Nieuws

Wanneer je straks terugkeert van vakantie in het buitenland

Denk je dat je bij je terugkeer naar België van vakantie uit het buitenland volledig op safe zit en sowieso niet in quarantaine zult moeten wanneer je over een coronapas (Covid Safe Ticket) beschikt? Fout! Met onze checklist weet je wat je te doen staat.

27 oktober 2021
corona en terugkeer uit buitenland

  1. Zoek voor elk land waar je op weg naar België door moet, uit welke regels van toepassing zijn. Surf daarvoor naar de officiële Belgische website over covid-19
  2. Vul zo nodig tijdig het PLF-formulier (Passenger Locator Form) in. Of dat moet, hangt af van de plaats waar je hebt verbleven, het vervoermiddel dat je hebt gebruikt (vliegtuig, boot, trein, bus, auto) én de duur van je verblijf. 
  3. Het is normaliter de kleurcode van het gebied waar je hebt verbleven, die bepaalt of je bij je terugkeer in quarantaine zult moeten of niet. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen groene en oranje zones enerzijds en rode zones anderzijds. Vergeet niet dat de kleur van een zone snel kan veranderen.
    Hou er rekening mee dat er daarnaast landen zijn met een heel hoog risico
  4. Het feit dat je al dan niet over een vaccinatiecertificaat beschikt, eventueel een PCR-test hebt ondergaan of een herstelcertificaat hebt gekregen, kan een verschil uitmaken voor de regels die gelden bij je terugkeer.
  5. Je zult niet altijd in quarantaine moeten wanneer je op vakantie bent geweest in een niet-EU-land dat vermeld is in de "witte lijst".
  6. Er zijn uitzonderlijke gevallen waarin je niet in quarantaine moet.

Al je vragen over reizen 

Wij beschikken over een dossier waarin we enkele veelgestelde vragen over reizen in coronatijden hebben samengebundeld.

Je vindt er niet alleen alles over het coronacertificaat, maar je zult ook kunnen lezen hoe je je reis het best voorbereidt en hoe je je rechten kunt laten gelden wanneer het niet verloopt zoals verhoopt (de reis wordt gecanceld door de touroperator of door de luchtvaartmaatschappij, je wilt de reis zelf annuleren wegens ziekte, je vraagt je af of je ter plaatse in quarantaine moet, enz). 

NAAR ONS DOSSIER OVER REIZEN IN CORONATIJDEN