Nieuws

Betaal je beter bij om te voorkomen dat je pakketreis duurder wordt als de kerosineprijs stijgt?

07 maart 2022
duurdere kerosine

Wanneer je nu een pakketreis met het vliegtuig boekt, is de kans reëel dat de touroperator je wijst op de verhoogde brandstofprijzen en uitlegt dat het er dik in zit dat je tussen nu en de vertrekdatum een toeslag zult moeten betalen. Wat antwoord je dan als hij je voorstelt om je daar via een verzekering tegen in te dekken?

Reizen zit weer in de lift, ook pakketreizen met het vliegtuig. Maar op dit ogenblik fluctueren de energieprijzen nogal fors. Dat zal zich niet alleen laten voelen in je rekening voor gas en elektriciteit, de kans is even groot dat het een impact zal hebben op de prijs van de vervoerkosten en de vliegtickets, en zo de factuur van je vakantie duurder zal maken.

Mag de touroperator de prijsverhoging naar jou doorschuiven?

Het contract dat je bij de boeking van je de reis tekende, bevat een totale prijs. Maar een reisorganisator mag die prijs in be  paalde uitzonderlijke omstandigheden daarna toch nog optrekken: 

  • Hij moet de mogelijkheid om de prijs aan te passen uitdrukkelijk in het contract hebben opgenomen én de aanpassing moet in de twee richtingen zijn vooropgesteld, dus zowel naar boven (prijsverhoging) als naar beneden (prijsvermindering). 
  • Hij mag alleen de vervoerskosten (bv. stijgende prijs van de kerosine), de wisselkoers en de belastingen (bv. de landingsrechten) doorrekenen.
  • Hij moet de prijsverhoging motiveren en de correcte berekening tonen. 
  • Hij moet de wijziging uiterlijk 20 dagen voor vertrek melden.
  • Mocht blijken dat de verhoging neerkomt op 8 % van de totaalprijs of nog méér, dan mag je de boeking kosteloos annuleren.

Ga dus zeker na of daar iets over in je contract staat.

Neem je het best een verzekering tegen zo'n prijsverhoging?

Sommige touroperatoren stellen hun klanten voor om zich tegen dat risico in te dekken door op het moment van de boeking een bedrag bij te betalen per reiziger. TUI bijvoorbeeld spreekt over zijn Fuel protection program. De premie voor die verzekering verschilt volgens de bestemming, maar voor de meeste vluchten moet je op zowat € 15 à € 20 rekenen per persoon.

Het is moeilijk om te zeggen of je daar een goede zaak aan zult doen of niet. Maar in de huidige omstandigheden kun je het zeker overwegen, vooral als je te allen prijze een prijsaanpassing wilt voorkomen. Volgens experten is het immers zeer reëel dat de energieprijzen de komende weken en zelfs de komende maanden zullen blijven stijgen.

Zit je met vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen elke werkdag bellen op het nummer 02 542 34 34, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt onze experts online bereiken.

BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST