Nieuws

Zou je o zo graag nu al een reis boeken voor deze zomer?

18 januari 2021
zomervakantie 2021 boeken

Aanlokkelijke aanbiedingen te over voor een leuke zomervakantie. Boek vooral niet te snel, er is nog zoveel onzekerheid. En lees anders aandachtig na welke rechten je hebt als je de reisplannen toch zult moeten opbergen.

Dat in de krokusvakantie niet echt veel zal worden gereisd, is ondertussen dus wel duidelijk. Reizen wordt nog altijd “ten stelligste afgeraden” en bijna heel de EU is rode zone. Bovendien gaan er stemmen op om niet-essentiële reizen (lees: vakanties) helemaal te verbieden nu de Britse variant van het coronavirus in onze contreien opduikt en de pandemie in de rest van de EU lang nog niet voorbij is. 

Maar wat met de zomervakantie? In dat geval zijn de perspectieven beter nu de vaccinatiecampagne op kruissnelheid komt. Toch raden wij grote voorzichtigheid aan. 

Boek beter niet te snel

Hoe zal de pandemie evolueren? Naar welke landen zul je mogen en kunnen reizen? Hoe zal de vaccinatiecampagne verlopen? Zullen landen eisen dat je gevaccineerd bent alvorens je binnen te laten? Zal er een vaccinatiepaspoort zijn (daar is sprake van op EU-niveau)? Wat als je dan tegen je vakantie nog geen vaccin hebt kunnen krijgen? 

Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop nog geen antwoord is maar die je reisplannen grondig in de war kunnen sturen of zelfs in het water kunnen doen vallen. Omwille van die grote onzekerheid boek je beter zo laat mogelijk en wacht je tot duidelijker is wat kan en mag.

Bereid je boeking goed voor

De reissector heeft zich wel aangepast aan de nieuwe situatie en probeert de consumenten ervan te overtuigen dat het veilig is om nu al te boeken.

Er zijn zowel bij touroperators als bij luchtvaartmaatschappijen vaak meer omboekmogelijkheden dan anders. Er duiken ook allerhande zogenoemde “COVID-19-waarborgen” op. Maar dat omboeken valt in de praktijk vaak zwaar tegen, in die zin dat de nieuwe boeking uiteindelijk (veel) duurder is dat wat eerst was geboekt. Lees dus goed na wat de speciale voorwaarden precies inhouden. In welke hypothese zul je je geld terugkrijgen en onder welke voorwaarden? Zul je nog kunnen omboeken en hoe vaak? Welke kosten gaan daarmee gepaard? 

Als je een georganiseerde reis wilt boeken (verplaatsing plus verblijf), vraag de reisorganisator dan uitdrukkelijk of je kosteloos zult kunnen annuleren wanneer de reisbestemming nu al rood is en ze dat nog altijd blijkt te zijn op het ogenblik dat je moet vertrekken. 

Zorg dat je alle antwoorden op je vragen op papier hebt zodat je ze later desnoods kunt gebruiken. 

Meer info?

Heb je nog vragen over reizen in coronatijden? Lees ons dossier met veelgestelde vragen over reizen of bel naar onze hulplijn 0800 29 510 (maandag tot donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 15.45 uur).

BEL 0800 29 510