Persbericht

Minister van Buitenlandse Zaken ontmoet delegatie TA omtrent reisproblemen ingevolge rode zones

04 september 2020

Vanochtend heeft Test Aankoop een ontmoeting gehad met minister Philippe Goffin om hem enkele vragen, zorgen en onzekerheden over te maken naar aanleiding van het reizen in Europa, en in het bijzonder naar Spanje. Na een interpellatie op 3 september en een snelle reactie van de minister, vond er een interessante gedachtewisseling plaats tussen hem en de vertegenwoordigers van de consumentenorganisatie.

Vanaf vandaag, vrijdag 4 september om 16.00u, zal heel Spanje in rood gebied liggen.  Een reisadvies dat werd uitgevaardigd door de “Celeval” en werd overgenomen door de FOD Buitenlandse Zaken omwille van de evolutie van de coronapandemie in dit land.  Enkel het eiland Tenerife valt voorlopig niet onder deze maatregel.  Na deze datum zullen de in Spanje aanwezige Belgen dus opnieuw in quarantaine moeten gaan en zullen zeverplicht zijn zich te laten testen.

Tal van consumenten vrezen dan ook dat hun vlucht of reis onder de gegeven omstandigheden zal worden geannuleerd en/of niet zal worden terugbetaald. Er rijzen dus vragen over hun rechten.

Concreet heeft Test Aankoop eraan herinnerd dat touroperators de reis zullen annuleren wanneer een zone rood wordt en de kosten zullen terugbetalen. Als de reiziger daarentegen op individuele basis heeft bij de betrokken luchtvaartmaatschappij gereserveerd en zelf ter plaatse een hotel heeft geboekt, moet hij of zij zelf de nodige stappen ondernemen om te proberen te worden vergoed.  Er moet echter worden opgemerkt dat de luchtvaartmaatschappij de vlucht niet automatisch annuleert als een land of regio in de rode zone ligt en de consument bijgevolg  geen geld terugkrijgt.  Bovendien is de reiziger in een dergelijke situatie ook volledig afhankelijk van de goodwill van het hotel of de aanbieder van een lokale dienst of hij al dan niet zal worden terugbetaald.

De minister, die veel aandacht heeft voor deze problematiek, heeft beloofd om in overleg met Test Aankoop de volgende punten te onderzoeken:

- De autoriteiten zouden een officieel document kunnen afleveren waarin de aan de landen toegewezen kleur wordt bevestigd en waaruit dan ook de onmogelijkheid zou blijken om te reizen.  Dit zou het voor de consument gemakkelijker moeten maken om te onderhandelen met een dienstverlener (luchtvervoer, hotel, enz.) met het oog op het verkrijgen van een eventuele terugbetaling of een andere oplossing;

- De aanstelling van een SPOC (geprivilegieerd contact) tussen Test Aankoop en het ministerie van Buitenlandse Zaken om complexe vragen en moeilijke gevallen te behandelen die de consumentenorganisatie via haar contactcenter  en speciaal nummer 0800 29 510 zou ontvangen;

- Meer zichtbaarheid en duidelijkheid over welke gevallen onder de noemer "essentiële reizen" vallen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.