Persbericht

Vakantie in het buitenland weer toegestaan: Test Aankoop informeert reizigers

03 juni 2020

Niet alleen in België maar ook in heel wat andere Europese landen die getroffen worden door het coronavirus, wordt de lockdown versoepeld. De Nationale Veiligheidsraad heeft dan ook zopas aangekondigd dat de grenzen op 15 juni  zullen worden geopend. Reeds geboekte reizen zullen echter niet altijd volgens plan kunnen verlopen (gebruik van het zwembad, buffet, bepaalde sport- of recreatieve activiteiten, enz.). Hebben reizigers in dit geval recht op compensatie? Wat met consumenten die niet meer willen vertrekken hoewel hun reis is toegestaan? Hoe zit het met degenen die nog niet hebben geboekt, maar dat wel willen, waar moeten ze op letten?

Test Aankoop maakt de balans op en laat het nummer 0800 29 510 beschikbaar voor reizigers die met vragen zitten.

Reeds geboekte maar aangepaste reis

Hoewel heel wat mensen hun vakantie al hadden geboekt voor de zomermaanden, wisten ze niet of ze nog gingen kunnen vertrekken. Die twijfel is net weggenomen: België kondigt de opening van haar grenzen aan op 15 juni voor andere EU-lidstaten, Groot-Brittannië en leden van de Schengen-zone  Opgelet, dit betekent echter niet dat deze landen hun grenzen zullen openen of eventuele bepaalde voorwaarden niet langer zullen opleggen.  Zo legt Griekenland bijvoorbeeld  momenteel een quarantaine op aan Belgische burgers. De wetgeving voorziet in dit geval niet in een verplichting tot terugbetaling of tot het voorstellen van een alternatief door de luchtvaartmaatschappij. De reiziger die zijn vliegticket alleen heeft geboekt, zal daarom contact moeten opnemen met zijn luchtvaartmaatschappij om te proberen een constructieve oplossing te vinden. Indien hij een georganiseerde reis had geboekt via een touroperator of reisbureau, kan de reiziger echter een alternatieve pakketreis van gelijkwaardige kwaliteit vragen, of kan hij zijn reis kosteloos annuleren, benadrukt Test Aankoop.  Het is dan ook het best om de website diplomatie.belgium.be te raadplegen.

Angst om te vertrekken

“Ondanks de openstelling van de grenzen willen sommige mensen niet weg uit angst voor een opleving van het virus. Maar zodra de grenzen open zijn en er kan worden gereisd, wordt hun reservering a priori gehandhaafd. Als consumenten besluiten niet te gaan, kunnen ze geen terugbetaling eisen, noch van hun luchtvaartmaatschappij, noch van hun touroperator. Het staat hen natuurlijk vrij om contact met hen op te nemen om te proberen een constructieve oplossing te vinden”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

Toch vertrekken, waar op letten ?

Sommige mensen zijn blij met de aankondiging van de dag en haasten zich om reisreserveringen te maken. De consumentenorganisatie benadrukt dat annulatieverzekeringen niet zomaar tot dekking zullen over gaan.  “Slechts een zeer beperkt aantal verzekeringsmaatschappijen dekt het geval van een annulering na een pandemie, dus het is raadzaam om je goed te informeren voordat je een dergelijke verzekering afsluit", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. Het kan ook nuttig zijn om een reisbijstandsverzekering te boeken die de medische kosten ter plaatse in geval van besmetting of repatriëring dekt. Men zal ook flexibel moeten zijn, omdat de reisomstandigheden ter plaatse heel anders kunnen zijn dan we normaal gesproken gewend zijn, aldus Test Aankoop.

Een telefoonlijn die voor iedereen toegankelijk is

Consumenten kunnen al hun vragen over hun rechten in het kader van de epidemie (reisannulering, hypotheekuitstel, enz.) stellen via het nummer van Test Aankoop : 0800 29 510 (maandag tot vrijdag van 9 tot 22 uur, en tijdens het week-end van 9 tot 20 uur).

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.