Inflatie: sommige producten blijf je volgens Testaankoop toch beter in België kopen

De inflatie spaart niemands portemonnee. Uit de laatste inflatiecijfers van Testaankoop blijkt dat deze in de supermarkt meer dan 20% bedraagt. Daarom gaan veel Belgen hun boodschappen in het buitenland doen, zoals in Frankrijk. Testaankoop ging na of dit echt interessant is en vergeleek de prijzen van 162 producten in België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Het resultaat is dat je in Frankrijk gemiddeld 9% kan besparen, maar sommige producten zijn toch goedkoper in België.
Recordinflatie
De prijzen in de supermarktrekken zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Volgens Testaankoop bedroeg de inflatie voor de maand april meer dan 20%. België is daarmee een van de landen met de hoogste inflatie. Sommige mensen doen hun boodschappen dus liever in het buitenland. Om na te gaan of dit echt interessant is, stelde Testaankoop een mandje met 162 basisproducten samen en vergeleek de gemiddelde prijzen in België, Frankrijk, Nederland en Luxemburg.
Gemiddeld 9% besparing in Frankrijk
Voor wie aan de Franse grens woont of van een vakantie of een lang weekend gebruik maakt om Frankrijk te bezoeken, kan het de moeite waard zijn om bepaalde producten terug mee te nemen. Testaankoop heeft berekend dat je gemiddeld 9% kan besparen op je boodschappen, en dat kan zelfs oplopen tot 19% als je internationale merken koopt. Het grootste verschil zit in brood en graanproducten en zuivel (34% goedkoper in Frankrijk). Voor conserven en andere voedingsmiddelen kan je ook beter naar Frankrijk gaan. En voor producten met een lange houdbaarheid, zoals dranken, kan het ook de moeite waard zijn om naar Frankrijk te trekken: gemiddeld kan je 13% besparen op frisdrank en een fles Evian van 1,5 liter kost er zelfs 64% minder.
Internationale merken goedkoper in onze buurlanden
Vooral voor internationale merken betalen we in België gemiddeld meer dan in andere landen. Op één uitzondering na: in Nederland zijn ze nog duurder. Schoonmaak- en hygiëneproducten van internationale merken zijn het goedkoopst in Duitsland. Bier en alcoholische dranken zijn dan weer het goedkoopst in Luxemburg (27% goedkoper dan in België).
Sommige producten goedkoper in België
"Voor de 162 producten die we hebben geanalyseerd, is Frankrijk over het algemeen goedkoper dan Luxemburg, Duitsland, Nederland en België. Maar je doet best niet al je boodschappen in het buitenland", legt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, uit. "Want we blijven concurrentieel op een groot aantal producten, vooral bij de eersteprijsmerken.” Bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie en choco zijn hier goedkoper. Daar betaal je in Nederland 10% meer voor, in Luxemburg 14% en in Duitsland zelfs 17%. Ook verse vis, aardappelen, fruit en groenten zijn over het algemeen goedkoper in België, net als vlees (8% goedkoper dan in Frankrijk; 38% goedkoper dan in Duitsland).
Blijven vergelijken
Testaankoop raadt sowieso aan een beroep te doen op huismerken, die gemiddeld 51% goedkoper zijn dan (inter)nationale merken, voor dezelfde kwaliteit. De besparing komt ongeveer overeen met een gratis 1+1 promotie van een bekend A-merk. De organisatie adviseert ook om supermarkten met elkaar te vergelijken, en altijd de prijs per eenheid te checken. Op die manier vermijd je marketingtrucs als duurdere maxi-verpakkingen of shrinkflation, waarbij een product weliswaar zijn prijs behoudt, maar verkocht wordt in kleinere verpakkingen dan vroeger.
Toegang pers