Nieuws

Neem een paspoort en een reisbijstandsverzekering naar het VK

24 september 2021
reizen, verenigd koninkrijk, paspoort

Vanaf 1 oktober 2021 is je identiteitskaart niet meer geldig als reisdocument om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Je moet je internationale paspoort meenemen.

Sinds 1 februari 2020 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie. Dat heeft gevolgen voor de reisformaliteiten.

Er werd overeengekomen dat EU-burgers nog tot 30 september 2021 met dezelfde reisdocumenten het land konden binnenkomen. Voor Belgen was dat de identiteitskaart.

Aan die overgangsregeling komt nu een einde. Vanaf 1 oktober 2021 heb je een internationaal paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Als je dat nog niet hebt, vraag je het aan in de gemeente waar je bent ingeschreven.

Reisbijstandverzekering afsluiten

Wie als toerist het land in wil en er niet langer dan zes maanden zal verblijven, heeft geen visum nodig. De FOD Buitenlandse Zaken raadt wel aan om een reisbijstandsverzekering af te sluiten, want de Europese Ziekteverzekeringskaart is niet meer geldig in het VK.

naar de beste reisbijstand voor jou

Blijf je langer dan zes maanden in het land, dan moet je een visum hebben. Meer informatie daarover vind je op de website van de Belgische ambassade in het Verenigd Koninkrijk.

Vergeet ook niet te checken welke covidmaatregelen er momenteel van kracht zijn in Groot-Brittannië. Toelatingsvoorwaarden en andere corona-informatie vind je op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Wil je weten welke coronaregels gelden voor je terugkeer naar België, dan kun je terecht bij onze veelgestelde reisvragen.

Informatie over andere gevolgen van de brexit staat in ons brexitdossier.

Toch nog vragen?

Als je toch nog vragen hebt over reizen naar het VK, bel dan naar ons Contact Center op 02 542 34 34, maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (vrijdag tot 16 uur).

bel ons contact center