Nieuws

Was je nieuwe kleren vóór je ze draagt

30 juni 2022
vrouw staat in winkel waar solden zijn en bekijkt een trui

Kan je niet wachten om de nieuwe kleding die je hebt gescoord tijdens de solden aan te trekken? Je kunt beter wachten en ze eerst te wassen, zegt het Franse Nationale Agentschap voor de Gezondheid. We leggen je uit hoe dat zit.
Je hebt net een nieuw kledingstuk voor je garderobe gekocht en je kunt niet wachten om het te dragen. Een klassieke situatie, die niettemin aandacht verdient. Zoals onze collega's in het Franse tijdschrift Sciences et Avenir uitelggen, wijst het Nationale Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten erop in een rapport uit 2018 dat "regelmatige gevallen van allergieën en huidirritaties in verband met kleding of schoenen aan het agentschap worden gemeld". De oorzaak? Chemische stoffen die aanwezig kunnen zijn in nieuwe kleding en daardoor kleine rode vlekjes op armen en schouders kunnen veroorzaken. 

Schadelijke chemicaliën  

Na de oliesector is de textielindustrie de meest vervuilende sector. Zo moet kleding een lange reis afleggen van de fabriek naar de winkelrekken, maar worden er tijdens de productiefase ook nog eens schadelijke chemicaliën gebruikt. Denk aan chemicaliën die worden gebruikt om de grondstoffen te verwerken via de synthetische vezels die uit aardolie worden verkregen, maar ook pesticiden die nodig zijn voor de productie van katoengewassen en giftige verbindingen die nodig zijn voor het bleken, weven en kreukbehandeling. Sommige kleren kunnen daardoor allergeen zijn, hormoonontregelaars bevatten of zelfs kankerverwekkend zijn. 

Kies voor natuurlijke en ecologische labels

Was je nieuwe kleren niet alleen voordat je ze draagt om het risico van huidirritatie te beperken, maar kies ook voor kleren van natuurlijke vezels zoals linnen, bij voorkeur geverfd met natuurlijke kleurstoffen.

Om te weten te komen welke merken milieuvriendelijke productiemethoden gebruiken en jouw gezondheid respecteren, kun je op zoek gaan naar bepaalde erkende logo's. Maar let altijd op de aanwijzingen. Niet alle labels zijn even betrouwbaar. Hier zijn de betrouwbare labels: EU-milieukeur, Oekotex 100, GOTS, Fairtrade Cotton, Ecocert, Eko, AB en Bio.

Geïnteresseerd in ethische en verantwoorde mode? Ontdek al onze tips in dit artikel.

Duurzaam kopen tijdens de solden