Persbericht

Neckermann zoekt overnemer: Test Aankoop benadrukt reisvouchers om te zetten in boekingen

19 februari 2021

Zopas geraakte bekend dat Neckermann aan de rechtbank bescherming heeft gevraagd tegen zijn schuldeisers. Er zal nu getracht worden om binnen een periode van 4 maanden een overnemer te vinden. Voor Test Aankoop is deze aankondiging voorlopig goed nieuws dat later om bevestiging zal vragen. Omwille van de financiële problemen bij Neckermann, raadde Test Aankoop consumenten aan met hun eventuele reisvouchers een nieuwe reis te boeken. Immers: bonnen die zijn uitgegeven na de periode 20 maart – 19 juni 2020 zijn niet beschermd wanneer de aanbieder ervan in faling zou gaan. Dat is wel zo wanneer je als consument de voucher gebruikt om een nieuwe reis mee te boeken.

Geboekte reizen

Test Aankoop stelt consumenten die al een reis boekten gerust : wanneer ze geboekt hebben bij Sunweb, is er geen probleem en is men niet betrokken mocht er geen overnemer gevonden worden voor Neckermann en het bedrijf alsnog failliet zou gaan. “Als je koos uit het aanbod aan zogenoemde pakketreizen van Neckermann zelf (dus een combinatie van bijvoorbeeld een vlucht en een hotel), hoef je je financieel in principe ook geen zorgen te maken. Neckermann is immers in orde met de Belgische wetgeving en beschikt over een verzekering "tegen financieel onvermogen". Dus als Neckermann failliet gaat, kun je je wenden tot MS Amlin Insurance SE, de verzekeraar in kwestie, om de som die je hebt betaald (het voorschot of de volledige reissom), terug te vragen”, verduidelijkt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

 

Zit je met reisvragen ?

Mensen die een probleem hebben met een reis, kunnen Test Aankoop elke werkdag bereiken op het gratis nummer 0800 29 510, van maandag tot donderdag tussen 9 en 18 uur en op vrijdag tussen 9 en 15.45 uur.

 

De ene voucher is de andere niet

Test Aankoop geeft aan dat klanten met een voucher wel aandachtig moeten zijn.  Staat de naam "Sunweb" op je voucher, dan ben je in principe niet betrokken door het eventuele faillissement van Neckermann, stelt de consumentenorganisatie. Als het om een zogenoemde coronavouchergaat, hoef je je evenmin zorgen te maken, want die is gedekt tegen het financieel onvermogen van de reisorganisator. Hiermee worden de vouchers bedoeld die tussen 20/3/2020 en 19/6/2020 werd toegekend voor reizen die omwille van corona werd geannuleerd. Zo'n voucher was één jaar geldig en bevatte de mogelijkheid om het geld zes maanden na de vervaldatum op te vragen. De voucher moest op het volledige betaalde bedrag slaan, er mochten geen kosten aan verbonden zijn, en er moest uitdrukkelijk op staan dat hij ten gevolge van de coronacrisis werd gegeven. 

De verbruikersorganisatie stelt wel dat vouchers die buiten de vermelde periode werden toegekend, niet beschermd zijn. Test Aankoop raadt om in dat geval het zekere voor het onzekere nemen en de bon te gebruiken om nu reeds een pakketreis mee te boeken. Zodra de bon werd gebruikt om een reis te boeken, is deze beschermend tegen een eventueel faillissement.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.