Nieuws

Boek ik beter via een onlineplatform dan rechtstreeks bij het hotel?

Neen, vroeger was je inderdaad vaak goedkoper af op een onlineboekingsplatform zoals Booking.com of Expedia als je een hotelkamer zocht. Maar dat is verleden tijd.

13 juli 2021
hotel boeken

Surf jij ook meteen naar bijvoorbeeld Booking.com of Expedia als je een hotelkamer wilt boeken? In de overtuiging dat je daar het goedkoopst af zult zijn? Dan kijk je vandaag de dag toch beter ook nog even verder.

Ooit was het zo dat hotels die samenwerkten met zo'n onlineboekingsplatform op hun eigen website geen lagere prijs mochten vermelden dan die op het platform. Ze hadden daarover een zogenoemde pariteitsclausule aanvaard. Niet dat ze daar zo blij mee waren uiteraard, maar er zat niets anders op als ze een graantje wilden meepikken van de grotere zichtbaarheid via zo'n platform.

Maar de Belgische hotels zijn inmiddels al enige tijd van dat juk bevrijd. In 2019 werden die pariteitsclausules verboden in ons land. Vandaag de dag is tariefvrijheid de regel.

Tarieven vrij voor Belgische hotels 

Onlineplatformen kunnen de Belgische hotels nu niet meer verbieden om nog goedkoper te zijn dan zijzelf. Met de afschaffing van de pariteitsclausule volgde België het voorbeeld van onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. 

Kijk verder dan een onlineboekingsplatform

Een onlineboekingsplatform kan je op weg helpen om interessante hotels te vinden, zeker weten, maar check altijd ook of je niet beter rechtstreeks bij het hotel van je keuze boekt. De prijs op de website van een hotel kan immers wel degelijk lager zijn dan het eerste het beste aanbod van een onlineboekingsplatform. Vergeet immers niet dat een hotel dat afspraken heeft met een onlineboekingsplatform, voor elke boeking een commissie van zowat 15 % moet afstaan. 

Let wel altijd op "de kleine lettertjes", de algemene voorwaarden dus. Is het ontbijt in de prijs begrepen? Moet je de boeking vooraf volledig betalen? Zul je ter plaatse nog een of andere taks moeten ophoesten? Kun je gratis annuleren, en zo ja tot wanneer? 

Het kan ook de moeite lonen om na te gaan of er geen speciale aanbiedingen te verkrijgen zijn via een reisbureau. 

Zit je met een probleem?

Ben je niet tevreden over het hotel waar je had geboekt? Wij beschikken over een dossier boordevol tips voor wie op reis vertrekt. Je kunt er onder meer lezen hoe je je rechten het best verdedigt wanneer de hotelaccommodatie teleurstelt.

Je kunt met je vragen over reizen ook elke werkdag bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 150, van 9 tot 18 uur (15.45 uur op vrijdag).

BEL ONZE HULPLIJN

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/08/2021

Voor de boeking van een hotel in het noorden van Italië betaalde ik een paar dagen geleden, verrassend, iets minder bij Booking.com dan wat op de website van het hotel stond geafficheerd. Met betere annuleringsvoorwaarden. Uitzonderlijk kon ik half pension boeken, wat anders de vergelijking bemoeilijkt. Op on-line sites heb je ook commentaren. Anderzijds ook vervelende commerciele pushen. Ik heb ook al willen ondervinden dat sommige zaken enkel in de kalme periodes beroep doen op sites als Booking.com. Er is zogezegd niets vrij in een bepaalde periode tot je ze direct kontakteert.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021

Als je rechtstreeks boekt kan je meestal goedkoper boeken en krijg je soms ook betere kamer. Ik boek via platform voor verblijf in buitenland omdat je dan minder kans hebt op malafide verhuring. Ook omwille van ruimere mogelijkheden van annulering

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2021

ik heb al gemerkt dat rechtstreeks boeken op de website van het hotel vaak goedkoper is dan via booking.com

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies