Nieuws

Zal een aankoop bij een Britse webshop me nu méér kosten dan vroeger?

Ja, het zit er dik in dat je duurder af zult zijn. Door de Brexit zijn immers nieuwe handelsregels van toepassing.

29 januari 2021
brexit online kopen

 

Sinds de Brexit zijn de handelsregels die binnen de EU gelden, niet langer van toepassing voor het Verenigd Koninkrijk. Dat land is nu wat men in handelstermen een derde land noemt. 

Wellicht zal de schade echter al bij al nog meevallen dankzij het akkoord dat eind december in extremis werd gesloten. Maar het zal hoe dan ook niet meer hetzelfde zijn als vóór de Brexit. Sinds 1/1/2021 werd op handelsvlak nu eenmaal een grens ingevoerd tussen de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk, en dat zal zich laten voelen, zowel bij onze verplaatsingen naar de overzijde van het Kanaal als bij onze aankopen daar.

Btw, douanerechten enz.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk nu een "derde land" is, net als bijvoorbeeld de VS, China en Zimbabwe, is de kans op extra kosten reëel:

  • btw. Vóór 1 juli  021 zal dat niet nodig zijn voor producten met een waarde van hooguit € 22. Vanaf 1 juli 2021 zal echter btw verschuldigd zijn voor alle in de EU ingevoerde producten; 
  • invoerrechten, tenzij je aankoop onder de € 150 blijft of het gaat om producten van Britse oorsprong (bijvoorbeeld gefabriceerd in het VK). Dat laatste is echter niet zo vaak het geval;
  • meer douaneformaliteiten, vervoerkosten en inklaringskosten. 

Al die kosten samen kunnen fors oplopen. Het is zeker niet denkbeeldig dat verkopers ze aan de consument zullen doorrekenen.

Bestel je dus iets bij een Britse webwinkel, ga dan zeker eerst goed na welke kosten al in rekening zijn gebracht. Je zou niet de eerste zijn die door een koerierdienst een onverwachte onaangename factuur in de handen gestopt krijgt.

Wil je meer weten over de gevolgen van de Brexit?

In ons Brexitdossier gaan we nader in op de gevolgen voor zowel je verplaatsingen naar het Verenigd Koninkrijk als voor je onlineaankopen.

Zit je met vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen elke werkdag opbellen van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).

BEL 02 542 34 34