Nieuws

Minder duur, maar niet minder goed

28 mei 2018
supermarket calculator

Goedkopere producten hebben de reputatie om minder te zijn van kwaliteit. Niet altijd terecht, zo blijkt. Huismerken en hard discount-producten behalen nagenoeg dezelfde eindscore als merkproducten in onze tests, maar je betaalt er wel heel wat minder voor.

Sta je voor het winkelrek, dan heb je een oneindige keuze aan produc­ten. Het ene al heel wat goedkoper dan het ander. Maar hoeveel kan je nu eigenlijk besparen door voor zo’n goed­kopere variant te gaan? En is dat goedkope product dan ook even goed qua kwaliteit? Wij zochten het voor je uit.

Drie producten, drie prijzen

Grosso modo tref je drie grote productgroepen aan in de rekken: merkproducten (Danone, Coca-Cola …), huismerken (Delhaize, Carrefour, Albert Heijn, Cora, Match, Boni Selection), eer­steprijsproducten (Everyday, 365, AH Basic, Winny …) en hard discountproducten (het gamma van Aldi en Lidl).

Het prijsverschil tussen die groepen is aanzienlijk: een gemiddeld gezin spendeert op jaarbasis € 2 824 méér door merkproducten te kiezen in plaats van hard dis­countproducten.

Om die prijsverschillen tussen de ver­schillende merksoorten te kunnen bepalen, selecteerden wij een groot aantal producten: dranken, diepvriesproducten, kruidenierswaren, charcuterie, zuivelproducten, verzorgings­producten, huishoudproducten ...

Verschil in kwaliteit?

Uiteraard heeft het pas echt zin om voor een goedkopere variant te kiezen, als je hiervoor niet aan kwaliteit moet inboeten. Om dat na te gaan, namen we een aantal van onze eigen tests erbij, meer bepaald die van studentenhaver, vaatwasta­bletten, hondenbrokken, espressocapsu­les, garnaalkroketten, bontwasmiddelen, universele wasmiddelen en gekookte ham.

Hoewel het hier uiteraard slechts om een steekproef gaat en we deze resultaten dus niet kunnen veralgemenen, valt het toch op dat de merkproducten en hard discount-producten nagenoeg een gelijke score behaalden én daarmee allebei significant beter scoren dan de eersteprijsproducten. Het goedkoopste product in het winkelrek, dat van de hard discounters, scoort dus vaak even goed als het duurste.

Beste Koop = beste prijs-kwaliteitverhouding

Wil je er zeker van zijn dat je met een goed­koper product geen minder kwaliteitsvol product koopt, dan kan je je uiteraard baseren op de labels die wij toekenden. Een product dat wij bekronen tot Beste Koop biedt je steevast de beste prijs-kwali­teitverhouding. En dat label gaat beduidend vaker naar goedkopere produc­ten ... 

Waar je in jouw buurt het voordeligst je inkopen kunt doen, dat ontdek je in een handomdraai in onze module. 

Raadpleeg onze interactieve supermarktmodule