Nieuws

Strengere controle op terugkerende reizigers

03 december 2020

Een reisje naar het buitenland tijdens de kerstvakantie is toegelaten, maar skiën wordt bijzonder moeilijk. En we mogen meer controles verwachten op reizigers die terugkeren.

De overheid heeft reizen naar het buitenland niet verboden, maar ze raadt het ten stelligste af. Ze is niet vergeten dat het coronavirus zich in maart razendsnel verspreidde na de krokusvakantie, toen skiërs en andere reizigers terugkeerden naar huis.

Er worden dan ook striktere controles op het Passenger Locator Form aangekondigd. Dat is het onlineformulier dat je op het einde van je reis moet invullen, tenzij je niet met het vliegtuig of de boot terugkeert én minder dan 48 uur in het buitenland bent geweest. Op basis van je antwoorden op de vragen wordt berekend of je een hoog risico op besmetting hebt gelopen. Is dat het geval, dan krijg je een sms met instructies over quarantaine en een covidtest.

Grotere kans op quarantaine

De overheid gaat strenger controleren of alle reizigers het PLF invullen. Ook het opvolgen van de instructies wordt nauwer opgevolgd. De kans dat je in quarantaine moet gaan, is nu overigens groter dan enkele weken geleden, omdat de coronacijfers in België momenteel beter zijn dan in andere landen. Vanaf 18 december moet je na een buitenlandse reis altijd in quarantaine en moet je na zeven dagen een covidtest laten afnemen.

Ook de vakantie zelf zal anders dan anders zijn. In veel landen gelden strikte regels die wel een domper op het vakantiegevoel kunnen zetten. Informeer je dus goed over de situatie ter plaatse, want alles verandert razendsnel. Kijk bijvoorbeeld na of je kosteloos kunt annuleren en tot wanneer, of je je geld terugkrijgt of een waardebon enzovoort.

Waar kun je skiën?

Skiën tijdens de kerstvakantie wordt sowieso moeilijk. In Frankrijk en Italië blijven de pistes gesloten tot januari 2021.

Oostenrijk opent zijn skigebieden op 24 december, maar hotels en restaurants blijven dicht tot 7 januari. En kom je uit een land waar meer dan 100 mensen per 100 000 zijn besmet met corona (zoals België), dan moet je eerst tien dagen in quarantaine. Dat is de regel tot 10 januari.

In Zwitserland is de situatie nog niet helemaal duidelijk.

Meer info?

Als je vragen hebt over je rechten in tijden van corona, bel dan ons gratis nummer 0800 29 510 (ma-do 9-18u, vr 9-15.45u).

bel 0800 29 510