Persbericht

Test Aankoop vraagt Ryanair duidelijke communicatie rond geannuleerde en gehandhaafde vluchten

21 april 2022

De consumentenorganisatie vraagt de Ierse luchtvaartmaatschappij snel en duidelijk te communiceren over welke vluchten worden geannuleerd, welke zullen doorgaan en om de passagiers in te lichten over hoe ze zich kunnen laten terugbetalen.

"We krijgen tal van oproepen van mensen die nog steeds niet weten of hun vlucht wordt gehandhaafd of geannuleerd. Sommigen hebben meer dan 5 uur in wacht gestaan om uiteindelijk geen Ryanair-medewerker aan de lijn te krijgen.  Anderen krijgen onduidelijke antwoorden via de chat. Mensen moeten zich kunnen organiseren en, indien nodig, hotels of ander logement die zij op hun vakantiebestemming hebben geboekt, kunnen annuleren," aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

Het is daarom dat de consumentenorganisatie contact heeft opgenomen met de luchtvaartmaatschappij om haar te vragen haar communicatie snel te verduidelijken door lijsten van behouden en geannuleerde vluchten te verstrekken. Momenteel is de enige manier om de status van je vlucht te kennen, naar het specifieke tabblad op de website van Ryanair te gaan, maar de status kan van uur tot uur veranderen.

Test Aankoop dringt er ook op aan dat Ryanair haar wettelijke verplichtingen nakomt door de passagiers uitdrukkelijk in kennis te stellen van hun recht om of een gratis alternatieve vlucht, of een terugbetaling van hun ticket te vragen, alsook een forfaitaire schadevergoeding variërend van 250 tot 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht.  Test Aankoop ontving overigens ook getuigenissen van personen die er niet in slaagden hun vraag tot compensatie te doen via de website of app van Ryanair.

De Europese verordening bepaalt ook dat een aanvullende schadevergoeding kan worden geëist indien de forfaitaire schadevergoeding niet volstaat om de door de passagier geleden schade te dekken. Hoe langer Ryanair erover doet om te communiceren, hoe groter het risico dat mensen hun reservering niet op tijd kunnen annuleren. In dat geval hebben zij het recht zich tot Ryanair te wenden voor vergoeding van hun schade.

In een eerste reactie aan de consumentenorganisatie verklaarde Ryanair dat het "volledig zou voldoen aan zijn verplichtingen met betrekking tot Verordening 261/2004 inzake de rechten van luchtreizigers".

Ter herinnering: Test Aankoop heeft na de stakingen tijdens de zomer van 2018 een groepsvordering aangespannen om Ryanair te dwingen passagiers wiens vlucht was geannuleerd of vertraagd, terug te betalen. Dit resulteerde in een schikking die enkele tienduizenden passagiers schadeloosstelde.

"Wij hopen dat Ryanair lessen heeft getrokken uit dit precedent en alles in het werk zal stellen om de door de stakingen getroffen passagiers correct en snel te compenseren", aldus Simon November.

De consumentenorganisatie heeft een hotline - 0800 29 510 - geopend om consumenten die door de huidige stakingen worden getroffen te woord te staan en te helpen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.