? Dat is buiten de verzekeraars gerekend. Zij lijken de voordelen van de coronacrisis helemaal voor zichzelf te willen houden. Dat pikken wij niet.

In 2020 werden heel wat auto's omwille van corona niet gebruikt. Daarom lieten wij de Belgische autoverzekeraars in mei 2020 weten dat we rekenden op een krachtig signaal van de sector in de vorm van een gedeeltelijke terugbetaling voor 2020 of een korting voor 2021. 

Assuralia, de beroepsvereniging van de Belgische verzekeringsondernemingen, antwoordde dat het wachten was op de definitieve cijfers van 2020 voor de autoverzekering alvorens kon worden nagedacht over een eventuele verlaging van de premies. 

Ondertussen is het jaarverslag gepubliceerd. Maar de cijfers waar wij op hoopten, nog niet. De argumenten die worden opgesomd, geven de indruk dat de verzekeringssector er alles aan zal doen om het positieve dat de coronacrisis heeft opgebracht, voor zichzelf te houden, zonder dat met de consumenten te delen. 

Povere argumenten

Wij vinden de argumenten van de autoverzekeraars niet overtuigend. Volgens ons wordt daarmee alleen een rookgordijn opgetrokken. 

  • Er wordt op gewezen dat de premies in de periode 2016-2020 gemiddeld reeds met 10 % zijn gezakt. Maar dat is te danken aan een verhoging van de verkeersveiligheid. Het heeft niets met COVID-19 te maken.
  • Er wordt vermeld dat mensen die niet veel kilometers afleggen met hun auto, een goedkopere formule kunnen vinden in de kilometerverzekering. Maar voor wie een klassieke autoverzekering heeft, is de overstap naar zo'n kilometerverzekering alleen een individuele oplossing voor de toekomst. Daarmee krijg je geen cent terug van de verzekering waarvoor je in het verleden te veel hebt betaald.
  • De cijfers van Vias over de verkeersongevallen in 2020 worden aangehaald: 22 % minder dodelijke slachtoffers en evenveel minder gewonden. Maar er wordt niet bij gezegd dat die verkeersongevallen met lichamelijke schade goed zijn voor zowat de helft van het totale bedrag aan vergoedingen. Dus werd in werkelijkheid veel méér uitgespaard. 
  • Er wordt voorspeld dat het voor de hele verzekeringssector ingewikkeld zal zijn in 2021. 

De consumenten moeten erbij winnen, niet de verzekeraars

Wij verwachten van de autoverzekeraars dat ze de consumenten de vruchten laten plukken van de besparingen die dankzij de coronacrisis konden worden gemaakt.

We steunen verder het wetsvoorstel dat in mei 2020 werd ingediend om de autoverzekeraars te verplichten een premieverlaging toe te kennen in verhouding tot de duur van de lockdown. Voorlopig staat dat voorstel nog on hold.

Wij helpen je de beste autoverzekering vinden

Wij beschikken over tools waarmee we je kunnen helpen:

NAAR ONZE TOOLS VOOR EEN AUTOVERZEKERING