Nieuws

Met de krokusvakantie op reis naar het buitenland? Vergeet het!

25 januari 2021
niet essentiele reizen verboden

Vanaf woensdag 27 januari 2021 mag je niet meer naar het buitenland reizen. Tenzij je een argument hebt dat als een essentiële reden wordt aanvaard.

De beslissing zat er al een tijdje aan te komen doordat nieuwe varianten van het coronavirus meer en meer opduiken in ons land. En nu is het zo ver, de regering heeft de knoop doorgehakt. Elke niet-essentiële reis naar het buitenland is verboden vanaf 27 januari 2021. 

Alles is wel nog niet tot in de puntjes uitgewerkt, daarvoor is het wachten op een ministerieel besluit. Maar het is overduidelijk dat alle toeristische reizen sowieso onder het verbod vallen en dat het verbod al zeker tot begin maart geldt. Vergeet het dus maar om met de krokusvakantie op reis te gaan naar het buitenland.

Je kunt worden gecontroleerd

De grenzen van ons land worden niet gesloten, maar er zal meer worden gecontroleerd. 

Wanneer zal men er geen graten in zien dat je de grens oversteekt? Als je in het buitenland werkt, als je kinderen over de grens school lopen, of als je een dringende familiale reden hebt zoals een huwelijk of een begrafenis. Je zult wel bij elke verplaatsing over de grens een verklaring op eer moeten kunnen voorleggen waarin staat welke gegronde reden je hebt om naar het buitenland te reizen. De overheid heeft daar een modeldocument voor ter beschikking gesteld, dat je kunt printen en op papier invullen of dat je online kunt invullen. Vergeet niet dat je ook nog altijd wordt geacht om uiterlijk 48 uur vóór je terugkeer in België het Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen als je ten minste 48 uur in het buitenland hebt verbleven.

Als je een reis had geboekt

Had je een reis geboekt, bijvoorbeeld tijdens de krokusvakantie, en valt die daardoor in het water? In ons dossier met FAQ over reizen kun je lezen welke je rechten zijn in dat geval. Zowel als het gaat om een georganiseerde reis die werd geannuleerd als wanneer je alleen een vlucht had geboekt.

Zit je met een vraag?

Je kunt ons elke werkdag bereiken op het gratis nummer nummer 0800 29 510, van maandag tot donderdag tussen 9 en 18 uur en op vrijdag tussen 9 en 15.45 uur.

BEL 0800 29 510