Nieuws

Hoopvol nieuws voor de terugbetaling van je coronavoucher

02 december 2021
voucherlening voor reisorganisatoren

De vrees voor faillissementen in de reissector en de bijbehorende problemen om de vouchers die in 2020 aan gestrande reizigers werden toegekend uit te betalen, valt grotendeels weg nu de reissector op staatshulp kan rekenen. 

Zit je nog met een coronavoucher van bij het begin van de coronacrisis? Die kreeg je tussen 20 maart en 19 juni 2020 voor een reis die omwille van corona werd geannuleerd. Het was toen onmogelijk om je geld terug te eisen, je moest je tevredenstellen met een voucher die één jaar geldig was. Als je de voucher niet binnen het jaar had ingewisseld voor een reis, kon je dan wel je geld opvragen. De organisator zou daarvoor welgeteld zes maanden de tijd hebben.

Jij bent niet alleen in dat geval, verre van. Maar het gaat helemaal niet goed in de reissector. Er werd dan ook gevreesd voor een golf aan faillissementen als de reisorganisatoren de coronavouchers eenmaal zouden moeten gaan terugbetalen. 

Gelukkig heeft de overheid op de valreep een oplossing gevonden in de vorm van een voucherlening.

De reissector krijgt steun

Er werd beslist dat reisorganisatoren een staatslening kunnen vragen om de openstaande vouchers terug te betalen. Het geld mag uitsluitend worden gebruikt voor de terugbetaling van de openstaande coronavouchers en het geld moet rechtstreeks aan de consument worden gestort. 

De FOD Economie ontving van een 70-tal reisorganisatoren een aanvraag voor zo'n voucherlening, samen goed voor een totaalbedrag van zo’n 20 miljoen euro. De aangevraagde bedragen variëren sterk per dossier: het gaat van enkele tienduizenden euro tot meer dan twee miljoen. De analyse van de aanvragen moet tegen het einde van 2021 rond zijn. 

Dat is hoopvol nieuws

Die beslissing komt geen moment te vroeg, want momenteel zitten we voor heel wat coronavouchers in de periode van zes maanden waarin de reisorganisator met geld over de brug zou moeten komen.

Het ziet ernaar uit dat de getroffen consumenten hun geld zullen terugzien én dat faillissementen in de reissector zullen kunnen worden vermeden. 

Zit je met een vraag?

Je kunt ons met je vragen over reizen elke werkdag bereiken op het gratis nummer nummer 0800 29 510, van maandag tot donderdag tussen 9 en 18 uur en op vrijdag tussen 9 en 15.45 uur.

BEL ONZE GRATIS ADVIESLIJN