Nieuws

Mevrouw Wilmès, de consument moet de terugbetaling van zijn reis kunnen eisen!

25 maart 2020

Het aantal reizen dat reeds door de pandemie van het coronavirus reeds werd geannuleerd, is niet meer bij te houden.  De regering verplicht consumenten van wie de reis werd geannuleerd een waardebon te aanvaarden.  Van in het begin zijn wij het hier niet mee eens.  Voor ons moet de consument een terugbetaling van zijn reis kunnen eisen. Na te hebben gelobbyd bij de Belgische en Europese instanties, hebben wij Eerste minister Wilmès hier opnieuw over aangeschreven.
Het mag duidelijk zijn dat de toeristische sector zwaar wordt getroffen door de coronaviruscrisis.  Wij begrijpen dan ook dat maatregelen worden overwogen om de sector te hulp te schieten.  Maar ook de consument mag niet worden vergeten.  Zo hadden er andere maatregelen kunnen worden genomen, die minder ingrijpend zijn wat de consumentenrechten betreft en met meer respect voor de Europese normen.

Zo meldde Europese Commissaris voor Consumentenbescherming, Didier Reynders, op dinsdag 24 maart, dat hij België tot de orde had geroepen door het land eraan te herinneren dat de Europese regels op dit gebied duidelijk zijn en dat een organisatie als Test Aankoop zou winnen als zij zou besluiten om deze maatregel voor de rechter te brengen.
We hopen uiteraard dat het niet zover komt en we roepen premier Wilmès dan ook op om de maatregel in te trekken.

 

Download de volledige brief in PDF-formaat

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

715 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2021

Hoi,

We plannen 07/08 een autovakantie van 3 weken met naar Portugal. We zouden dit graag op het gemak doen, dus met overnachtingen in Frankrijk, Spanje en Portugal.
Ons gezin bestaat uit 2 volledig gevaccineerde ouders en 2 pubers van 13 en 15 jaar, die beide deze week hun eerste vaccinprik krijgen. Voor Frankrijk meen ik geen restricties en testen voor mijn kinderen te moeten voorleggen tot eind augustus?
Voor Spanje weet ik het niet en de officiële sites van Portugal spreken elkaar tegen: enerzijds is er sprake van geen quarantaine voor meereizende pubers anderzijds is er dan weer een verplichte coronapass of test voor +12 jarigen. We plannen om in een 6-tal verschillende hotels te verblijven, moeten we dan voor onze kinderen steeds opnieuw een test laten uitvoeren?
Voor Portugal is er ook sprake van een zelf uit te voeren sneltest voor horeca, telt deze dan ook voor hotels? En wat met de terugreis, ook opnieuw testen om van Portugal naar Spanje en dan nogmaals voor Frankrijk?
Graag een beetje hulp aub en tips worden ook ten zeerste gewaardeerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2021

Wij vertrekken 10/8 naar het zuiden van Frankrijk met ons gezin (2 gevaccineerde volwassenen, één twaalfjarige die 1 prik zal hebben gehad, en een elfjarige zonder prik). De kinderen hebben een negatieve PCR-test nodig. Wij rijden in 2 keer omdat maar 1 van ons chauffeur is. Onze tweede bestemming wil een negatieve pcr-test van de kinderen van maximaal 48 uur, maar we blijven 1 nacht op een andere locatie slapen om de grote afstand niet in één keer te hoeven doen... Ik dacht dat 72 uur oké was. Wat doe ik?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/07/2021

Wij gaan zondag 25/07 met 2 auto's naar Frankrijk - Franche Comté - Jura voor een week op camping. Wat hebben we nodig en wat om terug te keren ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Enkel Ile-de-France, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées, Provence-Alpes-Côte d’Azur zijn momenteel oranje.

Concreet, voor een reiziger komende van een “groen” land (Europese Ruimte, waar België deel van uitmaakt):

  • Indien de reiziger gevaccineerd is: geen PCR- noch antigeentest, geen isolatie.
  • Indien de reiziger (11 jaar of ouder) niet gevaccineerd is: negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, geen isolatie.

Uiteraard moet je nog een paar andere zaken hebben, hier lees je er alles over: https://ecovignetfrankrijk.be/met-de-auto-naar-frankrijk-verplichtingen-en-regels/   ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/07/2021

Voor een kind van 14 jaar, 1 keer gevaccineerd op 19/07, reist op 5/08 naar Oostenrijk en verblijft daar 11 dagen, moet een bewijs van negatieve pcr test (max 72u oud) hebben bij binnenkomen in Oostenrijk. Maar dat bewijs vervalt dus de tweede dag dat hij in Oostenrijk is. Moet hij zich dan elke twee of drie dagen laten testen in Oostenrijk?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/07/2021
, Gereageerd:

Volgens mij volstaat 1 vaccinatie voor Oostenrijk, is 22 dagen na 1e vaccinatie 3 maanden geldig

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2021
, Gereageerd:

Dat klopt inderdaad. Je moet bij binnenkomst een bewijs voorleggen dat je ofwel getest, gevaccineerd of genezen bent. Oostenrijk aanvaardt zowel PCR- als antigeentests. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, de antigeentest niet ouder dan 48 uur. Het voorleggen van een negatieve test is niet nodig als je kan aantonen dat je (gedeeltelijk) gevaccineerd of genezen bent. Dit bewijs moet je voorleggen in het Duits of Engels. Opgelet, een gedeeltelijke vaccinatie is pas geldig vanaf de 22e dag na de eerste dosis.  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

We hebben een reis geboekt voor einde juli 2021 bij Sunweb toen het nog code groen was in Spanje. We waren overtuigd van de annulatiegarantie, en nu lukt het niet om gratis te annuleren.
Op de website van Sunweb staat :
"Bij Sunweb garanderen wij dat als het reisadvies voor jouw vakantiebestemming binnen 2 weken voor vertrek wegens COVID-19 negatief is, jij gegarandeerd je geld terugkrijgt." op het ogenblik van boeken stond deze info ook op de website.
Op de franstalige sunweb.be website staat :
"Si votre destination est déconseillée par l'état belge (code rouge) deux semaines avant votre départ, alors vous bénéficiez de la garantie de remboursement et recevrez le remboursement intégral de vos vacances."
In het Frans schrijft men duidelijk "code rouge". Dit heeft er in het nederlands ook even op gestaan, toen stond er "code oranje of rood".
Op sunweb.NL staat :
"Krijg binnen 2 weken jouw geld terug als: Het reisadvies voor je bestemming code rood of oranje is binnen twee weken voor vertrek i.v.m. COVID-19."

Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken staat geen negatief reisadvies voor Spanje. Dat is enkel voor Peru en Bolivië.

Op info-coronavirus.be staat Spanje wel in het rood. Deze website is een overheidswebsite.

Heb ik recht op een volledige terugbetaling ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Louis, in principe zou je moeten kosteloos kunnen annuleren. Je zou ook moeten je geld kunnen terugkrijgen zonder dat je een annulatievergoeding dient te betalen. Als men daarover moeilijk doet bij Sunweb, dien dan via onze klachtenbox een gratis klacht in via deze link: https://www.test-aankoop.be/klagen of bel als abonnee even op het rechtstreeks nummer 025423434 voor meer info. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Beste,

volgende maand gaan wij voor 14 dagen naar Frankrijk.
Wij zijn beiden volledig ingeënt en hebben ons EU-attest.
Wij weten dat we bij terugkeer in België een PLF moeten indienen, maar nergens vinden we of we al dan niet een PLF moeten indienen in Frankrijk.

Mvg,

J. Thijs

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Hallo John, je bent volgens de Belgische regels inderdaad verplicht om binnen 48 uur vóór je opnieuw in België aankomt, een formulier in te vullen. En dat ongeacht het land waar je bent geweest. Het gaat om het zogenoemde Public Health Passenger Locator Form.  

Reis je met het vliegtuig of de boot, dan is er geen enkele uitzondering.

Reis je met de trein of de bus, dan moet je het formulier alleen invullen als je van buiten de EU of Schengenzone komt.

Reis je op een andere manier, dus bijvoorbeeld met de auto, dan je moet je het formulier alleen invullen als je meer dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven.

De verplichting geldt voor elke persoon vanaf 16 jaar. Jongere kinderen moet worden vermeld op het document van een van de ouders.

Je vindt het document hier. Je kunt het online invullen en indienen.

Heb je geen gsm en kun je dus geen mobiel telefoonnummer achterlaten, dan kun je het formulier hier downloaden. Je moet dan een print van het document bij je houden.

Je mag naar het buitenland reizen, maar momenteel is een deel van Europa en de wereld een rode zone. Dat verandert constant. Het is immers mogelijk dat het land van bestemming geen Belgen op zijn grondgebied toelaat. Of dat je het bewijs moet leveren van een negatieve coronatest of van vaccinatie. Raadpleeg daarom zeker de reisadviezen op de website van FOD buitenlandse zaken. Wat Frankrijk betreft, kan je de regels vinden via volgende  link: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/frankrijk 

 Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021

Beste,

Het PLF document dat je moet invullen wanneer je NIET over een mobiel telefoonnummer beschikt is niet meer ter beschikking op de site van buitenlandse zaken (ibz.be/.../public-health-passenger-locator-form).

Hoe kunnen mijn ouders -die een maand naar Frankrijk op reis gaan (en reeds enige tijd volledig gevaccineerd zijn)- zich in orde stellen voor hun terugreis wanneer zij enkel beschikken over een eenvoudige maar oude mobiele telefoon / geen smartphone?
Laten we hen het document invullen bij terugreis naar België zodat ze het ter beschikking hebben bij een eventuele controle ?
Zullen wij /de kinderen het document nadien inscannen en overmaken naar de website : PLFBelgium @healt.fgov.be ?

Hartelijk dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Ik reis zondag van Faro naar Brussel. Ik krijg vandaag woensdag een mail van Tui fly dat omwille van operationele redenen het geen rechtstreekse vlucht meer is maar dat er een tussenlanding is voorzien in Malaga. Mijn vlucht zal dus 5u duren ipv 2,5 uur. Kan dit zomaar? Wat zijn mijn rechten? Kan ik een schadevergoeding eisen of een andere vlucht?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2021

Ik moet voor 1 dag naar the UK
Maar moet een test bestellen en betalen voor op dag 2 en dag 8
Kost prijs + - £99
Hoe is dit mogelijk een test op een dag dat ik al terug in Belgie ben
Dus betalen voor niets.
Iemand hier ervaring mee om dit te omzeilen ,
Werner

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2021

Wij plannen een autovakantie (1 week) in Italië, via Duitsland en Oostenrijk.
Moeten wij speciale documenten hebben indien wij overnachten in Duitsland? (Wij zijn beiden 2 x gevaccineerd). (Wij hebben vaccinatiebewijzen en zullen het PLF-document invullen).

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Gust,  het hangt ervan af van de plaats van overnachting. Ik ben even een kijkje gaan nemen op de site van FOD buitenlandse zaken via deze link:

 https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/duitsland 

 "maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. Meer informatie over de specifieke maatregelen in de verschillende deelstaten vindt u hier. "

Je hebt dus al het coronacertificaat, da's al in orde. Bovendien is er nog deze info: 

(Terug)reizen naar Duitsland uit een (hoog)risicogebied

Duitsland heeft een lijst van gebieden die zij beschouwen als (hoog)risicogebieden. Die lijst vindt u hier(externe link).

België was risicogebied van 30 september 2020 tot en met 19 juni 2021. Sinds 20 juni 2021 is het geen risicogebied meer.

Regeling voor wie naar Duitsland reist vanuit niet-risicogebied (en de afgelopen tien dagen niet in (hoog)risicogebied was)

Geen meldplicht, geen quarantaineplicht, en enkel testplicht/quarantaine/vaccinatieplicht indien men met het vliegtuig reist.

Maar dat kan uiteraard snel veranderen, gezien de besmettingsgraad in ons land weer stijgt. Bij twijfel neem gerust contact op met het nummer 080029510 dat we hiervoor in het leven geroepen hebben, en die je op de hoogte brengt van het laatste reisadvies. 

Ook bij je terugkeer naar België moet je er met het coronacertificaat op toezien dat je de regels naleeft die van toepassing zijn in elk land waar je door reist op de terugweg naar België. Je vindt alle info op de officiële website van Coronavirus Covid-19. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2021
, Gereageerd:

Hallo An, héél erg bedankt voor je snelle en accurate informatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Graag gedaan hoor, Gust. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2021

Wij willen een reis naar Oman boeken voor februari 2022. Momenteel worden niet-essentiële reizen naar Oman afgeraden. Tevens is er een negatief advies voor reizen buiten de Schengenzone.
Is het correct dat de bij boeking geldende maatregelen bepalend zijn voor tussenkomst en/of annulatie, hetzij door de touroperator, hetzij door de verzekeringsagent??
Biedt een all-risk annulatieverzekering een oplossing?

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/07/2021

Jullie doen juist niets dan alleen abonnement opstrijken

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/07/2021
, Gereageerd:

Dag Ludo, jammer om te lezen dat je niet tevreden bent van onze diensten.

Bij juridische problemen kan er jammer genoeg niet steeds een oplossing gevonden worden, voor verschillende redenen. De bedoeling van onze juridische dienst is om een oplossing te zoeken met het betrokken bedrijf en als dat niet lukt geven we de persoon mee welke andere mogelijkheden er nog bestaan. Soms kun je niet anders dan naar de rechtbank gaan om je gelijk te halen, of ben je voor de wet in je ongelijk gesteld hoe onrechtvaardig dat soms ook mag zijn. Als abonnee heb je daar niet steeds een goed gevoel bij natuurlijk, maar dat valt jammer genoeg niet te vermijden. In ieder geval, wij houden rekening met alle feedback die wij ontvangen, dat kan alleen maar helpen om onze dienstverlening verder te verbeteren. Vandaar dat wij ook aan kwaliteitscontrole doen via de enquetes waar je aan kan deelnemen als je naar onze diensten belt of mailt. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021

Ik heb een voucher van Lufthansa gekregen, geldig tot 31/12/2021, voor een, in 2020 geboekte, vliegtuigreis naar Japan (waarde 700 euro). Er is een kans dat deze Japanreis ook (in oktober)2021 niet zal kunnen doorgaan. Daarom wil ik voor alle zekerheid mijn voucher al gebruiken voor vluchten binnen Europa in 2021. Dit is mogelijk maar volgens Lufthansa kan ik mijn voucher maar éénmalig inwisselen. Dit zou betekenen dat, als ik een Europese vlucht boek (prijs 200@350 euro), ik het verschil met de 700 euro die betaald werd, moet laten vallen. Een 2e vlucht in 2021 (bv. voor een citytrip) zou met deze voucher niet mogelijk zijn. Is dit wettelijk? Is er toch een manier om dit verschil te recupereren? Ik hoef niet noodzakelijk een terugbetaling voor het verschil (alhoewel ik dit wel fairder zou vinden) maar zou toch minstens de mogelijkheid willen krijgen om een tweede vlucht met dezelfde voucher te kunnen boeken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Haatee, dit is een voucher die buiten het Ministrieel Besluit valt, aangezien het om een vliegreis gaat en geen pakketreis afgaand op wat je zegt ivm Lufthansa. Er zou dan moeten gekeken worden hoe die voucher is aangeboden en of er expliciet akkoord is gegeven door de reiziger met de voorwaarden van deze voucher. Als die voorwaarden bij aflevering en aanvaarding voucher reeds deze bepalingen bevatten, vrezen we dat er weinig aan te doen valt op zuiver juridisch vlak. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2021

Is een negatieve COVID test noodzakelijk voor een automobilist die 1 nacht wil verblijven in een hotel aan de moezel (1 dosis Astra zeneca gekregen in april 2021)

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021

Ik reis in juli met de auto naar Italië. De doorreis door Duitsland en Zwitserland is volgens mij geen probleem om dat ik daar minder dan 48 uur verblijf.
Ik ben maar 1x gevaccineerd, dus ik zal een negatieve PCR test moet voorleggen.
Ik vertrek zondag in de vroege ochtend met de auto. Ik zal zondag avond in Italië toekomen.

Nu de vragen :

1. Is het mogelijk om op zaterdag een PCR test af te leggen ?
2. Wanneer krijg ik dan mijn uitslag via de app ? Zaterdag, Zondag of Maandag ?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Fortunato

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021

Ik reis in juli met de auto naar Italië. De doorreis door Duitsland en Zwitserland is volgens mij geen probleem om dat ik daar minder dan 48 uur verblijf.
Ik ben maar 1x gevaccineerd, dus ik zal een negatieve PCR test moet voorleggen.
Ik vertrek zondag in de vroege ochtend met de auto. Ik zal zondag avond in Italië toekomen.

Nu de vragen :

1. Is het mogelijk om op zaterdag een PCR test af te leggen ?
2. Wanneer krijg ik dan mijn uitslag via de app ? Zaterdag, Zondag of Maandag ?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Fortunato

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021

Pas terug uit groene zone volledig gevacineerd en toch 10 dagen quarantaine en 2 pcr tests
Apenland

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021

Eind 2019 reis geboekt naar Kaapverdië voor vertrek Paasvakantie 2020. Reisverzekering extra genomen in selectair kantoor (touring verzekering). We kregen voor de reis een coronavoucher en voor de verzekering een tegoedbon. Beiden waren 1 jaar geldig. De terugbetaling van de reis hebben we reeds aangevraagd, was pas mogelijk na vervallen voucher. Voor de reisverzekering melde het reisbureau dat er geen terugbetaling mogelijk is. Bijgevolg mail gestuurd naar Touring, men kwam met het voorstel; We kunnen u wel het volgende voorstellen: we hebben uw polis toegevoegd aan onze on hold-lijst; d.w.z. dat u deze kan gebruiken voor een reis met vertrekdatum vóór 31/12/2021.
Dit kan ook voor een reis in 2022, maar dan moet de reis geboekt zijn vóór 31/12/2021. Maar dat is niet wat we willen, maar ons geld willen we terug. Ik heb hun duidelijk gemaakt dat hun voorstel geen optie was; waardoor ze mij doodleuk doorverwezen naar het reiskantoor waar ik de de reis en verzekering heb afgesloten. Nu heb ik wel opgemerkt dat de tegoedbon van touring werd ondertekend door het reiskantoor, en vermoed ik sterk dat zij het geld gewoon voor zich hebben gehouden, en de klanten gewoon aan het lijntje houdt, zo worden ze slapend rijk van alle reeds betaalde verzekeringen. Wat is jullie advies?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021

Eind 2019 reis geboekt naar Kaapverdië voor vertrek Paasvakantie 2020. Reisverzekering extra genomen in selectair kantoor (touring verzekering). We kregen voor de reis een coronavoucher en voor de verzekering een tegoedbon. Beiden waren 1 jaar geldig. De terugbetaling van de reis hebben we reeds aangevraagd, was pas mogelijk na vervallen voucher. Voor de reisverzekering melde het reisbureau dat er geen terugbetaling mogelijk is. Bijgevolg mail gestuurd naar Touring, men kwam met het voorstel; We kunnen u wel het volgende voorstellen: we hebben uw polis toegevoegd aan onze on hold-lijst; d.w.z. dat u deze kan gebruiken voor een reis met vertrekdatum vóór 31/12/2021.
Dit kan ook voor een reis in 2022, maar dan moet de reis geboekt zijn vóór 31/12/2021. Maar dat is niet wat we willen, maar ons geld willen we terug. Ik heb hun duidelijk gemaakt dat hun voorstel geen optie was; waardoor ze mij doodleuk doorverwezen naar het reiskantoor waar ik de de reis en verzekering heb afgesloten. Nu heb ik wel opgemerkt dat de tegoedbon van touring werd ondertekend door het reiskantoor, en vermoed ik sterk dat zij het geld gewoon voor zich hebben gehouden, en de klanten gewoon aan het lijntje houdt, zo worden ze slapend rijk van alle reeds betaalde verzekeringen. Wat is jullie advies?

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/06/2021

ik ga op reis eerst naar Duitsland en dan naar Frankrijk ik heb mijn EU Covid certificaat . Ben 2X ingeënt .mag ik zomaar van België naar Duitsland en van Duitsland naar Frankrijk en dan terug naar België. welke documenten moet ik invullen om volledig in orde te zijn
groetjes en bedankt voor jullie antwoorden hierop

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021
, Gereageerd:

Hallo André, Duitsland heeft België niet langer als hoogrisicoland aangemerkt. Er is geen meldingsplicht of quarantaineplicht voor autoreizen. Voor vliegreizen naar Duitsland is er ofwel een negatief testresultaat nodig, ofwel een vaccinatiebewijs ofwel een quarantaine. Frankrijk merkt België en andere Europese landen aan als Groene landen. Hier is in alle gevallen een verplichting om ofwel een negatief testresultaat van minder dan 72 uur voor aankomst aan te tonen, dan wel vaccinatie. Voor de vaccinatieverplichting is het noodzakelijk dat men aantoont dat het volledige vaccinatieschema doorlopen is. Dit is afhankelijk van het merk van Vaccin. Zo zal men bij Pfizer, Moderna en Astrazeneca moeten bewijzen dat de twee injectie minstens twee weken geleden is, bij Johnson en Johnson moeten vier weken verstreken zijn sinds de injectie. Indien men reeds corona doorgemaakt heeft is het voldoende om twee weken na de injectie te zijn. Vanaf 1 juli maakt men gebruik van de Europese coronapas. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/06/2021
, Gereageerd:

Voor een overnachting in een Duits hotel aan de moezel eist men een negatieve COVID test van elke automobilist die slechts 1 dosis vaccin heeft gekregen