Nieuws

Boek nu een reis met een reisvoucher van na 19 juni

27 oktober 2020
reisvoucher en faillissement touroperator

Heb je eerder een voucher van een touroperator aanvaard en hoop je op betere tijden om die om te zetten in een reis? Stel dat beter niet te lang uit als de voucher dateert van na 19 juni 2020. Want in dat geval is de voucher niet beschermd tegen een eventueel faillissement van de reisorganisator.

Nu er voorlopig nog geen zicht is op een uitweg uit de coronacrisis, vrezen we dat er de komende weken en maanden meerdere touroperatoren in zwaar weer zullen terechtkomen. De gerechtelijke reorganisatie die de Belgische reisorganisator Neckermann zopas heeft aangevraagd, lijkt ons nog maar het begin.

Dat is slecht nieuws voor al wie eerder dit jaar een voucher (waardebon) heeft aanvaard. Want je riskeert daar niets meer mee te kunnen aanvangen als je touroperator de boeken moet neerleggen. Er is immers een verschil tussen vouchers van vóór 19 juni en van daarna.

19 juni 2020 als scharnierdatum

Bij het uitbreken van de coronacrisis werkte de toenmalige minister van Consumentenzaken een regeling uit die de consument verplichtte om een voucher zonder meer te aanvaarden wanneer zijn reis niet kon doorgaan. Die vouchers bleven een jaar geldig en er gold een bescherming tegen een eventueel faillissement van de reisorganisator. Bijkomend werd bepaald dat als de consument de bon binnen een jaar niet had ingeruild, hij alsnog zijn geld mocht terugvragen. Die regeling liep echter slechts van 20 maart tot en met 19 juni 2020. 

Alle vouchers die daarna werden toegekend, vielen niet meer onder die gunstregeling. Dat betekent automatisch dat je als consument in principe niet beschermd bent tegen een eventueel faillissement van de reisorganisator.

Gebruik je voucher nu

Wij kunnen dan ook niet anders dan al wie een voucher bezit van na 19 juni 2020 aan te raden om die te gebruiken om nu al een nieuwe reis te boeken. Mocht die reis later niet kunnen plaatsvinden door toedoen van het coronavirus, dan ben je immers wel verzekerd tegen een mogelijk faillissement. Een bescherming die je niet geniet met een voucher die niet omgezet is in een reis.

Zit je nog met vragen?

Je kunt met vragen of problemen in het kader van de coronacrisis altijd bellen naar het gratis telefoonnummer 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (op vrijdag tot 15.45 uur).

BEL 0800 29 510