Nieuws

Vraag de premie van je reisverzekering terug

16 juli 2020
remboursement assurances voyage

Als je reis is geannuleerd vanwege het coronavirus, kun je de premie van je reisverzekering terugvragen. Wij helpen je met de aanvraag.

Door de coronacrisis zijn veel reizen geannuleerd. Als jouw reis daarbij is, ben je inmiddels misschien vergoed of heb je een voucher gekregen. Maar wat als je een reisbijstands-, annulerings- of bagageverzekering hebt afgesloten voor die specifieke reis of voor een heel jaar?

Nutteloze verzekering

Voor ons is het heel duidelijk: als een reis wordt geannuleerd, vervalt de verzekering die specifiek betrekking heeft op die reis. Je hoeft niet te betalen voor een dienst die niet kan worden geleverd.

De premies voor een bagage- en reisbijstandsverzekering moeten volgens ons volledig worden terugbetaald. De annuleringsverzekering moet worden teruggestort in functie van de termijn tussen de datum waarop de reis wordt geannuleerd en de geplande vertrekdatum of terugreisdatum (als de reis moet worden onderbroken).

Ook als je een verzekering van een jaar had afgesloten om meerdere reizen te dekken, is een vergoeding billijk. Door alle annuleringen is het verzekerde risico sterk verminderd.

Terugbetaling of vergoeding

We hebben 13 verzekeringsmaatschappijen aangeschreven om ons standpunt duidelijk te maken en een vergoeding voor de consument te bepleiten. Negen maatschappijen hebben grotendeel positief gereageerd op onze verzoeken, vier hebben niet gereageerd.

De meeste verzekeraars hebben ingestemd met de terugbetaling van premies voor verzekeringen die specifiek werden afgesloten voor een reis die is geannuleerd vanwege het coronavirus. Sommige maatschappijen bieden een voucher aan of zullen de verzekering overdragen naar een volgende reis.

Voor verzekeringen die voor een jaar worden afgesloten, is de situatie minder duidelijk. Slechts twee verzekeraars bieden een korting op de premie aan: Ethias en Europ Assistance. De korting is alleen van toepassing wanneer het contract wordt verlengd en is beperkt tot de annuleringsverzekering. Allianz Assistance biedt een aantal verlengingen aan voor een beperkte periode, terwijl KBC Verzekeringen de opzegtermijn van drie maanden afschaft.

Gebruik onze modelbrief

We hebben een modelbrief opgesteld die je kan helpen bij het aanvragen van een terugbetaling van je premie.

De modelbrief downloaden