Nieuws

Duidelijke prijsdaling bij de huismerkproducten van Cora

23 oktober 2020
supermarkt prijzen corona

Begin oktober liet Cora de prijzen van meer dan 850 producten uit het eigen huismerk zakken. Deze supermarkt zet daarmee druk op de concurrenten. Maar intussen zijn de prijzen in het algemeen opnieuw aan het stijgen.

Begin oktober noteerden we bij Cora een zeer forse prijsdaling in de productmand van 267 artikelen - zonder verse producten waarvan de prijs dagdagelijks schommelt - die we al sinds maart op de voet volgen. Vanaf 4 oktober nam die productmand plots een duik met 7 %. De Cora-folder kondigde toen verlaagde prijzen aan op meer dan 850 producten van het huismerk. Globaal zagen we ook een dalende trend bij de andere supermarkten, tot het de laatste dagen opnieuw de andere richting uitging.

Al bij al is het algemene prijsniveau bij Colruyt en Collect&Go nu 3,7 % en 3,5 % duurder dan begin maart. Carrefour Hyper en Aldi zijn nu 1,2 % duurder, Albert Heijn 0,9 %.
Delhaize en Match zijn dan weer zowat 0,3% goedkoper dan begin maart. Cora, die begin deze maand nog 7 % goedkoper was dan begin maart, zit intussen op - 5,4 %.
Bij Intermarché kun je je boodschappen sinds begin oktober niet meer online verrichten. Vandaar dat we de evolutie van de productmand voor deze supermarkt niet meer verder kunnen opvolgen.

 

Huismerken: prijzen bij Cora gedaald

In de productmand die alleen huismerken bevat, is de prijsdaling bij Cora op 4 oktober nog méér uitgesproken. Ten opzichte van begin maart bereikte de prijsdaling begin oktober zo’n 9 %. Vandaag draait die rond 7,8 %.

Bij Delhaize en Match zijn de prijzen van de huismerken lichtjes gedaald ten opzichte van maart. Bij andere supermarkten zien we een omgekeerde tendens: Albert Heijn is voor de huismerkproducten 1,7 %, Aldi 1,2 % en Carrefour Hyper 0,5 % duurder dan begin maart. Colruyt en Collect&Go zitten met hun huismerken respectievelijk 4,3 % en 4 % hoger dan begin maart.

Door de forse prijsdaling bij Cora kan deze supermarkt, die voor zijn huismerkproducten als een van de duurdere uit onze jaarlijkse prijsenquête naar voren komt, misschien de kloof met de andere supermarkten verkleinen.

 

(Intern)nationale merken: Albert Heijn 3 % goedkoper dan in maart

In de productmand die alleen (inter)nationale merken bevat, leken (bijna) alle ketens begin oktober naar het prijsniveau van begin maart of zelfs lager te zijn geëvolueerd. Maar de laatste dagen zijn de prijzen bij verschillende ketens weer gestegen. Ten opzichte van de prijzen van vóór de pandemie zijn Colruyt en Collect&Go respectievelijk 7,5 % en 6,3 % duurder. Bij Carrefour Hyper gaat het om 4,1 % en bij Cora om 2,3 %.
Delhaize en Match zitten voor de (inter)nationale merken net onder het prijsniveau van begin maart. Albert Heijn is zelfs 3 % goedkoper voor het merkenmandje.

Prijsvergelijking tussen de supermarkten onderling?

De grafieken geven de stijgende of dalende tendens bij elke supermarkt weer, maar niet de onderlinge rangschikking van de supermarkten. Wil je weten welke supermarkt in jouw buurt het goedkoopst is, dan kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule