Persbericht

Nakend faillissement Neckermann: Test Aankoop roept reizigers op om hun vouchers om te zetten in boekingen

17 februari 2021

Indien op 22 februari geen financiële middelen zijn gevonden om de activiteiten van touroperator Neckermann voort te zetten, kan de onderneming failliet worden verklaard.  Nieuws dat vele reizigers ongerust maakt. Test Aankoop herinnert eraan dat mensen die hun reis hebben geboekt of in het bezit zijn van een "coronavoucher" (uitgegeven tussen 20 maart en 19 juni 2020) gedekt zullen zijn in geval van faillissement en in principe dus terugbetaald zullen worden door de verzekeraar van de touroperator, de maatschappij Amlin.  Maar, mensen met vouchers die buiten deze data werden uitgegeven, zijn echter niet gedekt en lopen dus het risico hun geld te verliezen.  Om dit scenario te vermijden, roept Test Aankoop alle betrokken reizigers op hun vouchers vóór 22 februari om te zetten in boekingen.

Nakend faillissement

Tal van reizigers zijn bezorgd na het lezen van het nieuws dat Neckermann reiskantoren failliet zouden kunnen gaan als er op 22 februari geen geld wordt gevonden om de activiteiten voort te zetten. Het klopt dat Neckermann momenteel in slechte papieren zit. De touroperator maakte voorheen deel uit van Thomas Cook, dat zelf failliet ging eind september 2019. Het bedrijf werd toen gered door de Spaanse maatschappij Wamos, maar ook deze organisatie doet het nu niet goed als gevolg van de coronacrisis.

 

Boekingen gedekt in geval van faillissement

Met een zogenoemde pakketreis (dus een combinatie van bijvoorbeeld een vlucht en een hotel) hoeven reizigers zich financieel in principe geen zorgen te maken. Neckermann beschikt immers over een verzekering "tegen financieel onvermogen". Dus indien Neckermann failliet zou gaan, kunnen reizigers zich wenden tot MS Amlin Insurance SE, de verzekeraar in kwestie, om de som die je hebt betaald (het voorschot of de volledige reissom), terug te vragen.

 

Enkel de “coronavouchers” zijn gedekt tegen een faillissement

Indien reizigers voor een volgende reis in het bezit zijn van een door Neckermann gegeven voucher, moet een onderscheid worden gemaakt tussen "coronavouchers" en andere vouchers.

Alleen "coronavouchers" die tussen 20 maart en 19 juni 2020 zijn uitgegeven, zijn namelijk gedekt tegen het faillissement van de touroperator. Ter herinnering: zo’n voucher was één jaar geldig en bood de mogelijkheid om zes maanden na de vervaldatum (d.w.z. 18 maanden na de datum van afgifte van de voucher) het geld op te vragen.

Reizigers die een ander soort voucher hebben, een die dus buiten de vermelde periode is uitgegeven, zijn dus niet beschermd. "Wij roepen mensen met vouchers die buiten de periode van 20 maart tot 19 juni 2020 werden uitgegeven op om hun voucher te gebruiken en vóór 22 februari een reis te boeken", aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop, "het is pas van zodra de boeking is bevestigd, dat die opnieuw onder de bescherming van de verzekering valt".

 

Zit je met reisvragen ?

Mensen die een probleem hebben met een reis, kunnen Test Aankoop elke werkdag bereiken op het gratis nummer 0800 29 510, van maandag tot donderdag tussen 9 en 18 uur en op vrijdag tussen 9 en 15.45 uur.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.