Als je met meerdere vervoerders vliegt

Als je een verre vliegreis boekt, is de kans groot dat je één of meerdere tussenlandingen zult maken op weg naar je eindbestemming. Vaak zul je van het ene vliegtuig op het andere moeten overstappen en worden de vluchten door verschillende luchtvaartmaatschappijen uitgevoerd. Tot wie kun je je wenden als er dan iets misloopt?
Er bestaat immers wel Europese regelgeving die je bepaalde rechten geeft wanneer je bijvoorbeeld een ticket had gekocht voor een directe vlucht naar Tenerife. Maar heb je diezelfde rechten als sommige delen van je vlucht buiten Europa plaatsvinden of als je met een niet-Europese vervoerder te maken hebt?
We nemen een voorbeeld. Je boekt een reis met KLM van Brussel naar Sydney (Australië), met een tussenlanding in München en in Singapore. De vluchten vanuit München en Singapore worden uitgevoerd door Singapore Airlines. Je vliegt met dezelfde maatschappijen terug.
Probleem tijdens de heenreis
Stel dat het in München misloopt. Door de grote vertraging mis je zelfs je aansluitende vlucht Singapore-Sydney en kom je pas een volle dag later dan gepland aan op je eindbestemming. Tot wie kun je je dan wenden?
Tot KLM, op grond van de Europese regelgeving.
Want die regelgeving geldt voor de volledige vlucht, zelfs voor het deel Singapore-Sydney. Het gaat immers om een vlucht die is vertrokken van een luchthaven op EU-grondgebied (uitgebreid tot IJsland, Noorwegen en Zwitserland). En dat is de enige voorwaarde. Het maakt dus niet uit dat je vlucht bestaat uit meerdere onderdelen of dat je van vliegtuig verandert. Het hele traject Brussel-Sydney wordt als één geheel gezien, althans zolang het om één enkele boeking gaat. Het doet er ook niet toe met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. De Europese regelgeving is bij zo’n heenvlucht zelfs van toepassing wanneer het een niet-Europese vervoerder is die instaat voor het volledige traject of voor bepaalde delen ervan.
Probleem tijdens de terugreis
Stel dat het bij de terugkeer misloopt op de luchthaven in Singapore en je pas een volle dag later dan gepland weer thuiskomt. Tot wie kun je je dan wenden?
In dat geval is de situatie minder duidelijk omdat een deel van de vlucht wordt uitgevoerd door een niet-Europese luchtvaartmaatschappij en een ander deel door een Europese maatschappij.
Een vlucht die niet vertrekt uit Europa, valt immers alleen onder de Europese regelgeving als de vlucht aankomt in Europa én wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij.
Wij denken dat de Europese bescherming van toepassing is als het laatste deel van de vlucht, met aankomst in Europa, door een Europese vervoerder wordt uitgevoerd. Zoals in ons voorbeeld, aangezien je met KLM terugkeert naar Brussel.
In andere hypotheses zou de situatie duidelijker zijn. Was de volledige terugvlucht uitgevoerd door KLM, dan zou je je zonder twijfel op de Europese regels kunnen beroepen. Die bescherming zou je daarentegen niet hebben met een terugvlucht die volledig door Singapore Airlines was uitgevoerd.
Meer info?
We verwijzen je graag naar ons dossier waarin we de bescherming van vliegtuigpassagiers volgens de Europese regelgeving van naaldje tot draadje toelichten. Het minimum van drie uur dat de voorwaarde is om bij vertraging aanspraak te kunnen maken op een vergoeding, moet je bij een vlucht met tussenstops bekijken volgens de aankomsttijd op de eindbestemming.
NAAR ONS DOSSIER OVER JE RECHTEN ALS VLIEGTUIGPASSAGIER
Als de EU-regels niet van toepassing zijn, vraag je het best bij de luchtvaartmaatschappij waar je hebt geboekt, welke je rechten zijn. Lukt het niet om een vergoeding te claimen, dan kun je altijd proberen om je te beroepen op het Verdrag van Montreal. Maar maak je geen illusies, makkelijk zal dat niet zijn.
Zoek je nog andere informatie over de regeling van problemen tijdens je reis? Dan vind je misschien een antwoord in een van onze andere reisdossiers.
NAAR ONZE DOSSIERS OVER PROBLEMEN TIJDENS DE REIS
Met specifieke reisvragen kun je ook elke werkdag gratis bellen naar onze reishulplijn op het nummer 0800 29 510, tussen 9 en 18 uur.