Nieuws

Ik ben nog niet gevaccineerd, maar wil nu al op reis vertrekken. Goed idee?

03 mei 2021

We begrijpen dat je veel zin hebt om nu een trip naar het buitenland te maken. Bedenk wel dat je dan heel wat hindernissen moet nemen.

Hoewel reizen is toegestaan, blijft de overheid een vertrek naar het buitenland ten stelligste afraden. Vliegtuigen, treinen, hotels, zwembaden, musea …Het coronavirus gedijt op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Je mag alleen reizen in de Europese Unie, en die is vrijwel volledig een “rode zone” waar het gezondheidsrisico hoog is.

Voorwaarden voor vertrek en terugkeer

Bovendien gelden in veel EU-landen voorwaarden om buitenlanders toe te laten. Je moet bijvoorbeeld een negatieve coronatest kunnen voorleggen, volledig gevaccineerd zijn of in quarantaine gaan. Die voorwaarden vind je per land op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Ook om terug te keren naar België gelden voorwaarden. Meestal moet je het Passenger Locator Form invullen en desgevallend een coronatest afnemen of in quarantaine gaan. Alle nuttige info hierover vind je terug op www.info-coronavirus.be.

Ben je bereid deze potentiële pretbedervers erbij te nemen? Bedenk dan ook dat annuleringen nog altijd mogelijk zijn. Misschien moet je zelf de trip annuleren omdat je ziek bent geworden, of worden alle vluchten naar je bestemming gecanceld wegens een corona-uitbraak. Er zijn voorlopig geen zekerheden.

Houd de toestand op je bestemming dus goed in de gaten en lees zorgvuldig de voorwaarden van het reiscontract. Dan weet je welk risico je loopt op bijkomende kosten.

Conclusie: op vakantie gaan is mogelijk in theorie, maar allesbehalve makkelijk in de praktijk. Misschien toch nog even geduld oefenen?

Meer info?

We raden je aan om te surfen naar ons dossier met een hele rist veelgestelde vragen over reizen in coronatijden.

naar de veelgestelde vragen

Verder kun je met een probleem ten gevolge van de coronapandemie altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (op vrijdag tot 15.45 uur).

BEL DE HULPLIJN