Dossier

Verantwoord consumeren

25 september 2016
ethisch consumeren

Nog te veel bedrijven maken zich schuldig aan milieuvervuiling, slechte arbeidsomstandigheden, uitbuiting en een gebrek aan transparantie. Wie geeft op ethisch vlak het goede voorbeeld? Welke goederen en diensten kunt u zonder gewetensproblemen kopen? Een leidraad voor consumenten.

Kleding

Textiel en schoenen

De meeste van onze kleren komen uit lageloonlanden, zoals China, Bangladesh, Vietnam, Cambodja of Indonesië. Daardoor is het mogelijk dat u soms niet eens € 10 betaalt voor een T-shirt. Maar ten koste van hoeveel medemensen? De meeste kledingarbeiders wereldwijd verdienen maximaal € 6 per dag, in een sector die alleen al in Europa 34 miljard euro waard is. Voor de Clean Clothes Campaign, de Schone Kleren Campagne in België, kan een bedrijf niet beweren dat het “eerlijke” kleren verkoopt zolang de makers geen leefbaar loon krijgen.

Vandaag bestaat er geen enkel veralgemeend en door de overheid gegarandeerd keurmerk om aan te geven dat het kledingstuk in kwestie in ethische arbeidsomstandigheden is gemaakt. Daarentegen is er wel een zekere vooruitgang op het vlak van privékeurmerken, in het bijzonder de Fair Wear Foundation (FWF), een vereniging waar verschillende partijen deel van uitmaken. Dit privékeurmerk is vandaag het meest doeltreffende en betrouwbare. Het is trouwens het enige in ons land.

Enkele voorbeelden van kleding waarvan de fabricatie voldoet aan de normen van het FWF, de Fair Wair Foundation: Jack Wolfskin, Vaude, JBC, Mayerline, Claudi Stratter.

Bekijk ook de lijst in ons nieuwsbericht "Modemerken: meer transparantie nodig!".

Bewuster kopen

Ook u kunt inspanningen leveren om eerlijke kleding te kopen:

  • In plaats van kleding uit een of ander land te boycotten, lijkt het ons vooral belangrijk dat we onze kijk op kledingconsumptie veranderen. Dat houdt in dat we kleding weer naar waarde leren te schatten, zowel op het vlak van de prijs als van de kwaliteit en de duurzaamheid. In tijden van overdaad aan goedkope “wegwerpkledij” lijkt een kledingstuk van meer dan € 100 peperduur. Maar een duur stuk van hoge kwaliteit is misschien tijdlozer en als u het langer draagt, compenseert dat de meerkosten.
  • Laten we ook al eens kiezen voor kleding die vakkundig op kleine of middelgrote schaal in Europa of België wordt gemaakt.
  • U hoeft niet altijd kleding te kopen: ook kledingverhuur krijgt bij ons voet aan de grond. Zo kunt u bijvoorbeeld al kinderkleding huren. Voor een maandelijks bedrag krijgt u vijf ensembles in bruikleen. Op het moment dat u ze te klein vindt of beu bent, ruilt u ze gewoon in. Een interessant alternatief voor de overconsumptie in onze huidige maatschappij.
  • Laten we vooral kritisch blijven en niet alleen oog hebben voor het design en de prijs, maar ook voor het merk, de productie, de gebruikte materialen en de kledingkwaliteit. De “Fair Fashion”-app vertelt u bijvoorbeeld per merk hoeveel inspanningen 140 kledingbedrijven leveren om leefbare werkomstandigheden voor de kledingarbeiders te garanderen.