Persbericht

Het overlegcomité houdt slechts gedeeltelijk rekening met het gezinsbudget

04 juni 2021

Nog nooit is het organiseren van een reis zo ingewikkeld geweest als dit jaar. In een poging de regels na te leven en een evenwicht te zoeken waardoor een reis niet uitmondt in een nachtmerrie, introduceerde de Europese Unie een "EU digital COVID Certificate" met zo weinig mogelijk beperkingen.  Een initiatief dat door Test Aankoop werd toegejuicht. Volgens de laatste informatie wordt 17 juni genoemd als datum voor de "Belgische" inwerkingtreding, hetgeen eveneens door Test Aankoop wordt toegejuicht omdat consumenten bezorgd zijn en nood hebben aan zekerheid en perspectief.  Moeten we er nog aan herinnerd worden dat consumenten heel wat projecten hebben opgeofferd en ook geld of een deel van hun spaargeld hebben verloren als gevolg van annuleringen, niet-terugbetalingen of uitstel van reizen.

Algemeen gesproken is het budget van vele gezinnen onder druk komen te staan, niet alleen door de crisis die bepaalde sectoren hard heeft getroffen of zelfs heeft geleid tot het stopzetten van de activiteiten, maar ook door extra kosten: alcoholgels, maskers, zelftests, tests, allerlei supplementen,...  Afhankelijk van de scenario's, de profielen en het aantal personen in het getroffen gezin, varieert dit tussen 70 en 150 euro per maand en per volwassene, zonder dat er rekening wordt gehouden met eventuele PCR-tests aan de vooravond van vakanties, goed voor een gemiddelde van 40 euro of meer. Daarom pleit Test Aankoop al weken voor gratis PCR-tests, maar ook voor de bestrijding van discriminatie die inherent is aan het progressieve vaccinatieplan, en voor het vergemakkelijken en weer op gang brengen van handelsverkeer en economische uitwisselingen, in het kader van het vrije verkeer van personen in Europa.

Test Aankoop stelt dan ook met plezier vast dat er gedeeltelijk rekening werd gehouden met zijn vraag naar gratis PCR-tests. De consumentenorganisatie zal de modaliteiten ervan op dezelfde manier onderzoeken als de andere modaliteiten gelinkt aan het " EU digital COVID Certificate".  Zo voorziet de Europese Unie uitdrukkelijk snelle antigeentests (tegen lagere kosten) als een geldige basis voor het verkrijgen van het certificaat. De Europese autoriteiten hebben overigens een budget van 100 miljoen euro uitgetrokken voor de financiering ervan. Het bestaan ervan is ook in herinnering gebracht en herhaald in een ontwerp-aanbeveling aan de Lidstaten. Geen spoor hiervan echter in de Belgische plannen. Test Aankoop zal dit punt in de komende dagen nader onderzoeken.

Voor het overige kunnen kandidaat-reizigers bij Test Aankoop terecht met vragen.  Dit kan via de website of via 0800 29 510.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.