Nieuws

Hagelstorm in Italië: komt mijn autoverzekering tussen als mijn auto beschadigd is?

26 juli 2023
Grote hagelbol op auto

Hagelbollen zo groot als tennisballen kwamen vorige maandag uit de hemel gevallen in de regio van het Gardameer in Italië. Als gevolg van de hagelstorm raakten veel auto’s beschadigd. Komt je autoverzekering tussen in dat geval? Ontdek het advies van onze experts.

Extreem hevig onweer teisterde maandag Noord-Italië en veroorzaakte veel materiële schade, waaronder autoruiten die werden weggeblazen door hagelstenen van 12 cm! Ben je gedekt voor dit soort schade in het buitenland? Wat moet je doen als je auto onbruikbaar werd? Dit hangt af van het type verzekering dat je hebt.

Welke autoverzekering dekt hagelschade aan je auto in Italië?

Schade gedekt door een omniumverzekering

Als je een omnium hebt (kleine omnium of volledige omnium), is hagelschade in principe gedekt. Deze schade is niet alleen gedekt in België, maar ook meer algemeen in alle landen die op de groene kaart (verzekeringsbewijs) vermeld staan. Alle Europese landen zijn gedekt, plus enkele andere zoals Marokko, Tunesië en Turkije.

Neem contact op met je verzekeraar om de schade aan je auto te melden

Je moet zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeraar zodat zij de schade kunnen beoordelen. Overleg met je verzekeraar hoe je te werk moet gaan. Over het algemeen mag je dringende reparaties uitvoeren die niet meer kosten dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 1.000 of € 1.500, afhankelijk van de maatschappij).

Maak zelfs dan foto's van de schade. Als je de auto ter plekke laat herstellen (bijvoorbeeld de voorruit vervangen), vraag dan altijd om een factuur, want die heb je nodig om achteraf je geld terug te krijgen. Als de schade groter is, moet je een prijsofferte vragen voordat je de herstelling laat uitvoeren.

Aansprakelijkheidsverzekering (BA auto) dekt geen schade aan je voertuig

Als je geen omnium (full of mini) hebt, dekt je aansprakelijkheidsverzekering dit soort schade niet.

Geen dekking voor schade door hagel met een bijstandsverzekering

Als je geen omniumdekking hebt, maar wel een bijstandsverzekering voor je voertuig, neem dan contact op met deze verzekering. De schade aan je wagen die werd veroorzaakt door de hagel dekt deze verzekering niet, maar de verzekeraar kan je bijstaan met je problemen ter plaatse.

Wat dekt de autoverzekering bij schade aan het voertuig als gevolg van hagel?

Dekking van de omniumverzekering bij onbruikbaarheid van de auto

De omniumverzekering dekt doorgaans het wegslepen van het voertuig naar de garage voor reparatie. Gewoonlijk is een vervangende auto voorzien voor een bepaalde periode. Het kan ook het repatriëren van het voertuig en zijn passagiers omvatten, afhankelijk van de voorwaarden en beperkingen van elk contract. Het belangrijkste is om informatie in te winnen bij je verzekeringsmaatschappij.

Dekking van de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid bij onbruikbaarheid van het voertuig

De verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt in dit geval doorgaans de sleepkosten niet. 

Dekking van de bijstandsverzekering bij onbruikbaarheid van de auto

De bijstandsverzekering voor je voertuig dekt doorgaans de kosten van slepen en depanneren, een vervangend voertuig gedurende de reparatietijd, de kosten van accommodatie als je gestrand bent, het repatriëren van het voertuig en de passagiers. Dit alles kan worden onderworpen aan voorwaarden en beperkingen naargelang je contract.

3 tips van Testaankoop als je auto schade heeft door hagel in Italië

Gezien de omvang van de schade en het aantal voertuigen dat min of meer ernstig is getroffen, valt te vrezen dat de depannage-, voorruitvervangings- en autoverhuurdiensten overbelast zullen raken en dat de wachttijd erg lang zal zijn. Sommige bijstandsverleners hebben al laten weten dat ze waarschijnlijk bussen zullen sturen om gestrande reizigers terug te brengen als hun voertuigen min of meer vernield zijn. In ieder geval geven we je hierbij ons advies:

1. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij

In deze situatie zal de verplichte BA autoverzekering je waarschijnlijk niet van dienst zijn, terwijl de auto bijstandverzekering je uitgebreide ondersteuning zou moeten bieden. Maar je weet nooit, sommige maatschappijen bieden aanvullende dekkingen, dus het is de moeite waard om contact met hen op te nemen.

2. Maak foto's van de hagelschade aan je voertuig

Maak foto's van de schade aan je voertuig veroorzaakt door de hagel. Je moet die aan je verzekeringsmaatschappij kunnen tonen als bewijs.

3. Vraag om een factuur voor alle gemaakte kosten ter plaatse

Vraag om een factuur voor alle kosten die je ter plaatse maakt: reparatie, slepen, huurauto, extra hotelovernachtingen, enz. Je zult die ook als bewijsmateriaal nodig hebben voor je verzekeringsmaatschappij.

Is je autoverzekering geldig in het buitenland?

Ga je binnenkort op vakantie met de auto en vraag je je af of je autoverzekering geldig zal zijn? Ontdek in ons dossier in welke landen je verzekerd bent en wat je autoverzekering in het buitenland dekt.

Naar dossier over autoverzekering op reis