Persbericht

Europees reiscertificaat : Test Aankoop hekelt gebrek aan uniformiteit

16 juni 2021

Het is zover, België lanceert vandaag 16 juni het Europees covid-certificaat. Populaire reisbestemmingen zoals Italië en Portugal echter, zullen het pas vanaf 1 juli aanvaarden.  Het is dus van belang om na te gaan welke regels van toepassing zijn in het land van bestemming.  Zelfs nadat het certificaat overal in voege is getreden, blijft de toepassing van de regels in verschillende lidstaten op bepaalde punten verschillen.  Volgens Test Aankoop een gemiste kans om het leven van de consument echt gemakkelijker te maken. De consumentenorganisatie dringt er bij de lidstaten op aan om voor 1 juli nog een en ander recht te zetten.

Sinds enkele maanden stelt Test Aankoop alles in het werk om ervoor te zorgen dat het Europees certificaat een echt efficiënt, niet-discriminerend en gratis instrument zou zijn.  Na een werk van lange adem, is de organisatie erin geslaagd in België twee gratis PCR-tests te verkrijgen voor mensen die niet kunnen worden gevaccineerd (zoals kinderen), of die nog niet zijn gevaccineerd. Deze gratis tests zullen vanaf 1 juli beschikbaar zijn.

Gemiste kans

Het doel van dit instrument is de Europeanen in staat te stellen opnieuw in alle veiligheid te reizen binnen de Europese Unie en zo ook de toeristische sector, die zwaar onder de crisis heeft geleden, nieuw leven in te blazen.

Nemen we als het voorbeeld een gezin van twee gevaccineerde ouders met twee kinderen van 2 en 4 jaar, kunnen we stellen dat de doelstelling is bereikt. Vanaf 1 juli zullen zij zonder problemen overal in de EU kunnen reizen. Maar wat in het geval van een gezin waarbij één ouder gevaccineerd en de andere niet, met twee kinderen van 7 en 10 jaar. In dit geval verandert er weinig ten opzichte van de huidige situatie. De gevaccineerde ouder zal kunnen reizen op vertoon van zijn of haar certificaat. Voor de andere gezinsleden zullen er regels gelden die in elk land anders zijn. Bepaalde landen aanvaarden antigeen tests, in tegenstelling tot anderen die dan weer slechts een PCR-test accepteren die minder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen, bij nog anderen moet een PCR test worden voorgelegd die 48 uur voor de afreis werd gedaan. Nog andere landen eisen dan weer dat men minstens twee weken voor vertrek is gevaccineerd met een vaccin waarbij een dosis wordt voorzien, voor anderen geldt 4 weken, ... enz.  Reist het gezin door verschillende EU-landen, dan zullen de regels van alle landen op de route moeten worden uitgepluisd! Kortom, een Kafkaiaanse situatie, volgens Test Aankoop.

Oproep aan de lidstaten

"Wij wilden dat dit Europese covid-certificaat een doeltreffend en echt nuttig instrument voor de consument zou zijn, een boodschap die duidelijk is aangekomen bij zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement. Maar de lidstaten hebben zichzelf veel marge toegekend op bepaalde punten, zoals het al dan niet aanvaarden van antigeentesten, de leeftijd vanaf dewelke het certificaat vereist is, de verschillende geldigheidsperioden voor PCR-tests of de perioden na de vaccintoediening. Al die verschillende regels maken het een ingewikkeld instrument," zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Het is echter nog niet te laat om een en ander recht te zetten. Wij doen dan ook een beroep op de lidstaten om vóór 1 juli overeenstemming te bereiken over uniforme regels. Anders is dit een gemiste kans om het leven van alle reizigers eenvoudiger te maken.”

Exclusief voor leden

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer !


Ik ontdek Test Aankoop!

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.